Back to top

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A menyasszonytáncra kapott összegből Bartucz Mihály és felesége, Bartuczné Mária fóliasátrat vettek, és friss házasokként paradicsomot kezdtek termeszteni az 1980-as években. Folyamatosan, lépésről lépésre haladtak, fejlesztették a gazdaságukat.

Hatalmas beruházás

Új, modern, 9500 négyzetméteres üvegházat építettek
Új, modern, 9500 négyzetméteres üvegházat építettek
Eddig 5,5 méter vápamagasságú fólia­blokkban termeltek, de az utóbbi tíz-tizenkét évben azt tapasztalták, hogy hiába vették a legjobb minőségű fóliát, az a garanciaidő előtt tönkrement. Az ára is nagyon megemelkedett, és a végén már a fóliacserére sem találtak embert. Ezt is mérlegelték, amikor az új beruházás mellett döntöttek. Reményeik szerint lesz, aki majd továbbviszi a gazdaságot, illetve tudásával hozzájárul annak jó működéséhez, hiszen nagyobbik fiuk, Bartucz Gábor már évek óta dolgozik a családi vállalkozásban, Bartucz Bence, a kisebbik fiú pedig közgazdásznak tanul.

Tavaly szeptember közepén kezdtek alapozni, és decemberben készült el az új Bom-típusú, 7 méter vápamagasságú, 14 hajós, 9500 négyzetméteres üvegházuk.

A tető diffúz üveg, a rácsos tartóoszlopok nem akadályozzák a fény útját
A tető diffúz üveg, a rácsos tartóoszlopok nem akadályozzák a fény útját
A növényház teteje diffúz üveg. Sok jót hallottak róla egy ismerős kertész kollégájuktól, aki már két éve termel a paradicsom számára előnyös szórt fényt adó diffúz üveg borítású berendezésben. Az ő tapasztalataira is támaszkodtak, amikor emellett döntöttek. A jobb fényellátás érdekében pedig rácsos tartóoszlopokat építettek be a hagyományos zártszelvény helyett. A december végére elkészült modern üvegházba januárban telepítettek. A hidrokultúrában termesztett paradicsom öntözését Priva számítógépes rendszer irányítja.

Megújuló energiaforrások

Termálvízzel fűtenek. A vascsöves fűtést, tehát a sín- és növényfűtést kiegészíti az egész ház alatt 20 centiméter mélyen beépített talajfűtés. Az 57 °C-osan érkező termálvíz 30 °C-osan távozik a növényházból. A termálkutat már korábban, 2017-ben fúratták, az új üvegház helyén állt korábbi fóliablokkban is annak a vizével fűtöttek.

Saját tervezésű és kivitelezésű szedőkocsi beépített mérleggel
Saját tervezésű és kivitelezésű szedőkocsi beépített mérleggel

Az akkori gázárak mellett négy év alatt megtérült a kút fúratásának költsége, most pedig még inkább látják, hogy nagyon megérte a termálvíz-felhasználást célzó 2017-es beruházásuk.

Az áramot a négy éve működő, 44 kilowattos napelemparkjuk szolgáltatja, amit hamarosan kibővítenek; az új üvegházi beruházáson kívül most készül az 50 kilowattos újabb napelemparkjuk.

A szén-dioxidot a Lindétől vásárolják cseppfolyós állapotban. Felhasználását azonban igyekeznek minimálisra csökkenteni, mert annak az ára is drasztikusan megemelkedett. A szellőztetések során felhígul, sok elvész, így csak kora tavasszal adagolják, amikor kicsit van nyitva a szellőző, akkor tudják tartani a 700-800 ppm-et. Június első felében ez az érték 350 ppm-re csökken a növényeknél.

A beruházás részét képezi még a Top Cleaner holland gyártmányú tetőmosó gép, amit a napokban üzemeltek be. Erre azért volt szükség, mert a vápák túl keskenyek ahhoz, hogy bele lehessen állni.

A gép végighalad a gerincen, és kefékkel lemossa az üveget, amikor pedig szükség van rá, a fehér árnyékolót is felhordja a tetőre.

