Back to top

Szerencsét hozott a 13-as szám

A nagyszebeni Hungarikum Napok idén is a gasztronómiára fókuszált. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok most se hiányozzanak.

Szerencsét hozott a 13-as szám a nagyszebeni Hungarikum Napok rendezvénynek. Idén is szabadtéren rendezték meg az eseményt, amely a magyar konyhát és ízvilágot mutatta be a dél-erdélyi városban.

Hungarikum Napok Nagyszebenben
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Fotó: HÍD Egyesület

A Hungarikum Napok az idén is a gasztronómiára fókuszált

A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok az idén se hiányozzanak. Finomabbnál finomabb hagyományos bográcsos ételek készültek, habár az ízeket és illatokat nem tudjuk átadni. A meghívott szakácsok, séfek különböző hungarikumokat is bemutattak az érdeklődőknek.

Az elkészítendő fogások között szerepelt halpaprikás juhtúrós galuskával, karcagi birkapörkölt, nagyszebeni bográcsos, gulyás, csöröge, nyári babgulyás, magyaros vegetáriánus gombaleves.

A Délvidéki Magyarság (Vajdaság, Drávaszög, Muravidék és Baranya) külhoni értéktárainak bemutatására is sor került különböző déli ételek elkészítésével és kóstolási lehetőséggel, ezek között szerepelt a fumu, puposturu, a málé és más meglepetések.

Hungarikum Napok Nagyszebenben
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Fotó: HÍD Egyesület
Nagy volt az érdeklődés a 13. alkalommal megrendezett Hungarikum Napoknak az Astra Szabadtéri Múzeumban. Mint a szervezőktől megtudtuk, a három nap alatt közel 7 ezernél több résztvevő látogatta meg az eseményt és több mint 4 ezren kóstolhattak bográcsban készült, hagyományos magyar fogásokat és különleges desszerteket.

A kézműves vásárban több mint 50 kézműves és őstermelő vett részt, a főzőversenyen pedig számos csapat mérettette meg főzőtudását. A Hungarikum Napok színvonalát kulturális események színesítették: volt kiállítás, népzenés és néptáncos műsorok, magyar nóták, koncertek, hagyományos bemutatók.

Az Astra Falumúzeum megtekintése után felfedezhettük a kézművesek utcáját és a gasztroturisztikai teret, illetve végig hallgathattunk egy konferenciabeszélgetést arról, hogy milyen stratégiát alkalmaznak az erdélyi magyar közművelődési intézmények a járványhelyzetben.

A szabadtéri főzőversenyen gulyáslevest főztek a sztárszakácsok, miközben muzsikaszóra táncolhattunk. A jó időnek köszönhetően a kézműves vásárt szép számban látogatták az érdeklődők.

Hungarikum Napok Nagyszebenben
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Fotó: HÍD Egyesület
A gyereket mesefelolvasás, előadások, játékok és versenyek várták. Valamint megismerhették a kézműves foglalkozásokat, és mindenki kipróbálhatta a csuhéfonást, a jurtaépítést, íjászatot, botozást és ostorozást, valamint a fafaragást, a vaskovácsolást, a szövést és a horgolást, természetesen a kóstolót sem feledve.

A főzőversenyen közel húsz csapat készített hagyományos, bográcsos fogásokat, így mindenkinek jutott elég.

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, főpartnere az ASTRA Múzeum.

Forrás: 
magyarmezogazdaasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább kell erősíteni a hazai élelmiszerláncot

Fontos célkitűzés, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek, legyen az mezőgazdasági termelő, élelmiszer feldolgozó, nagy- és kiskereskedő, vagy a végső fogyasztó - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség (Economy Brunch) Fórumán, Budapesten.

Jalapeno, ami igazán csíp

Igazán maratonira sikerült az a tanácskozást, melyet a házigazda B.W.A. Kft. egyszerűen csak „Termelői Agyterhelő Fórum”- névre keresztelt. Mielőtt valaki félreértené, komoly szakmai összejövetelt szervezett paprika termelők számára a hajósi központú cég, ahol górcső alá vették a rendelkezésre álló jalapeno fajtákat, a hazai nemesítés eredményeit, a termesztés technológia kritikus pontjait.

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

A leghatékonyabb élelmiszerek a máj egészségéért

A máj egy olyan szerv, amelyre az emberek nem gyakran gondolnak, vagy nem beszélnek róla (ellentétben a bélrendszerrel, az aggyal és a szívvel), pedig lehetetlen nélküle élni. A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiaellátásáért.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.