Back to top

Egész évben a kertész társa a metszőolló

A metszés a kertészet egyik legkevésbé gépesíthető munkafolyamata, hiszen itt az emberi döntéseknek mozdulatról-mozdulatra szerepük van. A metszőollók kialakítása sokféle lehet a speciális munkafolyamatokhoz igazodva, néhány összefüggést ezért érdemes vásárlás előtt átgondolni.

Mint minden más eszköznél, a metszőollók terén is nagy a választék. Egy-egy profi darab ára a legolcsóbb hobby-ollókhoz viszonyítva 7-8-szoros is lehet - bár ez optimális esetben kifizetődik a jóval hosszabb élettartam és a hatékonyabb használhatóság kapcsán. Metszőolló vásárlásakor azért is megéri megfontoltan dönteni, mert erre az eszközre egész évben szükség lesz, tehát nem csak időszakosan kell számítanunk rá.

Az ősz és tavasz a fás metszések időszaka, nyáron a hajtásválogatás, virágszedés, elnyílt virágok eltávolítása van soron, és ezekhez mindig a metszőollónkra számíthatunk.

A fejlesztés irányelvei

A metszőollók tervezőinek sokféle tényezőt kell figyelembe venniük egy-egy új típus kialakításakor. Fontos, hogy az eszköz kényelmes, hatékony és biztonságos legyen. A régi egybeöntött acélollókat ma már ritkán lehet kapni. Ezek bár nagyon stabil szerkezetűek, hátrányuk a nagy tömegük, ami hosszú munkavégzés során kényelmetlenné, fárasztóvá tette használatukat.

A modernebb ollók feje a nyélhez viszonyítva előrehajló, kissé meg van döntve.

Ez azért jó, mert így ha fejmagasság felett dolgozunk, akkor is kényelmesen tarthatjuk a szerszámot. Előnyös, ha olyan ollót választunk, amely egy eszközzel (mondjuk egy kulccsal) darabjaira szedhető, így nincs szükség a karbantartásához egy egész szerszámkészletre.

A nyél legyen könnyű

Az acélnyelet felváltotta az alumínium, majd a még könnyebb műanyag üvegszálas és szénszálas markolat. Ezzel az eszközök tömege akár 30 százalékkal is csökkenhetett. A nyél ívét is egyre tökéletesítették a gyártók, hogy ergonómiailag minél jobb legyen.

Profi ollókból külön vannak jobb-, és balkezes szerkezetek, valamint egy-egy típus többféle méretben is kapható. Ennek oka, hogy a nyél minél nagyobb felületen érintkezik a tenyérrel, a vágáshoz kifejtett erő annál jobban eloszlik.

Azaz ugyanakkora gally elvágásához jóval kisebb erőt kell kifejtenünk egy kézbe illő ollóval, mint egy olyannal, amely kevesebb felületen érintkezik tenyerünkkel.

Egyik praktikus fejlesztés a forgó nyél, ami minimálisra csökkenti a tenyér bőrének feltörés-veszélyét. Ennél a szerkezetnél a használó bőre nem csúszkál a markolaton, mivel annak forgó része a kéz minden mozdulatát követi. Ennek köszönhetően a kézre nehezedő nyomás is csökken, azaz a forgó nyél amellett hogy kényelmes, sokkal kisebb erőkifejtést kíván a használótól.

Vásárlásnál tehát olyan ollót válasszunk, amely kényelmes, és nyele jól illeszkedik kezünk méretéhez, formájához.

A penge a szerkezet lelke

Az első metszőollók keményacél-ötvözetből készültek, ezek azonban rozsdásodtak. A rozsdamentes acél pedig nem eléggé szilárd. Napjainkban számos változat kapható. A fekete színű pengék teflonbevonatúak; ezek a legolcsóbb, rövid élettartamú darabok. Vannak még nikkel, nikkel-króm és kemény króm bevonatú pengék, amely bevonatok előnye tartósságuk mellett, hogy kicsi a súrlódásuk.
Léteznek egy darabból kovácsolt pengék, és olyanok is, amelyek lemezből lettek kiszabva, majd edzve. Több típuson van már cserélhető penge, ami kiküszöböli a fenési időt munka közben, hiszen több élezett pengét tarthatunk magunknál, és ezeket csak cserélni kell.

Vásárláskor jó, ha olyan metszőollót választunk, amelynek két pengéje jól záródik, ám mégsem nagyon súrlódik egymáson. Egy jól záródó metszőolló a papírt is elvágja.

A zárszerkezet

A nyél alján található zár hátránya, hogy könnyen becsípi a bőrt használója tenyerén. A bőrszíjjal záródó ollóknál ez a veszély nem áll fenn, a bőr azonban megnyúlhat, elszakadhat. Az agynál záródó ollók előnye, hogy a hüvelykujj egy mozdulatával zárva tartható a penge. Ez egy jó megoldás, ám a gyengébb minőségű termékek esetén ez a kallantyú vagy kilazul, és mindig után kell húzni, vagy kikopik, így nem képes feladatát ellátni.

A legkorszerűbb ollók zárszerkezete, egy erős nyél-összeszorításra automatikusan zár, ugyanerre pedig nyitja a pengéket.

A rugó

Rugókból is különböző erősségűek vannak. Dolguk, hogy vágás után újranyissák a pengéket, és újra vágásra kész helyzetbe hozzák az ollót. A túl erős rugók hátránya, hogy nem csak az ág vágására kell erőt fordítanunk, hanem ezzel egy időben a rugó összenyomására is. A virágszedő és zöldmetsző ollókon általában spirál rugók, míg a gallyak, vesszők vágására használatos ollókon erősebb lemezrugók vannak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.