Back to top

10+1 tipp pázsit öntözéshez

Öntözni sokféleképp lehet, és az ilyen száraz időszakban kell is, ha kertünk zöld szőnyegét zölden szeretnénk látni. Gondolkozzunk a fű „fejével”, ő vajon mennyi vizet szeretne, és mikor...

Ésszerű öntözéssel az aszályos időszakban könnyebben elkerülhetők lesznek a kerti gyepet csúfító sárga, kiégett foltok.

Hazánk területén átlagosan éves szinten 500 mm csapadék esik. Az egyes országrészekben ettől az átlagtól tapasztalhatók eltérések, ám a csapadék kedvezőtlen eloszlása minden vidékünkön jellemző.

A csapadék jelentős része a téli hónapokban hull, a nyári forróságban ezért jól jön az öntözés.

A fűfélék gyeprács nélkül is tömör állományt alkotnak, de egy autó tömegét nem mindig bírják el
A fűfélék gyeprács nélkül is tömör állományt alkotnak, de egy autó tömegét nem mindig bírják el
Fotó: wikipedia
Öntözés nélkül - a természetes csapadék mennyiségét és eloszlását figyelembe véve - csak rét, legelő és külterjes gyep tartható fenn. Ahhoz, hogy a fű egész nyáron zöldelljen, további 400-500 mm öntözésre van szükség.

1. Az egy alkalommal kijuttatott mennyiség esetén az 500 liter/m2 a maximális határérték, ennél nagyobb mennyiségben már nem használ, inkább árt az öntözés. Ilyen kedvezőtlen esetben azon túl, hogy pazaroljuk a vizet tömörítjük, levegőtlenné tesszük a talajt, a tápanyagok kimosódását, a gyökérzóna alá süllyedését idézzük elő, valamint a kaszálások számát is szaporítjuk.

2. A pázsit öntözésére legalkalmasabb időszak a késő esti órák. Ekkor már lehűl a levegő, az éjszaka folyamán pedig a csökkent párolgás eredményeképp jobban hasznosul a víz.

3. A kora reggeli időszak is alkalmas az öntözésre, ilyenkor szélcsendesebb az időjárás, de a fűféléknek kevesebb idejük marad hasznosítani a kapott öntözővizet.

4. Bár vizsgálatok támasztják alá, hogy a napközben, nagy hőségben történő öntözés sincs káros hatással a gyepekre, ám ekkor jóval nagyobb a párolgási veszteség.

5. Öntözéskor a cél a gyepalkotók gyökérzónájának átnedvesítése, ez a talaj felső 15-20 centiméteres rétegét jelenti. Ez alkalmanként 15-20 mm-nyi öntözővizet jelent.

A rendszeresen nyírt gyep jobban gazdálkodik a vízzel
A rendszeresen nyírt gyep jobban gazdálkodik a vízzel
6. A talajra hullott egy milliméternyi víz egy centimétert nedvesít be, ebből az adott felület nagysága alapján kiszámolható, hogy hány liter víz kijuttatása az ideális. Laza, homokos talajon ennél kicsivel több is kiadható a gyorsabb lefelé szivárgás és kisebb vízmegtartó képesség miatt,

7. A nyári hőségben a gyep több vizet igényel, ilyenkor a vízpótló mellett frissítő öntözéseket is érdemes beiktatni, ezek mennyisége mindössze 4-6 mm. Ennek lényege, hogy a nagy hőségben a gyepalkotók több vizet párologtatnak, mint amennyit képesek gyökereikkel felvenni. A frissítő öntözés lehűti a környezet hőmérsékletét, ezzel csökkentve a növények párologtatását.

8. A rendszeres öntözés és a fűvágáskor elhordott kaszálék miatt a talaj tápanyagtartalma folyamatosan csökken. A fűfélék nitrogénben gazdag műtrágyát igényelnek.

9. Figyeljünk hogy a fűkasza kése éles legyen, mert ha tépi a füvet az is okozhat száraz foltokat, nem csak a vízhiány.

10.A rendszeresen nyírt, alacsony magasságban tartott fű jobban ellenáll a szárazságnak, hiszen a gyökérmennyiségének ilyenkor kisebb levélfelületet, ami párologtat kell ellátnia.

+1 Ne vágjuk túl alacsonyan se a füvet, mert a csomódosási pontjának sérülése visszaveti a fejlődését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.