A hidrokultúrában kijuttatott víz 30-45%-a drén, ami a benne oldott műtrágyákkal együtt felhasználatlanul kárba veszne. A mostani beruházás keretében ezért is szerelték be a holland gyártmányú drénvíztisztító rendszert. A drénvizet hatalmas tartályba gyűjtik, és csövekben vezetve UV-fénnyel tisztítják, majd a másik tartályba juttatják.

Onnan a tisztított vizet betáplálják a keverőrészlegbe, ahol a tápoldatot elkészítik. Hetente küldenek vízmintát egy holland laboratóriumba vizsgálatra, annak alapján állítják össze a növények számára megfelelő receptet.

Bogyósan és fürtben

A 130-140 grammos bogyókat nevelő Presence F1 (korábban De Ruiter 1033) fajtát tavaly egy sorral próbálták ki, és mivel jól bevált, idén már fele-fele arányban termesztik a Siranzo F1 (Rijk Zwaan) hibriddel. A felgyői Grow Group telepén nevelt oltott palántákat ültetés után kétfelé ágaztatják. Szigorúan betartják ők is a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) elleni megelőző védekezés szabályait. A dolgozók folyamatosan alkalmazzák a fertőtlenítő folyadékot, minden eszközt, kelléket, köztük a leszedett szárrögzítőket és a göngyölegeket is rendszeresen fertőtlenítik. A betegség megelőzése a vetőmag-forgalmazóknak, a palántanevelőknek, szaktanácsadóknak és a kereskedőknek egyaránt felelőssége.

Bartuczék másik három termelővel közösen szállítanak be a nagy áruházakba. A nyári hőhullámokat jól tűrő, jól pulton tartható, piros belső húsú Presence F1-et bogyósan szedik; az erős növekedési erélyű, a fürtök jó elhelyezkedésével és a fürtök közötti ideális távolsággal jellemezhető Siranzo F1-et pedig fürtösen.

A jó munkaerő elengedhetetlen. Évek óta állandó dolgozóik vannak, az új beruházással megnövekedett nagyobb termesztési felület miatt azonban két emberrel szeretnék bővíteni a csapatot. A hatékonyabb, időtakarékos munkavégzéshez folyamatosan szükség van a jó ötletekre. Időt és energiát lehet megtakarítani az igen praktikus, saját készítésű kis szedőkocsival, amibe a mérleget is beépítették.

Lesz, aki folytatja

Bartucz Gábor, a második generáció
Bartucz Gábor, a második generáció
Az első, 400 négyzetméteres fóliasátruktól eljutottak a modern, 9500 négyzetméteres üvegházig, ami mellett a régi, 4,5 méter vápamagasságú, szintén 9500 négyzetméteres, 2002-ben épült, Venlo-típusú üvegház is üzemel. Így mára összesen 1,9 hektáron hajtatnak paradicsomot.

Német példával élve, korábban az volt a tapasztalat, hogy a kertészetek negyedik-ötödik nemzedékének a sikerét az előző generációk kitartó munkája és fejlesztései alapozták meg. Itthon sincs ez másképp, egy beruházás az utókor számára is történik.

A Bartucz család úgy látja, hogy van igény a magyar zöldségre, a nagy kérdés azonban az, hogy a zöldségtermelés meddig gazdaságos, az emelkedő költségeket mennyire tudják majd a fogyasztói árakban érvényesíteni. Olcsó zöldséget mostantól nem lehet termelni, és olcsó importtermék sincs. Amitől igazán tartani kell, az a fogyasztók reakciója, ha rájuk szabadítják a magas árakat. Tehát nem a termesztési költségek emelkedése a gond, vallják, hanem az, hogy ha a fogyasztás csökken. A termelők pedig csak addig tudnak talpon maradni, amíg a vásárlók tudnak fizetni a megtermesztett élelmiszerért.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

A biológiai iparág egyik legnagyobb független vállalatát vásárolta meg a Corteva

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Stoller Group, Inc. ("Stoller") ma bejelentette, hogy a Corteva végleges megállapodást írt alá a houstoni székhelyű Stoller, az iparág egyik legnagyobb független biológiai vállalatának felvásárlásáról. A több mint 60 országban folytatott tevékenységével és értékesítésével, valamint 2022-re több mint 400 millió dollárra prognosztizált bevételével a Stoller hozzájárul a Corteva növekedési és nyereségességi (EBITDA) mutatóihoz.