Back to top

Embertelen körülmények között a mezőgazdasági idénymunkások

Olaszország déli régiójában, a mezőgazdasággal foglalkozó Pugliában megtiltották a déli órákban a munkavégzést a földeken. Ezzel is próbálják védeni azokat az idénymunkásokat, akik főként Afrikából érkeznek a gazdaságokba, és embertelen körülmények között dolgoznak.

Az olaszországi mezőgazdaságban csaknem 200 000 - többnyire illegális - bevándorlót foglalkoztatnak derült ki az ezt elemző szervezetek statisztikáiból. Nem kizárt, hogy ezek a számok még magasabbak. Elsőként Puglia régió hatóságai reagáltak. A hőmérséklet ott jelenleg eléri a 43 fokot. Michele Emiliano, a regionális kormány vezetője

megtiltotta, hogy a legmelegebb napszakban, azaz 12.30 és 16.00 óra között a földeken dolgozzanak, az erről szóló külön rendelet augusztus végéig lesz érvényben.

A média kiemeli a rendelet jelentőségét, amelyet egy olyan régióban adtak ki, ahol minden nyáron haláleseteket regisztrálnak a mezőgazdasági munkások körében a kimerültség miatt.

Ezenkívül Pugliában évtizedek óta elterjedt a rabszolgamunka, különösen az Afrikából illegálisan érkező migránsokat alkalmazása, akiket naponta a megengedettnél jóval több órát dolgoztatnak, és szörnyű körülmények között szállásolnak el. A jelenség általános elítélése és az ellene folytatott küzdelem sem tudta eddig megszüntetni ezt a gyakorlatot, az egymást követő olasz kormányok próbálkozásai ellenére sem.

Még a rabszolgamunkát alkalmazó farmtulajdonosok számára börtönbüntetést előíró szigorú törvények sem jártak eredménnyel.

Tudott dolog, hogy mezőgazdasági munkások halnak meg a paradicsom betakarításakor. Pontos számok nem ismertek, mivel gyakran az esetek elhallgatása és a munkahely elvesztésétől való félelem bénítja a túlélésért küzdő, illegálisan Olaszországba tartózkodókat.

A pugliai helyi sajtó megjegyzi, hogy a nagy melegben végzett munkára vonatkozó tilalom célja többek között a migránsok tragikus kizsákmányolásának megfékezése.

Hasonló a helyzet Róma környékén is. Itt indiai bevándorlók, főként szikhek dolgoznak. Ez az egyik legnagyobb közösségük Európában. Többek között szarvasmarha-tenyésztésben és a kivi betakarításában is részt vesznek. Az Olaszországban termesztett kivi egyharmada ezekről a területekről származik, Latina és Terracina városok környékéről. A napi munkarend általában 12 óra sokszor éjszaka, szabadnap nélkül. A közvetítők havonta körülbelül 400 eurót fizetnek a munkásoknak, vagyis mindössze 12 napnyi munkabért.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két faj összesen 65000 milliárd forintnyi kárt okozott

Nemcsak rovarok vagy emlősök okozhatnak jelentős gazdasági kárt az ökoszisztémában, hanem akár hüllők és kétéltűek is. Egy friss felmérés szerint egy sikló- és egy békafaj több milliárd dolláros kártételt okozott világszerte.

Ezt kell tudni a hamarosan induló Agro-ökológiai Programról

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk, ennek fontos eszköze a környezet- és klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása, amelyek fejlesztik a táj mozaikosságát és a biodiverzitás sokszínűségét, javítják a talajok állapotát és vízháztartását vagy éppen a fenntarthatóbb növényvédőszer-használatot.

A jövő héten nőhetnek a csapadékesélyek

Csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, azóta ismét visszatért a száraz, meleg idő. Az aszály a hétvégén többfelé mérséklődött kismértékben, azóta ismét száradnak a talajok. Változást egy szombaton érkező hullámzó frontrendszer hozhat, melyhez kötődően a hétvégén csak néhol, a jövő hét első felében viszont már többfelé lehetnek záporok, zivatarok.

Élő állatokat 36°C feletti hőmérsékleten, víz nélkül szállítottak

Az Essere Animali olasz állatvédő szervezet nyomozói közúti ellenőrzéseket tartottak, amelyek során olyan, a napon parkoló teherautókat találtak, amelyekben disznók ziháltak, és kifulladtak. Az általuk rögzített drámainak nevezett jelenetek azonban nem minősülnek törvénysértésnek, köszönhetően „az állatok konkrét védelme szempontjából abszolút nem megfelelő uniós szabályozási rendszernek"

2021 jó év volt a dísznövénytermesztőknek

Kiugró termelési eredménnyel zárták 2021-et a dísznövénytermesztők, a dísznövénykertészetek árbevétele 14,8 milliárd forintra nőtt a 2020-as 11,5 milliárd forintról - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet statisztikai jelentéséből.

Árnyékolás és/vagy éjszakai műszak - hogyan védjük az állatokat a hőségtől?

A napokban enyhült a forróság, most „csak” hőség van. A sajtóban arról sok szó esik, hogy a társállatokkal ilyenkor mi a teendő, de a hőség a haszonállatokat is megviseli, ami ellen a gazdálkodóknak is védekezniük kell. A korszerű istállókban már kiküszöbölhető, de legalább csökkenthető a hőstressz, de a kisebb termelőknek más megoldásokat kell kitalálniuk.

Szakmai túrák Dél-Tirolban

Az Interpoma kiállítást számos program egészíti ki, többek közt szakmai túrákat szerveznek a dél-tiroli almatermesztés, -feldolgozás és -kereskedelem részletes bemutatására. 2022. november 17-19-én 9 program várja az érdeklődőket a világ minden tájáról, amelyekre online lehet jegyet váltani. A túrákon résztvevők minden, de minden kérdésükre választ kaphatnak, hangsúlyozza a kiállítás ajánlója.

Aratás, aratgatás, csalódás

Történelmi aszály a mostani. A megállapításban valószínű, van igazság, a számok, a tények ezt bizonyítják, bár hozzá kell tenni, hogy az ország egészére nem érvényes. A Dunától nyugatra általánosságban elfogadható, néhol egészen kiváló az őszi kalászosok hozama, de a Dunától keletre, főként az Alföldön minden siralmas, minden kiábrándító.

Csapadék a láthatáron

A múlt heti hőséget lezáró hidegfrontok csak kismértékű enyhülést hoztak időjárásunkban. Kevés helyen esett 5 mm-t meghaladó csapadék, és bár több fokkal visszaesett vasárnapra a hőmérséklet, így is 30 fok fölött alakulnak a maximumok. A vízhiány nem csökkent, továbbra is aszálytól szenvednek növényeink. A hétvégén országszerte várható csapadék, nagy területen akár jelentős mennyiség is eshet.

Mire megy el az idő a tehenészetben?

A világ minden táján egyre több kihívással kell szembenézniük a tejtermelő tehenészetnek: egyre kevesebb a munkaerő, a fenntarthatóság kérdésköre, és a növekvő igények a megfizethető és tápanyagban gazdag élelmiszerekre.