0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A madárinfluenza miatt felállított megfigyelési körzeteket is feloldották a déli országrészben

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében nem történt újabb kitörés a védőkörzetek feloldása óta, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az összes megfigyelési körzetet feloldotta ezekben a megyékben. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, a járványvédelmi fegyelem lazításának korántsem jött el az ideje.

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében azért kerülhetett sor a megfigyelési körzetek feloldására, mert a védőkörzetek feloldása óta eltelt a minimálisan előírt 9 nap, illetve ez idő alatt nem történt újabb madárinfluenza-kitörés.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fennmaradó védőkörzetek legkorábban a hét közepén, a megfigyelési körzetek pedig július közepén oldhatók fel. 

A járványügyi előírások betartására a járvány felszámolása után is kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a cél egy újabb járvány kitörésének megelőzése. Éppen ezért a kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is.

Forrás: Nébih