Back to top

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A menyasszonytáncra kapott összegből Bartucz Mihály és felesége, Bartuczné Mária fóliasátrat vettek, és friss házasokként paradicsomot kezdtek termeszteni az 1980-as években. Folyamatosan, lépésről lépésre haladtak, fejlesztették a gazdaságukat.

Hatalmas beruházás

Új, modern, 9500 négyzetméteres üvegházat építettek
Új, modern, 9500 négyzetméteres üvegházat építettek
Eddig 5,5 méter vápamagasságú fólia­blokkban termeltek, de az utóbbi tíz-tizenkét évben azt tapasztalták, hogy hiába vették a legjobb minőségű fóliát, az a garanciaidő előtt tönkrement. Az ára is nagyon megemelkedett, és a végén már a fóliacserére sem találtak embert. Ezt is mérlegelték, amikor az új beruházás mellett döntöttek. Reményeik szerint lesz, aki majd továbbviszi a gazdaságot, illetve tudásával hozzájárul annak jó működéséhez, hiszen nagyobbik fiuk, Bartucz Gábor már évek óta dolgozik a családi vállalkozásban, Bartucz Bence, a kisebbik fiú pedig közgazdásznak tanul.

Tavaly szeptember közepén kezdtek alapozni, és decemberben készült el az új Bom-típusú, 7 méter vápamagasságú, 14 hajós, 9500 négyzetméteres üvegházuk.

A tető diffúz üveg, a rácsos tartóoszlopok nem akadályozzák a fény útját
A tető diffúz üveg, a rácsos tartóoszlopok nem akadályozzák a fény útját
A növényház teteje diffúz üveg. Sok jót hallottak róla egy ismerős kertész kollégájuktól, aki már két éve termel a paradicsom számára előnyös szórt fényt adó diffúz üveg borítású berendezésben. Az ő tapasztalataira is támaszkodtak, amikor emellett döntöttek. A jobb fényellátás érdekében pedig rácsos tartóoszlopokat építettek be a hagyományos zártszelvény helyett. A december végére elkészült modern üvegházba januárban telepítettek. A hidrokultúrában termesztett paradicsom öntözését Priva számítógépes rendszer irányítja.

Megújuló energiaforrások

Termálvízzel fűtenek. A vascsöves fűtést, tehát a sín- és növényfűtést kiegészíti az egész ház alatt 20 centiméter mélyen beépített talajfűtés. Az 57 °C-osan érkező termálvíz 30 °C-osan távozik a növényházból. A termálkutat már korábban, 2017-ben fúratták, az új üvegház helyén állt korábbi fóliablokkban is annak a vizével fűtöttek.

Saját tervezésű és kivitelezésű szedőkocsi beépített mérleggel
Saját tervezésű és kivitelezésű szedőkocsi beépített mérleggel

Az akkori gázárak mellett négy év alatt megtérült a kút fúratásának költsége, most pedig még inkább látják, hogy nagyon megérte a termálvíz-felhasználást célzó 2017-es beruházásuk.

Az áramot a négy éve működő, 44 kilowattos napelemparkjuk szolgáltatja, amit hamarosan kibővítenek; az új üvegházi beruházáson kívül most készül az 50 kilowattos újabb napelemparkjuk.

A szén-dioxidot a Lindétől vásárolják cseppfolyós állapotban. Felhasználását azonban igyekeznek minimálisra csökkenteni, mert annak az ára is drasztikusan megemelkedett. A szellőztetések során felhígul, sok elvész, így csak kora tavasszal adagolják, amikor kicsit van nyitva a szellőző, akkor tudják tartani a 700-800 ppm-et. Június első felében ez az érték 350 ppm-re csökken a növényeknél.

A beruházás részét képezi még a Top Cleaner holland gyártmányú tetőmosó gép, amit a napokban üzemeltek be. Erre azért volt szükség, mert a vápák túl keskenyek ahhoz, hogy bele lehessen állni.

A gép végighalad a gerincen, és kefékkel lemossa az üveget, amikor pedig szükség van rá, a fehér árnyékolót is felhordja a tetőre.

