Back to top

A sivatagban is cél az önellátás

Az Egyesült Arab Emírségekben az áruházak és a fogyasztók hagyományosan a külföldi, elsősorban a nagy presztízsű holland paradicsomot vásárolják. A kormány azonban mindinkább elkötelezett az önellátás mellett, ösztönzik a helyi termesztést, hogy mérsékeljék az importfüggőségüket. Náluk a kihívást a forróság és a korlátozott vízmennyiség jelenti.

A 12 hektáros csúcstechnológiás üvegház Al Ainben
A 12 hektáros csúcstechnológiás üvegház Al Ainben
A Hollandiában megrendezett paradicsomkongresszuson (Global Tomato Congress) az építő­anyag- és energiaszektorban, valamint a mezőgazdaságban aktív német BayWa AG óriásvállalat pénzügyi igazgatója vázolta, hogy cégük és az Abu-Dzabiban bejegyzett Al Dahra Holding LLC 2017-ben alapította az Al Dahra BayWa vegyesvállalatot, és Al Ainben felépített egy 12 hektáros, csúcstechnológiás holland üvegházat. (Időközben a német cég eladta többségi részesedését, de továbbra is együttműködik a helyi csapattal.)

A cél az volt, hogy hatékonyan és minél kevesebb erőforrás felhasználásával termesszenek kiváló minőségű zöldségeket kizárólag az Egyesült Arab Emírségek piacaira.

Ez a termesztési projekt kezdettől fogva a kormány politikai szimbóluma is volt, mivel az ország nagyobb fokú önellátást szorgalmaz. Ráadásul szeretnék elérni, hogy 2051-re a legjobbá váljanak a Global Food Security Index ranglistáján, ami az élelmiszerek megfizethetősége, elérhetősége, minősége és biztonsága alapján rangsorol 113 országot a világon. (Jelenleg az Egyesült Arab Emírségek a 35., Hollandia a 6., Magyarország a 31. helyen áll ezen a listán. A szerk.)

Küldöttség Hollandiában

Az Egyesült Arab Emírségek méltóságai, befektetői és kertészeti vállalkozói látogattak júniusban Hollandiába. Az érkező missziót az Emírségek éghajlatváltozási és környezetvédelmi minisztere, Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri vezette. A látogatás célja a Hollandiával való együttműködés megszilárdítása és bővítése volt.

Az Egyesült Arab Emírségekben egyértelmű a törekvés az önellátóbbá válás és a hatékony, fenntartható helyi élelmiszertermelés iránt. Az elmúlt években nagy érdeklődést mutattak a holland csúcstechnológiai megoldások iránt. A mostani misszió központi témája az élelmiszertermelés, a kertészeti oktatás, a kezdő vállalkozások lehetőségei és vállakozásbővítések, befektetések, pénzügyek, valamint a kormányok szerepe volt.

Látogatást tettek a GreenTech és a Floriade Expo 2022 kiállításokon, megbeszéléseket folytattak kertészeti technológiai vállalatokkal, kormányzati szervekkel, agrárképző intézményekkel.

A GreenTech kifejezetten erre a küldetésre szervezett interaktív és nemzetközi programot a nyitónapon, melynek során az Egyesült Arab Emírségek éghajlati kihívásaira és fejlesztésekre összpontosított. (Forrás: Dutch Greenhouse Delta)

Ó. F. K.

A sivatagban snack-, cherry-, fürtös-, hús- és szilvaparadicsom-fajtákat ter­mesztenek, hogy a szupermarketek igényeit kielégítsék. Folyamatosan kipróbálják a különböző fajtákat, azonban néha még nekik is meglepetést okoz, hogy az Európában jól működő hibridek náluk gyakran nem válnak be.

A megtermelt prémium minőségű paradicsommal azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik még most is az északnyugat- európai és az észak-afrikai importot részesítenék előnyben.

Illusztráció
Illusztráció
Termékük minősége szinte megegyezik a nagyra értékelt külföldi áruéval, ráadásul gyorsabban kerül a boltok polcaira. Időbe telt bebizonyítaniuk, hogy a helyi termékek nem feltétlenül gyengébb minőségűek, viszont a fogyasztók még mindig nem hajlandók annyit fizetni értük, mint a holland termékért.

Látják azonban, hogy a paradicsompiac eléggé telített, ezért a jövőben a levélzöldségek termesztésére fektetnek majd nagyobb hangsúlyt.

A kongresszuson beszámoltak arról is, hogy őket is érinti az energiaválság, csak más formában. Földrajzi fekvésüknek köszönhetően az év 365 napján pótmegvilágítás nélkül tudnak termeszteni, ugyanakkor nagy kihívás a 40 °C feletti hőmérséklet, amikor hűtésről kell gondoskodni. Az energiaárak ott is növekednek, de kisebb ütemben, mint máshol.

Korábban megjelent információk alapján ismert, hogy 2020 januárjában az Al Ain régiót hatalmas eső sújtotta.

A természeti katasztrófa hatására az üvegházban súlyos károk keletkeztek, szinte teljesen megsemmisült. A hároméves gyakorlati tapasztalatukra támaszkodva úgy ítélték meg, hogy szükséges, ezért a gyors helyreállítás során növelték az új high-tech üvegházban a hűtő- és szivattyúrendszer kapacitását, és felépítettek egy csomagolósort is, ami a korábbi üvegházban nem volt. Így mára a vetéstől a csomagolásig minden egy helyen történik.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/groentenennieuws.nl/hortidaily.com/baywa.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.