Back to top

Szerencsét hozott a 13-as szám

A nagyszebeni Hungarikum Napok idén is a gasztronómiára fókuszált. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok most se hiányozzanak.

Szerencsét hozott a 13-as szám a nagyszebeni Hungarikum Napok rendezvénynek. Idén is szabadtéren rendezték meg az eseményt, amely a magyar konyhát és ízvilágot mutatta be a dél-erdélyi városban.

Hungarikum Napok Nagyszebenben
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Fotó: HÍD Egyesület

A Hungarikum Napok az idén is a gasztronómiára fókuszált

A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok az idén se hiányozzanak. Finomabbnál finomabb hagyományos bográcsos ételek készültek, habár az ízeket és illatokat nem tudjuk átadni. A meghívott szakácsok, séfek különböző hungarikumokat is bemutattak az érdeklődőknek.

Az elkészítendő fogások között szerepelt halpaprikás juhtúrós galuskával, karcagi birkapörkölt, nagyszebeni bográcsos, gulyás, csöröge, nyári babgulyás, magyaros vegetáriánus gombaleves.

A Délvidéki Magyarság (Vajdaság, Drávaszög, Muravidék és Baranya) külhoni értéktárainak bemutatására is sor került különböző déli ételek elkészítésével és kóstolási lehetőséggel, ezek között szerepelt a fumu, puposturu, a málé és más meglepetések.

Hungarikum Napok Nagyszebenben
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Fotó: HÍD Egyesület
Nagy volt az érdeklődés a 13. alkalommal megrendezett Hungarikum Napoknak az Astra Szabadtéri Múzeumban. Mint a szervezőktől megtudtuk, a három nap alatt közel 7 ezernél több résztvevő látogatta meg az eseményt és több mint 4 ezren kóstolhattak bográcsban készült, hagyományos magyar fogásokat és különleges desszerteket.

A kézműves vásárban több mint 50 kézműves és őstermelő vett részt, a főzőversenyen pedig számos csapat mérettette meg főzőtudását. A Hungarikum Napok színvonalát kulturális események színesítették: volt kiállítás, népzenés és néptáncos műsorok, magyar nóták, koncertek, hagyományos bemutatók.

Az Astra Falumúzeum megtekintése után felfedezhettük a kézművesek utcáját és a gasztroturisztikai teret, illetve végig hallgathattunk egy konferenciabeszélgetést arról, hogy milyen stratégiát alkalmaznak az erdélyi magyar közművelődési intézmények a járványhelyzetben.

A szabadtéri főzőversenyen gulyáslevest főztek a sztárszakácsok, miközben muzsikaszóra táncolhattunk. A jó időnek köszönhetően a kézműves vásárt szép számban látogatták az érdeklődők.

Hungarikum Napok Nagyszebenben
Hungarikum Napok Nagyszebenben
Fotó: HÍD Egyesület
A gyereket mesefelolvasás, előadások, játékok és versenyek várták. Valamint megismerhették a kézműves foglalkozásokat, és mindenki kipróbálhatta a csuhéfonást, a jurtaépítést, íjászatot, botozást és ostorozást, valamint a fafaragást, a vaskovácsolást, a szövést és a horgolást, természetesen a kóstolót sem feledve.

A főzőversenyen közel húsz csapat készített hagyományos, bográcsos fogásokat, így mindenkinek jutott elég.

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, főpartnere az ASTRA Múzeum.

Forrás: 
magyarmezogazdaasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.