A hidrokultúrában kijuttatott víz 30-45%-a drén, ami a benne oldott műtrágyákkal együtt felhasználatlanul kárba veszne. A mostani beruházás keretében ezért is szerelték be a holland gyártmányú drénvíztisztító rendszert. A drénvizet hatalmas tartályba gyűjtik, és csövekben vezetve UV-fénnyel tisztítják, majd a másik tartályba juttatják.

Onnan a tisztított vizet betáplálják a keverőrészlegbe, ahol a tápoldatot elkészítik. Hetente küldenek vízmintát egy holland laboratóriumba vizsgálatra, annak alapján állítják össze a növények számára megfelelő receptet.

Bogyósan és fürtben

A 130-140 grammos bogyókat nevelő Presence F1 (korábban De Ruiter 1033) fajtát tavaly egy sorral próbálták ki, és mivel jól bevált, idén már fele-fele arányban termesztik a Siranzo F1 (Rijk Zwaan) hibriddel. A felgyői Grow Group telepén nevelt oltott palántákat ültetés után kétfelé ágaztatják. Szigorúan betartják ők is a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) elleni megelőző védekezés szabályait. A dolgozók folyamatosan alkalmazzák a fertőtlenítő folyadékot, minden eszközt, kelléket, köztük a leszedett szárrögzítőket és a göngyölegeket is rendszeresen fertőtlenítik. A betegség megelőzése a vetőmag-forgalmazóknak, a palántanevelőknek, szaktanácsadóknak és a kereskedőknek egyaránt felelőssége.

Bartuczék másik három termelővel közösen szállítanak be a nagy áruházakba. A nyári hőhullámokat jól tűrő, jól pulton tartható, piros belső húsú Presence F1-et bogyósan szedik; az erős növekedési erélyű, a fürtök jó elhelyezkedésével és a fürtök közötti ideális távolsággal jellemezhető Siranzo F1-et pedig fürtösen.

A jó munkaerő elengedhetetlen. Évek óta állandó dolgozóik vannak, az új beruházással megnövekedett nagyobb termesztési felület miatt azonban két emberrel szeretnék bővíteni a csapatot. A hatékonyabb, időtakarékos munkavégzéshez folyamatosan szükség van a jó ötletekre. Időt és energiát lehet megtakarítani az igen praktikus, saját készítésű kis szedőkocsival, amibe a mérleget is beépítették.

Lesz, aki folytatja

Bartucz Gábor, a második generáció
Bartucz Gábor, a második generáció
Az első, 400 négyzetméteres fóliasátruktól eljutottak a modern, 9500 négyzetméteres üvegházig, ami mellett a régi, 4,5 méter vápamagasságú, szintén 9500 négyzetméteres, 2002-ben épült, Venlo-típusú üvegház is üzemel. Így mára összesen 1,9 hektáron hajtatnak paradicsomot.

Német példával élve, korábban az volt a tapasztalat, hogy a kertészetek negyedik-ötödik nemzedékének a sikerét az előző generációk kitartó munkája és fejlesztései alapozták meg. Itthon sincs ez másképp, egy beruházás az utókor számára is történik.

A Bartucz család úgy látja, hogy van igény a magyar zöldségre, a nagy kérdés azonban az, hogy a zöldségtermelés meddig gazdaságos, az emelkedő költségeket mennyire tudják majd a fogyasztói árakban érvényesíteni. Olcsó zöldséget mostantól nem lehet termelni, és olcsó importtermék sincs. Amitől igazán tartani kell, az a fogyasztók reakciója, ha rájuk szabadítják a magas árakat. Tehát nem a termesztési költségek emelkedése a gond, vallják, hanem az, hogy ha a fogyasztás csökken. A termelők pedig csak addig tudnak talpon maradni, amíg a vásárlók tudnak fizetni a megtermesztett élelmiszerért.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

Beszakadt a műtrágya értékesítés a második negyedévben

A második negyedévben 44 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, miközben az értékesítési árak 2,2-3,8-szeresére emelkedtek - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett negyedéves jelentésben. A növényvédő szereknél hasonló mértékű áremelkedést mértek a második negyedévben, miközben az értékesítés ötödével esett vissza.

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.