Back to top

Szerencsét hozott a 13-as szám

A nagyszebeni Hungarikum Napok idén is a gasztronómiára fókuszált. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok most se hiányozzanak.

Szerencsét hozott a 13-as szám a nagyszebeni Hungarikum Napok rendezvénynek. Idén is szabadtéren rendezték meg az eseményt, amely a magyar konyhát és ízvilágot mutatta be a dél-erdélyi városban.

Hungarikum Napok Nagyszebenben
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Fotó: HÍD Egyesület

A Hungarikum Napok az idén is a gasztronómiára fókuszált

A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok az idén se hiányozzanak. Finomabbnál finomabb hagyományos bográcsos ételek készültek, habár az ízeket és illatokat nem tudjuk átadni. A meghívott szakácsok, séfek különböző hungarikumokat is bemutattak az érdeklődőknek.

Az elkészítendő fogások között szerepelt halpaprikás juhtúrós galuskával, karcagi birkapörkölt, nagyszebeni bográcsos, gulyás, csöröge, nyári babgulyás, magyaros vegetáriánus gombaleves.

A Délvidéki Magyarság (Vajdaság, Drávaszög, Muravidék és Baranya) külhoni értéktárainak bemutatására is sor került különböző déli ételek elkészítésével és kóstolási lehetőséggel, ezek között szerepelt a fumu, puposturu, a málé és más meglepetések.

Hungarikum Napok Nagyszebenben
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Fotó: HÍD Egyesület
Nagy volt az érdeklődés a 13. alkalommal megrendezett Hungarikum Napoknak az Astra Szabadtéri Múzeumban. Mint a szervezőktől megtudtuk, a három nap alatt közel 7 ezernél több résztvevő látogatta meg az eseményt és több mint 4 ezren kóstolhattak bográcsban készült, hagyományos magyar fogásokat és különleges desszerteket.

A kézműves vásárban több mint 50 kézműves és őstermelő vett részt, a főzőversenyen pedig számos csapat mérettette meg főzőtudását. A Hungarikum Napok színvonalát kulturális események színesítették: volt kiállítás, népzenés és néptáncos műsorok, magyar nóták, koncertek, hagyományos bemutatók.

Az Astra Falumúzeum megtekintése után felfedezhettük a kézművesek utcáját és a gasztroturisztikai teret, illetve végig hallgathattunk egy konferenciabeszélgetést arról, hogy milyen stratégiát alkalmaznak az erdélyi magyar közművelődési intézmények a járványhelyzetben.

A szabadtéri főzőversenyen gulyáslevest főztek a sztárszakácsok, miközben muzsikaszóra táncolhattunk. A jó időnek köszönhetően a kézműves vásárt szép számban látogatták az érdeklődők.

Hungarikum Napok Nagyszebenben
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Fotó: HÍD Egyesület
A gyereket mesefelolvasás, előadások, játékok és versenyek várták. Valamint megismerhették a kézműves foglalkozásokat, és mindenki kipróbálhatta a csuhéfonást, a jurtaépítést, íjászatot, botozást és ostorozást, valamint a fafaragást, a vaskovácsolást, a szövést és a horgolást, természetesen a kóstolót sem feledve.

A főzőversenyen közel húsz csapat készített hagyományos, bográcsos fogásokat, így mindenkinek jutott elég.

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, főpartnere az ASTRA Múzeum.

Forrás: 
magyarmezogazdaasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Vegán „sajtok”: mi van bennük, ha tej nincs?

A közelmúltban többen is azzal magyarázták a sajtok árának drasztikus megemelkedését, hogy a 2,8 százalékos tejen ársapka van, emiatt ezt veszik többen, így kevesebb alapanyag marad és drágább lesz, amiből sajt készülhetne. Érdemes megkóstolni pár növényi alapú sajthelyettesítő terméket, bár az a rossz hírünk, hogy azok általában semmivel sem olcsóbbak, mint a tejből készült eredeti sajtok…

Tovább száguld az áremelkedések üteme is

Októberben a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítéséi 28,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az exportéi 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.