Back to top

A legveszélyesebb gombabetegségek

A szőlőt számos károsító megtámadja, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás szinte minden évben jelen van és tetemes gazdasági kártétellel fenyeget. Az ellenük való védekezés képezi a szőlő védelmének gerincét, amit más betegségek, kártevők ellen kombináltan kell végrehajtani.

A szőlőlisztharmat a szőlő egyik legrégebbi és legjelentősebb gombás betegsége, amely hatalmas pusztításra képes, ha nem védekezünk ellene időben. Legyen szó csemege- vagy borszőlőről, házikertről, lugasról, a lisztharmatot sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Megtámadja a szőlő minden zöld részét, de a fürtön a legveszélyesebb a kártétele, ahol nem ritka a 100%-os termésveszteség. A közvetlen terméskiesésen túl káros hatással van a bor minőségére is. Már alacsony (3-5%-os) bogyófertőzöttségtől idegen, ún. földíz, -illat jelenik meg a borban.

A szőlőfajták jelentős része lisztharmatra fogékony, pl. Kékfrankos, Kékoportó, Leányka, Hárslevelű. Az ellenállóbb fajták közül példaképpen megemlíthető a Bianka, a Viktória gyöngye és a Medina.

Éretlen lisztharmatos fürt
Éretlen lisztharmatos fürt
A jellegzetes tünetek a következők: a hajtáson már rügyfakadást követően észlelhető a lisztesfehér bevonat, alatta a beteg részek foltszerűen megbarnulnak és elszáradnak; a levelek színén és fonákán kevésbé feltűnő, világosabb, zöldessárgás foltok jelennek meg jellegzetes matt fénnyel; a fürtön és a bogyókon szintén lisztes micéliumbevonat jelenik meg. Később a bogyóhéj felreped, és a magok kilógnak belőle, ez az úgynevezett „sérves bogyó” tünete.

A szőlőlisztharmat robbanásszerűen terjed olyankor, amikor a magasabb hőmérsékletű nappalokat harmatos éjszakák követik. A fertőzésre kedvező hőmérséklet 20-25 °C, az alsó határ 4-5 °C. Járványos elterjedését a hosszan tartó meleg, mérsékelten párás, szárazabb időjárás segíti elő.

A védekezés lényege a megelőzés. Fertőzésre kedvező időjárás esetén, rügyfakadás után már 5-7 leveles fejlődési állapotban permetezzünk (kb. 4 héttel a rügyfakadás után). Célja az áttelelő micéliumokból kiinduló elsődleges fertőzés megsemmisítése.

Virágzás előtt a gyors hajtásnövekedés miatt inkább gyakrabban permetezzük, kontakt készítményekkel (pl. Karathane Star, Thiovit Jet) és tapadásfokozó hozzáadásával.

Virágzástól a zsendülés kezdetéig, az állandó fertőzési nyomás és a fajták fogékonysága miatt, elsősorban a felszívódó hatású készítményekre (Topas 100 EC, Systhane 20 EW) alapozzuk a védelmet, amelyekkel a virágzástól 3-4 alkalommal kezeljük a szőlőt. Az újabb hatóanyagok közül a gomba légzését gátló strobilurin (pl. Quadris) készítmények használata is ehhez az időszakhoz kapcsolódik.

Szőlőlisztharmat tünete levélen
Szőlőlisztharmat tünete levélen

Július második felétől, augusztusban újra permetezhetünk kéntartalmú szerekkel a fürtök, a levél és a másodfürtök védelmére (Kumulus S, Thiovit Jet, Microthiol Special). A kénkészítmények alkalmazásával, bár a teljes fertőzésmentesség ritkán érhető el, a lisztharmat jelentősen visszaszorítható: erős fertőzés esetén 5-8 napig, gyenge fertőzés esetén 10 napig számolhatunk védőhatásukkal.

A szőlőperonoszpóra a szőlő másik veszélyes betegsége, amely ellen rendszeresen kell védekeznünk. Ha az esős tavaszt hűvös, csapadékos nyár követi, a betegség járványszerűen lép fel. Ilyen években 80-100%-os lomb- és fürtkárosítást is okozhat.

A szőlő minden zöld részét megtámadja, különösen érzékenyek a fiatal, zsenge levelek a 2-3 cm-es nagyság elérése után.

A betegség az intenzív hajtásnövekedés időszakában a legveszélyesebb. Általában május közepétől − amikor a napi középhőmérséklet-értékek elérik vagy meghaladják a 10-13 °C-ot, és ha legalább 10 mm csapadék hullott − egy vagy két nap alatt megindul a fertőzést megindító rajzóspórák képződése. A legjellemzőbb tünet a fogékony levelek színén, a kör alakú, sárgászöld, fényben áttetsző „olajfoltok” megjelenése és a levél fonákán képződő laza, fehér sporangiumtartó gyep (kivirágzás). A foltok később elhalnak, és ha több folt van egy levélen, ezek gyakran összefolynak és az egész levél elszárad. Virágzáskor vagy azután a gomba a virágzatot, illetve a kis bogyókat is fertőzi, azok elhalását okozza. Az idősödő leveleken kisebb erek által határolt szögletes, mozaikos peronoszpóratünet látható. A fejlettebb bogyók bogyókocsányon keresztül fertőződnek, lilásan elszíneződnek, később összetöppednek és kiperegnek a fürtből. „Kivirágzás” nem jelenik meg rajtuk. A betegségtől megtámadott szőlőfürt elbarnul, megfeketedik és gyorsan összeszárad.

