Back to top

Milyen a rezisztens szőlőfajták bora?

Termőre fordultak a Helvécián elültetett rezisztens borszőlők, az első termés boraiból tartottak bírálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fajtakísérleti állomásán. A magyar, szerb, német és olasz fajták borai megfelelnek a mai igényeknek. A szakmai bemutatón azonos termőhelyről származó világfajtákhoz hasonlították a kísérleti tételeket.

Fotó: Horváth Csilla
A Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztályán az országban négy kísérleti helyen vizsgálják a fajtákat: Pölöskén, Monorierdőn, Tordason és Helvécián. Utóbbi homokos talajú, száraz terület, ami

nagyon jól mutatja, hogyan viselkednek a növények a kedvezőtlen alföldi körülmények között.

Az osztályt vezető Pernesz György elmondta, hogy Pölöskén és Helvécián vannak szőlőültetvények, előbbi az összehasonlító fajtagyűjtemény, utóbbi pedig a négyszer húsz tőkés vizsgálati ültetvény. Helvécián idősebb és 3-4 éves szőlőket találunk, utóbbiak a rezisztens fajták. Magyar nemesítésű, állami minősítésre bejelentett fajtajelöltek, valamint már elismert külföldi rezisztensek vizsgáznak ott.

A fajtabor-bemutatón egyidős, azonosan művelt (egy 10-12 rügyes szálvesszőre metszett) szőlőkből azonos technológiával készült borok szerepeltek.

Szabóné Sárkány Judit készítette a borokat, 40-50 literes tartályban, és mint a bírálók kihangsúlyozták, hibátlan, szép tételek lettek. Az egyentechnológia lehetővé teszi, hogy csak a fajtákban meglévő különbséget érzékeljék a szakemberek.

Andor
Andor
Fotó: Pernesz György
A fehérborokat a Biancához, ehhez a nagy területen termesztett ellenálló fajtához lehetett hasonlítani, illetve a fajtasorban a visszakeresztezésre használt nemes fajták (Rajnai rizling) és elterjedt szőlőfajták (Chardonnay, Cserszegi fűszeres) is szerepeltek. A következő fajták borát mutatták be: Ister, Castellum, SK-28, Soreli, Fleurtai, Johanniter, Csanád, Sauvignon Kretos, Sauvignon Nepis, Sauvignon Rytos, Muscaris, Andor, Pálma, Hibernal, Souvignier gris, Solaris.

Merlot Kanthus
Merlot Kanthus
Fotó: Pernesz György
A vörösborokat Cabernet franc, Malbec, Merlot, Virághegyi (Olaszkadar), Kékfrankos, Pinot noir nemes fajtákhoz lehetett hasonlítani. A rezisztens fajták: Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Cabernet Eidos, Cabernet Volos, Baron, 29/5, Merlot Kanthus, Merlot Khorus, Messiás, Merlin, Pamerzs, Pinot regina.

A bírálók megállapították, hogy ezek a fajták már minden szempontból elfogadható bort adnak, nyomokban sincs a direkttermőkre jellemző rókaízük, metanoltartalmuk sem haladja meg a nemes szőlőből készült borokét. A bemutatott fajtákat szőlész szemmel válogatta ki Pernesz György, a további felhasználásukról a borászok dönthetnek majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

Ausztriában nőtt a méhcsaládok száma

Ausztriában ismét nőtt a méhcsaládok száma - számol be a hírről az Osztrák Mezőgazdasági Minisztérium és a közmédia.

Csakazértis: ökogazdaság Vadnán

A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzem született meg, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység. 

Az aszály ellenére jó éve lehet a francia borászatoknak

A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13-21 százalékkal 42,6-45,6 millió hektoliterre emelkedik.

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.