Back to top

Egész évben a kertész társa a metszőolló

A metszés a kertészet egyik legkevésbé gépesíthető munkafolyamata, hiszen itt az emberi döntéseknek mozdulatról-mozdulatra szerepük van. A metszőollók kialakítása sokféle lehet a speciális munkafolyamatokhoz igazodva, néhány összefüggést ezért érdemes vásárlás előtt átgondolni.

Mint minden más eszköznél, a metszőollók terén is nagy a választék. Egy-egy profi darab ára a legolcsóbb hobby-ollókhoz viszonyítva 7-8-szoros is lehet - bár ez optimális esetben kifizetődik a jóval hosszabb élettartam és a hatékonyabb használhatóság kapcsán. Metszőolló vásárlásakor azért is megéri megfontoltan dönteni, mert erre az eszközre egész évben szükség lesz, tehát nem csak időszakosan kell számítanunk rá.

Az ősz és tavasz a fás metszések időszaka, nyáron a hajtásválogatás, virágszedés, elnyílt virágok eltávolítása van soron, és ezekhez mindig a metszőollónkra számíthatunk.

A fejlesztés irányelvei

A metszőollók tervezőinek sokféle tényezőt kell figyelembe venniük egy-egy új típus kialakításakor. Fontos, hogy az eszköz kényelmes, hatékony és biztonságos legyen. A régi egybeöntött acélollókat ma már ritkán lehet kapni. Ezek bár nagyon stabil szerkezetűek, hátrányuk a nagy tömegük, ami hosszú munkavégzés során kényelmetlenné, fárasztóvá tette használatukat.

A modernebb ollók feje a nyélhez viszonyítva előrehajló, kissé meg van döntve.

Ez azért jó, mert így ha fejmagasság felett dolgozunk, akkor is kényelmesen tarthatjuk a szerszámot. Előnyös, ha olyan ollót választunk, amely egy eszközzel (mondjuk egy kulccsal) darabjaira szedhető, így nincs szükség a karbantartásához egy egész szerszámkészletre.

A nyél legyen könnyű

Az acélnyelet felváltotta az alumínium, majd a még könnyebb műanyag üvegszálas és szénszálas markolat. Ezzel az eszközök tömege akár 30 százalékkal is csökkenhetett. A nyél ívét is egyre tökéletesítették a gyártók, hogy ergonómiailag minél jobb legyen.

Profi ollókból külön vannak jobb-, és balkezes szerkezetek, valamint egy-egy típus többféle méretben is kapható. Ennek oka, hogy a nyél minél nagyobb felületen érintkezik a tenyérrel, a vágáshoz kifejtett erő annál jobban eloszlik.

Azaz ugyanakkora gally elvágásához jóval kisebb erőt kell kifejtenünk egy kézbe illő ollóval, mint egy olyannal, amely kevesebb felületen érintkezik tenyerünkkel.

Egyik praktikus fejlesztés a forgó nyél, ami minimálisra csökkenti a tenyér bőrének feltörés-veszélyét. Ennél a szerkezetnél a használó bőre nem csúszkál a markolaton, mivel annak forgó része a kéz minden mozdulatát követi. Ennek köszönhetően a kézre nehezedő nyomás is csökken, azaz a forgó nyél amellett hogy kényelmes, sokkal kisebb erőkifejtést kíván a használótól.

Vásárlásnál tehát olyan ollót válasszunk, amely kényelmes, és nyele jól illeszkedik kezünk méretéhez, formájához.

A penge a szerkezet lelke

Az első metszőollók keményacél-ötvözetből készültek, ezek azonban rozsdásodtak. A rozsdamentes acél pedig nem eléggé szilárd. Napjainkban számos változat kapható. A fekete színű pengék teflonbevonatúak; ezek a legolcsóbb, rövid élettartamú darabok. Vannak még nikkel, nikkel-króm és kemény króm bevonatú pengék, amely bevonatok előnye tartósságuk mellett, hogy kicsi a súrlódásuk.
Léteznek egy darabból kovácsolt pengék, és olyanok is, amelyek lemezből lettek kiszabva, majd edzve. Több típuson van már cserélhető penge, ami kiküszöböli a fenési időt munka közben, hiszen több élezett pengét tarthatunk magunknál, és ezeket csak cserélni kell.

Vásárláskor jó, ha olyan metszőollót választunk, amelynek két pengéje jól záródik, ám mégsem nagyon súrlódik egymáson. Egy jól záródó metszőolló a papírt is elvágja.

A zárszerkezet

A nyél alján található zár hátránya, hogy könnyen becsípi a bőrt használója tenyerén. A bőrszíjjal záródó ollóknál ez a veszély nem áll fenn, a bőr azonban megnyúlhat, elszakadhat. Az agynál záródó ollók előnye, hogy a hüvelykujj egy mozdulatával zárva tartható a penge. Ez egy jó megoldás, ám a gyengébb minőségű termékek esetén ez a kallantyú vagy kilazul, és mindig után kell húzni, vagy kikopik, így nem képes feladatát ellátni.

A legkorszerűbb ollók zárszerkezete, egy erős nyél-összeszorításra automatikusan zár, ugyanerre pedig nyitja a pengéket.

A rugó

Rugókból is különböző erősségűek vannak. Dolguk, hogy vágás után újranyissák a pengéket, és újra vágásra kész helyzetbe hozzák az ollót. A túl erős rugók hátránya, hogy nem csak az ág vágására kell erőt fordítanunk, hanem ezzel egy időben a rugó összenyomására is. A virágszedő és zöldmetsző ollókon általában spirál rugók, míg a gallyak, vesszők vágására használatos ollókon erősebb lemezrugók vannak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat.