Back to top

10+1 tipp pázsit öntözéshez

Öntözni sokféleképp lehet, és az ilyen száraz időszakban kell is, ha kertünk zöld szőnyegét zölden szeretnénk látni. Gondolkozzunk a fű „fejével”, ő vajon mennyi vizet szeretne, és mikor...

Ésszerű öntözéssel az aszályos időszakban könnyebben elkerülhetők lesznek a kerti gyepet csúfító sárga, kiégett foltok.

Hazánk területén átlagosan éves szinten 500 mm csapadék esik. Az egyes országrészekben ettől az átlagtól tapasztalhatók eltérések, ám a csapadék kedvezőtlen eloszlása minden vidékünkön jellemző.

A csapadék jelentős része a téli hónapokban hull, a nyári forróságban ezért jól jön az öntözés.

A fűfélék gyeprács nélkül is tömör állományt alkotnak, de egy autó tömegét nem mindig bírják el
A fűfélék gyeprács nélkül is tömör állományt alkotnak, de egy autó tömegét nem mindig bírják el
Fotó: wikipedia
Öntözés nélkül - a természetes csapadék mennyiségét és eloszlását figyelembe véve - csak rét, legelő és külterjes gyep tartható fenn. Ahhoz, hogy a fű egész nyáron zöldelljen, további 400-500 mm öntözésre van szükség.

1. Az egy alkalommal kijuttatott mennyiség esetén az 500 liter/m2 a maximális határérték, ennél nagyobb mennyiségben már nem használ, inkább árt az öntözés. Ilyen kedvezőtlen esetben azon túl, hogy pazaroljuk a vizet tömörítjük, levegőtlenné tesszük a talajt, a tápanyagok kimosódását, a gyökérzóna alá süllyedését idézzük elő, valamint a kaszálások számát is szaporítjuk.

2. A pázsit öntözésére legalkalmasabb időszak a késő esti órák. Ekkor már lehűl a levegő, az éjszaka folyamán pedig a csökkent párolgás eredményeképp jobban hasznosul a víz.

3. A kora reggeli időszak is alkalmas az öntözésre, ilyenkor szélcsendesebb az időjárás, de a fűféléknek kevesebb idejük marad hasznosítani a kapott öntözővizet.

4. Bár vizsgálatok támasztják alá, hogy a napközben, nagy hőségben történő öntözés sincs káros hatással a gyepekre, ám ekkor jóval nagyobb a párolgási veszteség.

5. Öntözéskor a cél a gyepalkotók gyökérzónájának átnedvesítése, ez a talaj felső 15-20 centiméteres rétegét jelenti. Ez alkalmanként 15-20 mm-nyi öntözővizet jelent.

A rendszeresen nyírt gyep jobban gazdálkodik a vízzel
A rendszeresen nyírt gyep jobban gazdálkodik a vízzel
6. A talajra hullott egy milliméternyi víz egy centimétert nedvesít be, ebből az adott felület nagysága alapján kiszámolható, hogy hány liter víz kijuttatása az ideális. Laza, homokos talajon ennél kicsivel több is kiadható a gyorsabb lefelé szivárgás és kisebb vízmegtartó képesség miatt,

7. A nyári hőségben a gyep több vizet igényel, ilyenkor a vízpótló mellett frissítő öntözéseket is érdemes beiktatni, ezek mennyisége mindössze 4-6 mm. Ennek lényege, hogy a nagy hőségben a gyepalkotók több vizet párologtatnak, mint amennyit képesek gyökereikkel felvenni. A frissítő öntözés lehűti a környezet hőmérsékletét, ezzel csökkentve a növények párologtatását.

8. A rendszeres öntözés és a fűvágáskor elhordott kaszálék miatt a talaj tápanyagtartalma folyamatosan csökken. A fűfélék nitrogénben gazdag műtrágyát igényelnek.

9. Figyeljünk hogy a fűkasza kése éles legyen, mert ha tépi a füvet az is okozhat száraz foltokat, nem csak a vízhiány.

10.A rendszeresen nyírt, alacsony magasságban tartott fű jobban ellenáll a szárazságnak, hiszen a gyökérmennyiségének ilyenkor kisebb levélfelületet, ami párologtat kell ellátnia.

+1 Ne vágjuk túl alacsonyan se a füvet, mert a csomódosási pontjának sérülése visszaveti a fejlődését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.