Back to top

A sivatagban is cél az önellátás

Az Egyesült Arab Emírségekben az áruházak és a fogyasztók hagyományosan a külföldi, elsősorban a nagy presztízsű holland paradicsomot vásárolják. A kormány azonban mindinkább elkötelezett az önellátás mellett, ösztönzik a helyi termesztést, hogy mérsékeljék az importfüggőségüket. Náluk a kihívást a forróság és a korlátozott vízmennyiség jelenti.

A 12 hektáros csúcstechnológiás üvegház Al Ainben
A 12 hektáros csúcstechnológiás üvegház Al Ainben
A Hollandiában megrendezett paradicsomkongresszuson (Global Tomato Congress) az építő­anyag- és energiaszektorban, valamint a mezőgazdaságban aktív német BayWa AG óriásvállalat pénzügyi igazgatója vázolta, hogy cégük és az Abu-Dzabiban bejegyzett Al Dahra Holding LLC 2017-ben alapította az Al Dahra BayWa vegyesvállalatot, és Al Ainben felépített egy 12 hektáros, csúcstechnológiás holland üvegházat. (Időközben a német cég eladta többségi részesedését, de továbbra is együttműködik a helyi csapattal.)

A cél az volt, hogy hatékonyan és minél kevesebb erőforrás felhasználásával termesszenek kiváló minőségű zöldségeket kizárólag az Egyesült Arab Emírségek piacaira.

Ez a termesztési projekt kezdettől fogva a kormány politikai szimbóluma is volt, mivel az ország nagyobb fokú önellátást szorgalmaz. Ráadásul szeretnék elérni, hogy 2051-re a legjobbá váljanak a Global Food Security Index ranglistáján, ami az élelmiszerek megfizethetősége, elérhetősége, minősége és biztonsága alapján rangsorol 113 országot a világon. (Jelenleg az Egyesült Arab Emírségek a 35., Hollandia a 6., Magyarország a 31. helyen áll ezen a listán. A szerk.)

Küldöttség Hollandiában

Az Egyesült Arab Emírségek méltóságai, befektetői és kertészeti vállalkozói látogattak júniusban Hollandiába. Az érkező missziót az Emírségek éghajlatváltozási és környezetvédelmi minisztere, Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri vezette. A látogatás célja a Hollandiával való együttműködés megszilárdítása és bővítése volt.

Az Egyesült Arab Emírségekben egyértelmű a törekvés az önellátóbbá válás és a hatékony, fenntartható helyi élelmiszertermelés iránt. Az elmúlt években nagy érdeklődést mutattak a holland csúcstechnológiai megoldások iránt. A mostani misszió központi témája az élelmiszertermelés, a kertészeti oktatás, a kezdő vállalkozások lehetőségei és vállakozásbővítések, befektetések, pénzügyek, valamint a kormányok szerepe volt.

Látogatást tettek a GreenTech és a Floriade Expo 2022 kiállításokon, megbeszéléseket folytattak kertészeti technológiai vállalatokkal, kormányzati szervekkel, agrárképző intézményekkel.

A GreenTech kifejezetten erre a küldetésre szervezett interaktív és nemzetközi programot a nyitónapon, melynek során az Egyesült Arab Emírségek éghajlati kihívásaira és fejlesztésekre összpontosított. (Forrás: Dutch Greenhouse Delta)

Ó. F. K.

A sivatagban snack-, cherry-, fürtös-, hús- és szilvaparadicsom-fajtákat ter­mesztenek, hogy a szupermarketek igényeit kielégítsék. Folyamatosan kipróbálják a különböző fajtákat, azonban néha még nekik is meglepetést okoz, hogy az Európában jól működő hibridek náluk gyakran nem válnak be.

A megtermelt prémium minőségű paradicsommal azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik még most is az északnyugat- európai és az észak-afrikai importot részesítenék előnyben.

Illusztráció
Illusztráció
Termékük minősége szinte megegyezik a nagyra értékelt külföldi áruéval, ráadásul gyorsabban kerül a boltok polcaira. Időbe telt bebizonyítaniuk, hogy a helyi termékek nem feltétlenül gyengébb minőségűek, viszont a fogyasztók még mindig nem hajlandók annyit fizetni értük, mint a holland termékért.

Látják azonban, hogy a paradicsompiac eléggé telített, ezért a jövőben a levélzöldségek termesztésére fektetnek majd nagyobb hangsúlyt.

A kongresszuson beszámoltak arról is, hogy őket is érinti az energiaválság, csak más formában. Földrajzi fekvésüknek köszönhetően az év 365 napján pótmegvilágítás nélkül tudnak termeszteni, ugyanakkor nagy kihívás a 40 °C feletti hőmérséklet, amikor hűtésről kell gondoskodni. Az energiaárak ott is növekednek, de kisebb ütemben, mint máshol.

Korábban megjelent információk alapján ismert, hogy 2020 januárjában az Al Ain régiót hatalmas eső sújtotta.

A természeti katasztrófa hatására az üvegházban súlyos károk keletkeztek, szinte teljesen megsemmisült. A hároméves gyakorlati tapasztalatukra támaszkodva úgy ítélték meg, hogy szükséges, ezért a gyors helyreállítás során növelték az új high-tech üvegházban a hűtő- és szivattyúrendszer kapacitását, és felépítettek egy csomagolósort is, ami a korábbi üvegházban nem volt. Így mára a vetéstől a csomagolásig minden egy helyen történik.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/groentenennieuws.nl/hortidaily.com/baywa.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

A 7 legjobb étel az egészséges agyműködés fenntartásához

A kognitív hanyatlás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik felnőttből egy érintett. Szerencsére a kutatások szerint számos mindennapi szokás csökkentheti a demenciához hasonló betegségek kockázatát - többek között az, hogy odafigyelünk arra, milyen ételek kerülnek a tányérunkra.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.