Back to top

Az ausztráliai áradások súlyosbodnak, ezrek menekülnek Sydneyből

Heves esőzések sújtották Ausztrália keleti partvidékét kedden, súlyosbítva az árvízválságot Sydneyben. Eközben több ezer lakost utasítottak otthonaik elhagyására, miután a folyók vízállása gyorsan meghaladta a veszélyes szintet.

Új-Dél-Walesben mintegy 50 ezer lakost - többségében Sydney nyugati külvárosaiban - szólítottak fel az evakuálásra, vagy figyelmeztették őket, hogy evakuálási parancsot kaphatnak. Hétfőn ez a szám még 30 ezer volt - közölték a hatóságok.

"Ez az esemény még messze nem ért véget" - mondta Dominic Perrottet, Új-Dél-Wales miniszterelnöke újságíróknak. "Bárhol is vannak, legyenek óvatosak az utakon. Mindenütt jelentős a villámárvíz veszélye.”

Fotó: pixabay.com

A szövetségi kormány természeti katasztrófának nyilvánította az árvizeket, így az árvíz sújtotta lakosok sürgősségi pénzügyi támogatásban részesülnek.

A legutóbbi viharcella - amely három nap alatt egy évnyi esőmennyiséget hozott egyes területekre - keddtől valószínűleg enyhülni fog Sydneyben, ahogy a parti hullámvölgy észak felé halad - közölte a Meteorológiai Hivatal (BoM).

Az árvízveszély azonban a héten is fennmaradhat, mivel a legtöbb folyó vízgyűjtője már a legutóbbi özönvíz előtt is közel volt a befogadóképességük tűréshatárához.

Egyes régiókban szombat óta 800 mm csapadék hullott, ami túlszárnyalja Ausztrália 500 mm körüli éves átlagos csapadékmennyiségét.

Az állam északi partvidékén keddtől hat óra alatt körülbelül 90 mm eső hullhat, amely helyenként elérheti a 125 mm-t is - közölte a BoM.

Az előrejelzések szerint több, árvíz sújtotta helyen akár 90 km/órás szél is fújhat, ami könnyen kidöntheti a fákat és a villanyoszlopokat.

A viharos tengerrel küzdve a mentőcsapatok kedden folytatták a mentési műveletet, hogy elvontassanak egy áruszállító hajót, amely Sydney partjainál elvesztette az energiaellátását. A vontatókötelek korábban elszakadtak a viharos időjárásban - közölték a hatóságok.

Sydney nyugati részén, Windsornál jelentős árvíz van, a meteorológiai hivatal szerint ez a harmadik és egyben az idei év legsúlyosabb áradása.

A közösségi médiában közzétett felvételek elöntött utakat és hidakat mutattak, miközben a mentőalakulatok a részben víz alá került, az emelkedő vízben elakadt járművekből mentették ki a bajba jutott embereket.

Ezen felül a családi kiskedvencek és a gazdaságokban lévő haszonállatok élete sem könnyű. Mint ahogy a vihar sújtotta településeken készült felvételeken is jól látszódik, a lovakat és a teheneket is próbálják menteni.

Nigel Myron, egy windsori lakos elmondta, hogy készenlétben tart egy felfújható csónakot arra az esetre, ha evakuálásra kényszerülne, bár amint a víz visszahúzódik, vissza akar költözni a lakásába.

"A nap végén mit lehet tenni? Ez van, leporoljuk magunkat és újjáépítjük az életünket az árvíz után" - mondta Myron az ABC televíziónak.

Jim Chalmers szövetségi pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy az árvíz gazdasági hatása "jelentős" lesz.

Az áradások valószínűleg több élelmiszertermelő régiót is elárasztottak, ami a készletekre és az árakra is hatással lesznek, ezzel tovább terhelve a családok kiadásait, amely már így is a zöldségek és gyümölcsök drágulása miatt az egekben van. - mondta Chalmers.

"Nincs értelme kerülgetni a forró kását. A gazdaságunkban tapasztalható inflációs probléma előbb súlyosbodik, mint javulna. Ennek számos forrása van, de az árvíz lesz az egyik" - mondta Chalmers a Sky Newsnak.

Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Zenével a bolygó megóvásáért

A zene erejével harcol a bolygó megóvásáért, a fenntartható mezőgazdaságért, egy felelős életszemléletért a Terra Livre. A portugál csapat csütörtökön este a Sziget fesztiválon adott koncertet.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Nem maradunk erdő nélkül a rendelet után sem

Erőteljes visszhangja volt a Kormány augusztus 5-én közzétett 287/2022. (VIII. 4.) Kormányrendelete, amelynek célja a háborús helyzet miatti energiaválság alternatív megoldásokkal való kezelése – ez esetben a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutása. A rendelet a társadalom több szegmensében is nagy port vert, a természet védelmét magáénak érző aktivisták berkein belül különösképpen.

Nem akar megérkezni az eső

A hétvégén érkezett hidegfront hiába hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon kis területre hozott számottevő csapadékot. A talajok tovább száradtak, a július végi átmeneti enyhülés után ismét nőtt a súlyos vagy nagyfokú aszállyal érintett területek nagysága. A folytatásban keddig szórványosan várhatók záporok, zivatarok, majd a jövő hét közepén újabb hőhullámra van kilátás.

Hétszáz bejelentés egyetlen kárbecslőnek

Mintegy egymillió hektár szántóterületet érint az idei, rendkívüli aszály az országban. A szaktárca, illetve a veszélyhelyzeti operatív törzs több intézkedést is hozott már a gazdálkodók érdekében, egyebek mellett a kárelőleg eszközének alkalmazásával a biztosítói kártérítések soron kívüli kifizetéséről is döntött.

Jól fejlődik a cukorrépa, de hiányolja az esőt

Svájcban ígéretesen kezdődött 2022 a cukorrépa-termesztés szempontjából. Az enyhe és száraz tél után a lehető legjobb körülmények között tudták elvetni a cukorrépát március második felében.

Bőséges eper- és cseresznye- termés Angliában

A szokatlanul magas hőmérsékletnek és a szokatlanul sok napsütésnek köszönhetően rendkívül bőségesen termett a földieper és a cseresznye az Egyesült Királyságban, az ország mindegyik hagyományos termőhelyén: Kentben, Norfolkban, Herefordshire-ben, Lancashire-ben és Skóciában.