Back to top

10+1 tipp pázsit öntözéshez

Öntözni sokféleképp lehet, és az ilyen száraz időszakban kell is, ha kertünk zöld szőnyegét zölden szeretnénk látni. Gondolkozzunk a fű „fejével”, ő vajon mennyi vizet szeretne, és mikor...

Ésszerű öntözéssel az aszályos időszakban könnyebben elkerülhetők lesznek a kerti gyepet csúfító sárga, kiégett foltok.

Hazánk területén átlagosan éves szinten 500 mm csapadék esik. Az egyes országrészekben ettől az átlagtól tapasztalhatók eltérések, ám a csapadék kedvezőtlen eloszlása minden vidékünkön jellemző.

A csapadék jelentős része a téli hónapokban hull, a nyári forróságban ezért jól jön az öntözés.

A fűfélék gyeprács nélkül is tömör állományt alkotnak, de egy autó tömegét nem mindig bírják el
A fűfélék gyeprács nélkül is tömör állományt alkotnak, de egy autó tömegét nem mindig bírják el
Fotó: wikipedia
Öntözés nélkül - a természetes csapadék mennyiségét és eloszlását figyelembe véve - csak rét, legelő és külterjes gyep tartható fenn. Ahhoz, hogy a fű egész nyáron zöldelljen, további 400-500 mm öntözésre van szükség.

1. Az egy alkalommal kijuttatott mennyiség esetén az 500 liter/m2 a maximális határérték, ennél nagyobb mennyiségben már nem használ, inkább árt az öntözés. Ilyen kedvezőtlen esetben azon túl, hogy pazaroljuk a vizet tömörítjük, levegőtlenné tesszük a talajt, a tápanyagok kimosódását, a gyökérzóna alá süllyedését idézzük elő, valamint a kaszálások számát is szaporítjuk.

2. A pázsit öntözésére legalkalmasabb időszak a késő esti órák. Ekkor már lehűl a levegő, az éjszaka folyamán pedig a csökkent párolgás eredményeképp jobban hasznosul a víz.

3. A kora reggeli időszak is alkalmas az öntözésre, ilyenkor szélcsendesebb az időjárás, de a fűféléknek kevesebb idejük marad hasznosítani a kapott öntözővizet.

4. Bár vizsgálatok támasztják alá, hogy a napközben, nagy hőségben történő öntözés sincs káros hatással a gyepekre, ám ekkor jóval nagyobb a párolgási veszteség.

5. Öntözéskor a cél a gyepalkotók gyökérzónájának átnedvesítése, ez a talaj felső 15-20 centiméteres rétegét jelenti. Ez alkalmanként 15-20 mm-nyi öntözővizet jelent.

A rendszeresen nyírt gyep jobban gazdálkodik a vízzel
A rendszeresen nyírt gyep jobban gazdálkodik a vízzel
6. A talajra hullott egy milliméternyi víz egy centimétert nedvesít be, ebből az adott felület nagysága alapján kiszámolható, hogy hány liter víz kijuttatása az ideális. Laza, homokos talajon ennél kicsivel több is kiadható a gyorsabb lefelé szivárgás és kisebb vízmegtartó képesség miatt,

7. A nyári hőségben a gyep több vizet igényel, ilyenkor a vízpótló mellett frissítő öntözéseket is érdemes beiktatni, ezek mennyisége mindössze 4-6 mm. Ennek lényege, hogy a nagy hőségben a gyepalkotók több vizet párologtatnak, mint amennyit képesek gyökereikkel felvenni. A frissítő öntözés lehűti a környezet hőmérsékletét, ezzel csökkentve a növények párologtatását.

8. A rendszeres öntözés és a fűvágáskor elhordott kaszálék miatt a talaj tápanyagtartalma folyamatosan csökken. A fűfélék nitrogénben gazdag műtrágyát igényelnek.

9. Figyeljünk hogy a fűkasza kése éles legyen, mert ha tépi a füvet az is okozhat száraz foltokat, nem csak a vízhiány.

10.A rendszeresen nyírt, alacsony magasságban tartott fű jobban ellenáll a szárazságnak, hiszen a gyökérmennyiségének ilyenkor kisebb levélfelületet, ami párologtat kell ellátnia.

+1 Ne vágjuk túl alacsonyan se a füvet, mert a csomódosási pontjának sérülése visszaveti a fejlődését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

Nem akar megérkezni az eső

A hétvégén érkezett hidegfront hiába hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon kis területre hozott számottevő csapadékot. A talajok tovább száradtak, a július végi átmeneti enyhülés után ismét nőtt a súlyos vagy nagyfokú aszállyal érintett területek nagysága. A folytatásban keddig szórványosan várhatók záporok, zivatarok, majd a jövő hét közepén újabb hőhullámra van kilátás.

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.