0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kéknyelű, a „legbadacsonyibb” fajta

Idén is megtartotta a Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet és a Badacsonytomaj Város Önkormányzata a "Kéknyelű Ünnepe" szakmai találkozót.

Ásatások leletei bizonyítják, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén, de feltehetőleg a kelták korában is voltak szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres hadiútja Aquincumba. A nagyobb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek. Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, sírok, szobrok.

Mi teszi olyan különlegessé a számtalan pincészetnek otthont adó Badacsonyi borvidéket? A vulkanikus eredetű talaj, a bazaltból felszabadult kalcium, kálium, magnézium és számos mikroelem olyan „többletet” nyújt az itt készülő borokhoz, ami sehol máshol nem lelhető fel.

A borok összetéveszthetetlen védjegyében a régió mikroklímája is szerepet játszik, a Balaton víztükre a párolgásával kiegyenlítettebbé teszi az időjárást, fokozza a páratartalmat.

A Kéknyelű egyik különlegessége, hogy kizárólag nőivarú virágokat hoz, emiatt beporzásához más szőlőfajtákat – például Budai zöldet – kell a közvetlen közelébe telepíteni. A másik, hogy szereti a vulkáni talajt, amely a Kéknyelűt a Badacsonyi borvidék titkos fegyverévé teszi. A diszkrét, fűszeres bukéval, nemes eleganciával rendelkező bor ki nem hagyható.

Az ünnepi tanácskozáson Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter kiemelte, 2023-ben Veszprém, és a Bakony-Balaton régió viselheti Európa kulturális fővárosa címet, s eddig 117 település csatlakozott a programhoz. Ez kiváló alkalmat teremt, hogy a régiós kihívásokra a kultúra eszközével adjunk választ.

Az EU kultúrpolitikájának ez egyik legjelentősebb produktuma 1985 óta, hiszen a pozitív imázsépítést európai figyelem kíséri.

Ezzel együtt értékteremtés, innováció, szemléletváltás, közösségépítés történik az adott helyszínen, jelen esetben Veszprémben és vonzáskörzetében, beleértve a Balaton teljes partszakaszát is. Kulturális rendezvények, edukációs programok indulnak a régióban, ám a bor és gasztronómia is kiemelt szerepet kap. Ami a megyeszékhelyet illeti az Óváros téri termelői piac már tavaly októberben megnyitotta kapuit és kéthetente vasárnaponként várja a minőségi gasztronómia iránt érdeklődőket. Mint elhangzott a VEB2023 EKF 2022-ben 60 millió, 2023-ban 100 millió forint támogatást nyújt többek között szakmai workshopok, rendezvények szervezéséhez.

Kozma Pál, a PATE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének szakembere a rezisztens szőlőfajták jelentőségéről beszélt. Mint elmondta, az unió mezőgazdasági területének alig 2 százaléka szőlő, míg a kijuttatott növényvédő szerek 50 százalékát itt használják fel. A Green deal-ben az unió által megfogalmazott elvárás, hogy 2030-ig felére kell csökkenteni a vegyszerhasználatot.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a biológiai védekezések lehetőségei korlátozottak, így még nagyobb figyelem irányul a rezisztencia nemesítésre.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége nevében Koczor Kálmán elnök-nagymester a Kéknyelű Ünnepén Pro Vino Érdemérmet adott át Szigeti Gyöngyinek, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet kutató mérnökének a szőlő- és borkultúra érdekében végzett tevékenységéért.

Az eseményen került sor az Ibos és Ramassetter Emléktáblák koszorúzására, majd a Borrendek felvonultak a Panoráma térre, ahol Földi István plébános a bő termés reményében megáldotta a virágzó Kéknyelű ültetvényt. Az ünnepség végén borrendi avatásra is sor került, ahol Kozma Pál és Navracsics Tibor vált a Vinum Vulcanum Borlovagrend tagjává.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu