Back to top

Sárba döngölt burgonya?

Sokan vélik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a burgonyatermesztőknek, ha nem lesz változás, a szereplők számának csökkenésével kell számolni. Magasak a termelési költségek, amit a felvásárlási árak nem követnek, s ezt sok gazda nem tudja megfinanszírozni.

„Öntözés és okszerű tápanyag-gazdálkodás nélkül nem lehet fenntarthatóan termeszteni”- hangzott el Berzencén, a Solanum Kft. által szervezett szokásos „Vetőburgonya-szaporítás aktuális kérdései és gyakorlata” című tanácskozáson. Már korábban megkongatták a vészharangot, a termelőknek 2022-ben szembesülniük kell a költségeik legalább 20 százalékos növekedésével, ahogy a kiskereskedelemnek is el kell tudnia fogadni a fogyasztás világjárvány okozta 30 százalékos csökkenését.

„A felvásárlási árak messze elmaradnak a várttól, nagyjából a tavalyi szinten vannak, viszont a termelési költségeknek az elmúlt évit meghaladják”- hívta fel a figyelmet Murai György.

Az Agrico Magyarország Kft. ügyvezetője hozzátette, a ráfordítások közül a műtrágya ára emelkedett legnagyobb mértékben, de hozzá kell számolni a munkabérek növekedését, az öntözés költségeinek elszabadulását, s ezt tetézi a növényvédő szerek, a gépalkatrészek drágulását. Ha az input költségek ezen a szinten stabilizálódnak, akkor az ágazat kerül nehéz, akár kritikus helyzetbe. Külföldi hírekre alapozva, ugyanez a helyzet például Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Franciaországban, a négy meghatározó európai burgonyatermelő országban.

Fotó: viniczai

Az Agrico Hollandiában a burgonya szaporító anyag területén meghatározó cég. Az extrém időjárás, ami folytatódott, tavaly is volt idén is, nehéz hosszútávon számolni. „Véleményem szerint ebből a helyzetből ki fogunk majd valamikor lábalni, most átmeneti állapot élünk”- magyarázta a szakember.

Hollandiában pillanatnyilag, összeér az ó- és az újburgonya. Az ókrumpli kilónként körülbelül 20 eurócentnél tart, az új 25, ami 80, illetve 100 forintot jelent. Ez a termelői ár.

Magyarországon pillanatnyilag a felvásárlási ár 120 forint körül alakul, ami azt jelenti, hogy a Hollandiában megtermett áru a fuvarköltséggel együtt körülbelül ezen a szinten van. Ezzel még nagy haszon nincs rajta. Nem igazán érthető, hogy miként éri meg a nyugat-európaiaknak beszállítani Magyarországra, amikor gyakorlatilag nem mutatkozik nyereség rajta. Sokan azt gondolják, szabadulni akarnak tőle, vagy van valami olyan állami támogatás, amit mi innen nem látunk. Elég találékonyak ezek az országok ahhoz, hogy megtalálják azt a csatornát, amivel támogatni tudják a termelőiket.

A szakember véleménye szerint a mostani szezon vízválasztó lehet, hogyha nem igazodik a magyarországi felvásárlási ár az emelkedő termelési költségekhez, akkor óriási problémák lesznek. Ha a hazai ár felvásárlása nem zárkózik fel a költségekhez, akkor elmúlik a termelői kedv, tömegével hagyhatják abba a burgonyatermesztést. Majd jöhet a drága import, miután tönkretették a magyarországi termelést.

„Valljuk be őszintén, nem vagyunk burgonyatermesztő nemzet, mert a klimatikus viszonyaink nem tesznek minket erre alkalmassá”- jegyezte meg, hogy a miénknél sokkal nedvesebb, párásabb, hűvösebb időjárási viszonyok kedvezőek.

A burgonyatermesztéshez nálunk túlságosan száraz a klíma.

Ráadásul az utóbbi időkben nem lett divatos növény a burgonya, a magyarok második generációja ebből kikopott. Köszönhető ez talán annak a negatív hírverésnek, amely a burgonyát egészségtelennek minősíti. Az, hogy az olajban sült hasábburgonya nem egészséges, ma már mindenki számára elfogadható, de ezen kívül még körülbelül 120 féleképpen lehet a burgonyát elkészíteni. Tele van vitaminnal, sokféle hasznos ásványi anyaggal, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Ilyen egyoldalúan kijelenteni azt, hogy a burgonya ártalmas az egészségre, bizonyos érdekeket sejtet.

„A klímaváltozás miatt egyre fontosabb szerepet kapnak a korai fajták. A tenyészidő rövidsége csökkenti a kockázatot, mivel sokkal kevesebbet alszik kint az adott fajta”- magyarázta Murai György. Másrészt, ha primőrnek is megfelelő, akkor extra profitot lehet a szezon elején elérni.

A hosszú tenyészidejű fajták előnye a tárolhatóság, mivel hosszabb a nyugalmi állapotuk, viszont sokkal hosszabb ideig vannak a földeken. Ezáltal nehezebb megvédeni, nem beszélve a költségekről.

Ma már a költségtényező annyira felértékelődik, és annyira meghatározó egy fajta kiválasztásánál, hogy a késői burgonyák jelentősége meg fog szűnni.

Fotó: viniczai

Az Agrico-nak vannak kifutó burgonyái, bár még mindig népszerű az Agria és az Impala, de szabad fajtává váltak, bárki szaporíthatja és forgalmazhatja. Ezért megtalálták a helyettes fajtákat, az Adria esetében a Markies, amelyik egyik szülője az Agria, így minden fontos paraméterében szinte megegyezik vele. A Markies korszerűbb fajta, jobb betegség ellenálló képességgel. A Ranomi váltja az Impalát. Ezeknél a fajtáknál a rezisztencia azt jelenti, hogy kevesebbet kell permetezni, ami a mai költségviszonyok mellett fontos szempont.

A Corazon szintén az Impalához hasonlít, csak a különbség az, hogy ez piros héjú sárga húsú. Magyarországon még mindig a piros héjszín dominál.

A betegségek mellett az abiotikus stressztűrést is érdemes megemlíteni. Ezek a fajták az öntözést meghálálják, szárazságtűrő képességük kiváló. Amelyik fajta, kicsit kevesebb vízzel is megterem, az költség szempontból megint csak előnyt jelent.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Az Északi-sarkvidék négyszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része

Az Északi-sarkvidék az elmúlt 40 évben közel négyszer gyorsabban melegedett, mint a bolygó többi része - derül ki a nemrég közzétett kutatásból, amely szerint az éghajlati modellek alábecsülik a sarkvidéki felmelegedés mértékét.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.