0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 3.

Szerencsét hozott a 13-as szám

A nagyszebeni Hungarikum Napok idén is a gasztronómiára fókuszált. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok most se hiányozzanak.

Szerencsét hozott a 13-as szám a nagyszebeni Hungarikum Napok rendezvénynek. Idén is szabadtéren rendezték meg az eseményt, amely a magyar konyhát és ízvilágot mutatta be a dél-erdélyi városban.

A Hungarikum Napok az idén is a gasztronómiára fókuszált

A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok az idén se hiányozzanak. Finomabbnál finomabb hagyományos bográcsos ételek készültek, habár az ízeket és illatokat nem tudjuk átadni. A meghívott szakácsok, séfek különböző hungarikumokat is bemutattak az érdeklődőknek.

Az elkészítendő fogások között szerepelt halpaprikás juhtúrós galuskával, karcagi birkapörkölt, nagyszebeni bográcsos, gulyás, csöröge, nyári babgulyás, magyaros vegetáriánus gombaleves.

A Délvidéki Magyarság (Vajdaság, Drávaszög, Muravidék és Baranya) külhoni értéktárainak bemutatására is sor került különböző déli ételek elkészítésével és kóstolási lehetőséggel, ezek között szerepelt a fumu, puposturu, a málé és más meglepetések.

Nagy volt az érdeklődés a 13. alkalommal megrendezett Hungarikum Napoknak az Astra Szabadtéri Múzeumban. Mint a szervezőktől megtudtuk, a három nap alatt közel 7 ezernél több résztvevő látogatta meg az eseményt és több mint 4 ezren kóstolhattak bográcsban készült, hagyományos magyar fogásokat és különleges desszerteket.

A kézműves vásárban több mint 50 kézműves és őstermelő vett részt, a főzőversenyen pedig számos csapat mérettette meg főzőtudását. A Hungarikum Napok színvonalát kulturális események színesítették: volt kiállítás, népzenés és néptáncos műsorok, magyar nóták, koncertek, hagyományos bemutatók.

Az Astra Falumúzeum megtekintése után felfedezhettük a kézművesek utcáját és a gasztroturisztikai teret, illetve végig hallgathattunk egy konferenciabeszélgetést arról, hogy milyen stratégiát alkalmaznak az erdélyi magyar közművelődési intézmények a járványhelyzetben.

A szabadtéri főzőversenyen gulyáslevest főztek a sztárszakácsok, miközben muzsikaszóra táncolhattunk. A jó időnek köszönhetően a kézműves vásárt szép számban látogatták az érdeklődők.

A gyereket mesefelolvasás, előadások, játékok és versenyek várták. Valamint megismerhették a kézműves foglalkozásokat, és mindenki kipróbálhatta a csuhéfonást, a jurtaépítést, íjászatot, botozást és ostorozást, valamint a fafaragást, a vaskovácsolást, a szövést és a horgolást, természetesen a kóstolót sem feledve.

A főzőversenyen közel húsz csapat készített hagyományos, bográcsos fogásokat, így mindenkinek jutott elég.

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, főpartnere az ASTRA Múzeum.

Forrás: magyarmezogazdaasag.hu