A peronoszpóra a lehullott, fertőzött levelekben képződött oospórákkal telel át.

Szőlőperonoszpóra kezdeti tünetei a levél színén
Szőlőperonoszpóra kezdeti tünetei a levél színén
A tavaszi fertőzések elindítói a kitartóspórákból fejlődő rajzóspórák. Állandó fertőzési veszélyt jelent a tartósan meleg, párás időjárás, gyakori esőzésekkel. A betegség megelőzésében fontosak az agrotechnikai módszerek is, a vékony, szellős lombfal segíti a lombozat gyors felszáradását és jól átjárja a permetlé, ehhez időben kell kötözni, csonkázni, és meg kell akadályozni az erős gyomosodást.

Csapadékos, járványveszélyes évjáratban május közepétől augusztus végéig 10-12 alkalommal, szárazabb időjárás esetén 6-7 alkalommal kezeljük a szőlőt peronoszpóra ellen. Védekezésre kontakt és felszívódó készítmények egyaránt használhatók. A virágzás előtti permetezések során elegendő, ha az olcsóbb, kontakt, szerves hatóanyagú gombaölő szerekkel (pl. Delan 700 WG, Polyram DF) kezeljük a szőlőt. A virágzástól a fürtzáródásig, amikor a szőlő a legérzékenyebb, a felszívódó szerek (pl. Tanos 50 DF) közül válasszunk, de védekezhetünk a kontakt és a felszívódó készítményekkel vagy gyári kombinációival (pl. Ridomil Gold Plus 42,5 WP) is.

A szőlő szürkerothadásának kórokozója több mint 200 növényt képes megfertőzni, ezért állandóan jelen lehet a környezetünkben. Csapadékos, meleg időjárás esetén számolhatunk járványszerű megjelenésével.

A mély fekvés, a sűrű lombozat kedvező mikroklímát teremt a gombának, és a szőlőmolyok kártétele nyomán kialakuló sebek elősegítik a kórokozó behatolását. A gomba számára legkedvezőbb a 15-25 °C-os hőmérséklet és a magas, 70-80%-os páratartalom.

Ahogy érnek a bogyók, úgy lesznek egyre érzékenyebbek a szürkerothadásra
Ahogy érnek a bogyók, úgy lesznek egyre érzékenyebbek a szürkerothadásra

A kórokozó főleg a bogyókat és a fürtöket támadja meg, de kedvező körülmények között a szőlő zöld részeit is fertőzi. A károsított szőlővirágzatok barnulnak, majd elszáradnak, ami jelentős termésveszteséggel jár, ráadásul ezek az elszáradt részek a későbbi fertőzések forrását is jelentik. A megbarnult részeken szürkés konídiumtartó gyep fejlődik.

A fürtzáródás körüli időszakban a gomba a zöld bogyókat támadja meg, amelyek már július végére megbarnulnak, majd elrothadnak. A megbetegedett növényi részek felületén szürkésfehér penészgyep figyelhető meg. Ez az úgynevezett savanyú- vagy zöldrothadás. A fertőzés belülről (a kocsánykorona felől) kifelé terjed, emiatt sokszor észrevétlen marad.

A zöld szőlőbogyók leginkább bogyósérülések nyomán fertőződnek.

A bogyók zöldrothadása megelőzhető, ha még a fürtzáródás előtt olyan növényvédő szert használunk, amely a fürtzáródás után is védi a szőlőfürtöket. Ilyen a Teldor 500 SC, a Switch 62,5 WG, a Botector. Ügyeljünk rá, bő lémennyiséggel és nagy nyomással permetezzünk. A szórófejet a fürtök felé irányítsuk úgy, hogy a hatóanyag a fürtök belsejébe is eljusson.

A leggyakoribb és általában legnagyobb károkat azonban a fürtökön okozza a zsendülés-érés időszakában, mert a szőlőbogyók puhulásával párhuzamosan egyre érzékenyebbek a rothadásos betegségekre. A fertőzés hatására a puhuló bogyókon barna, ovális foltok jelennek meg, a szőlőszemek barnulnak, összezsugorodnak és szürkésfehér penészgyep alakul ki rajtuk, nagy mennyiségű konídiummal. Általában több, egymás melletti bogyó fertőződik meg.

A szürkerothadás elleni védekezések célja a betegség megelőzése, mert a már kialakult fertőzéssel szemben a növényvédő szerek hatékonysága jóval kisebb.

A permetezéseket a rövid távú meteorológiai előrejelzésekre alapozva kell elvégezni! A fehérborszőlő-fajták közül a Furmint, a Rizlingszilváni, a Sárga muskotály és a Zöldszilváni; a vörösborszőlő-fajták közül a Kékoportó; a csemegeszőlő-fajták közül a Csaba gyöngye és a Cardinal fokozottan érzékeny a betegségre. Az ebben az időszakban használható növényvédő szerek: Teldor 500 SC, Switch 62,5 WG. A készítmények megválasztásánál figyelembe kell venni az élelmezés-egészségügyi várakozási időt. Az érés előrehaladtával, erős fertőzés esetén, korábbi szüret javasolható a kémiai védekezés helyett.

Dr. Koleva Roszica

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.