0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Embertelen körülmények között a mezőgazdasági idénymunkások

Olaszország déli régiójában, a mezőgazdasággal foglalkozó Pugliában megtiltották a déli órákban a munkavégzést a földeken. Ezzel is próbálják védeni azokat az idénymunkásokat, akik főként Afrikából érkeznek a gazdaságokba, és embertelen körülmények között dolgoznak.

Az olaszországi mezőgazdaságban csaknem 200 000 – többnyire illegális – bevándorlót foglalkoztatnak derült ki az ezt elemző szervezetek statisztikáiból. Nem kizárt, hogy ezek a számok még magasabbak. Elsőként Puglia régió hatóságai reagáltak. A hőmérséklet ott jelenleg eléri a 43 fokot. Michele Emiliano, a regionális kormány vezetője

megtiltotta, hogy a legmelegebb napszakban, azaz 12.30 és 16.00 óra között a földeken dolgozzanak, az erről szóló külön rendelet augusztus végéig lesz érvényben.

A média kiemeli a rendelet jelentőségét, amelyet egy olyan régióban adtak ki, ahol minden nyáron haláleseteket regisztrálnak a mezőgazdasági munkások körében a kimerültség miatt.

Ezenkívül Pugliában évtizedek óta elterjedt a rabszolgamunka, különösen az Afrikából illegálisan érkező migránsokat alkalmazása, akiket naponta a megengedettnél jóval több órát dolgoztatnak, és szörnyű körülmények között szállásolnak el. A jelenség általános elítélése és az ellene folytatott küzdelem sem tudta eddig megszüntetni ezt a gyakorlatot, az egymást követő olasz kormányok próbálkozásai ellenére sem.

Még a rabszolgamunkát alkalmazó farmtulajdonosok számára börtönbüntetést előíró szigorú törvények sem jártak eredménnyel.

Tudott dolog, hogy mezőgazdasági munkások halnak meg a paradicsom betakarításakor. Pontos számok nem ismertek, mivel gyakran az esetek elhallgatása és a munkahely elvesztésétől való félelem bénítja a túlélésért küzdő, illegálisan Olaszországba tartózkodókat.

A pugliai helyi sajtó megjegyzi, hogy a nagy melegben végzett munkára vonatkozó tilalom célja többek között a migránsok tragikus kizsákmányolásának megfékezése.

Hasonló a helyzet Róma környékén is. Itt indiai bevándorlók, főként szikhek dolgoznak. Ez az egyik legnagyobb közösségük Európában. Többek között szarvasmarha-tenyésztésben és a kivi betakarításában is részt vesznek. Az Olaszországban termesztett kivi egyharmada ezekről a területekről származik, Latina és Terracina városok környékéről. A napi munkarend általában 12 óra sokszor éjszaka, szabadnap nélkül. A közvetítők havonta körülbelül 400 eurót fizetnek a munkásoknak, vagyis mindössze 12 napnyi munkabért.

Forrás: farmer.pl