Back to top

Üdülési szezon: hogy a növényeink is élvezzék (vagy túléljék)...

Nekünk üdülés, a növényeknek nyomorgás (-sá is válhat...). Nyáron sokan pár napra, vagy akár egy-két hétre elutaznak üdülni, hogy kizökkenjenek a hétköznapokból. A növényeinknek (és háziállatainknak), azonban ekkor is szükségük van némi gondozásra a túlélésük érdekében.

Az állatok és növények nyaralás alatti ellátása merőben eltérő problémákat vet fel, ami nem jelenti azt, hogy egyik, vagy másik egyszerűbb dolog lenne, csak más. Állatok esetén sokszor megoldható, hogy kedvencünk is velünk utazzon, egyszerűen csak olyan szállást kell foglalni, ami kisállat barát, kutya-, vagy macskabarát. Ha ez nem megoldás, akkor még szóba jöhetnek az etető automaták vagy a kisállat panziók és a szomszédok.

Egy szépen berendezett növénysarok látványos, és nyugtatóan hat az emberre. De folyamatos gondozást is igényel...
Egy szépen berendezett növénysarok látványos, és nyugtatóan hat az emberre. De folyamatos gondozást is igényel...
Fotó: Nagy Z. Róbert
A növényekkel a probléma az lehet, hogy többen vannak, mint a házi kedvencek, a kertieket lehetetlen, a cserepeseket meg nem túl praktikus magunkkal vinni a nyaralásra. A szomszédokat megkérhetjük növényeink gondozására, csak sokan nem szívesen adnak lakáskulcsot félig-meddig ismerősöknek, a családtagok, barátok meg lehet, hogy nem a közelben laknak, vagy épp ők is nyaralnak – velünk.

Ha cserepes növényeinket magukra hagyjuk, már az is sokat számít, ha erre az időre áthelyezzük őket.

Bevihetjük őket a lakásba, folyosóra, lényeg, hogy alacsonyabb hőmérsékleten legyenek és a tűző naptól is védett helyen, itt hosszabb ideig tűrik a vízhiányt. A vízigényesebb növényeket akár lavórba, vagy fürdőkádba is tehetjük, amibe a növények behelyezése után pár centiméter magasságban vizet engedünk. A fürdőkádas megoldás csak utolsó szükségmegoldásként jöhet szóba, és nem túl hosszú időre, mert a vízhiány a növények fő ellensége, de a fényhiányt sem tolerálják túl hosszú távon. (Bár egy időkapcsolóval ellátott növénylámpa, mely a Nap fényének megfelelő fényt állít elő, még egy amúgy sötét fürdőszobából is „növénykánaánt” csinálhat.)

Sok növény esetén az is jó megoldás, ha jobban árnyékoljuk a balkont, pl. függönyökkel, élő növényekkel tesszük hűvösebbé e területet, és a növényeket az árnyékos szegletbe csoportosítjuk. Ha van kertünk, akkor a cserepes növények a kerti bokrok, fák alá természetes árnyékba is kerülhetnek az utazás idejére.

Vannak, akik nagy túlélők...
Vannak, akik nagy túlélők...
Az örökzöldek (fenyők, tuják) alatt – mivel zárt a lombjuk – egész nap jó hűvös és árnyék van. A sűrű növésű bokrok is jók ilyen célra, de a törzses fákkal az a gond, hogy a Nap járása miatt lehet, hogy a nap egy szakában árnyékolnak adott helyen, ám később oda süt majd a Nap.

Az is segíti a cserepes növények túlélését, ha elutazás előtt tápoldatozzuk és alaposan beáztatjuk őket, vagyis egy nagyobb, vízzel feltöltött edénybe állítjuk a cserepeket, és hagyjuk, hogy jól megszívják magukat. Akár egy héttel korábban is elkezdhetjük ezt a kondicionáló felkészítést. Sokszor szó volt már róla, hogy kerti növényeink, gyepünk öntözésénél jobb, ha ritkábban öntözünk nagy vízadagokkal, mintha gyakran, kis adagokkal. Utóbbi hibás öntözési stratégiából ilyenkor lehet gond, mert a növények hozzászoktak a naponta jövő vízadaghoz, így gyökereiket a talaj felszínének közelében koncentrálták.

Míg ha ritkábban nagy adagokkal öntözünk, akkor a növény megszokja, hogy a talaj felszínén néha kiszárad a talaj, ezért gyökereivel mélyebbre megy a talajban, így ha kimarad néhány öntözés, akkor ezt jobban elviseli.

Nagyobb barkácsáruházakban vásárolható cserepes növényekhez való öntözőeszköz, ami egy befőttes üvegből látja el a növényt lassan, de folyamatosan vízzel. Ha kertünkben van öntözőrendszer, akkor a legegyszerűbb a dolgunk, állítsuk be, hogy naponta, esténként működjön, és a cserepes növényeinket is pakoljuk ki a kertbe, félárnyékos helyre, de úgy, hogy az öntözőrendszer zónájában legyenek.

Cserepes növényeink öntözésére több házilag barkácsolható megoldás is alkalmas az üdülési időszakok átvészelésére. Egy tisztára mosott PET palackot töltsünk meg vízzel. A kupakját egy szög és kalapács segítségével lyukasszuk ki. Csavarjuk vissza a kupakot, fogjuk be a lyukat, és ügyesen fordítsuk fejtetőre a palackot, majd óvatosan nyomjuk a virágföldbe. Folyamatosan fogja adagolni az öntözővizet, akár egy automata.

Másik lehetőség, hogy egy mélyebb tálcára szórjunk a vízkultúrás növények tartásához használt agyag granulátumot.

Állítsuk bele a nyers cserepeket, majd öntsünk annyi vizet a tálcába, hogy jól ellepje a golyócskákat. Ez a módszer csak nem festett, natúr agyagcserepeknél használható, műanyagoknál nem, hiszen elve, hogy az agyagcserép felveszi a vizet, így hűvösebben tartja a gyökereket a földben, illetve azzal, hogy a cserépről párolog a víz, ami alulról utánpótlást kap, megszűnik az a probléma, hogy a cserépben lévő föld nedvességtartalma szökjön ki a cserép pórusain keresztül.

Ha csak egy vagy két növényünk igényel törődést az üdülés időszaka alatt, akkor az előbbi módszer másik változata, hogy a máztalan cserepet tegyük egy nejlonzacskóba, szórjunk köréje előzőleg vízbe áztatott agyag granulátumot, ezután a növény száránál kössük össze a nejlonzacskót. Ezzel megakadályozzuk, hogy a felszívott víz könnyedén elpárologjon.

Újabb lehetőség, hogy helyezzünk egy nagyobb fazekat vagy lavórt fejjel lefelé az asztal közepére. Tegyük köré a növényeket, majd a magasításként szolgáló lavór tetejére tegyünk egy vízzel teli edényt, és innen egy vastag gyapjúfonalat vezessünk a szobanövények földjéig. Így a közlekedőedények és a gravitáció elvén a magasabban lévő vizes tálból folyamatosan szivárog majd a víz fonálon keresztül.

Sokat számít a cserép, az alátét és a virágföld minősége is...
Sokat számít a cserép, az alátét és a virágföld minősége is...
De vannak már virágboltban, barkács áruházak kertészeti részlegein, vagy interneten kapható önöntözős virágtartók is. Ezek aljában külön víztároló edény van, a talaj állandó nedvességszintjét pedig beépített kanóc biztosítja.

Vásárolhatunk olyan bio-gél néven kapható zselés golyókat, melyek vízben sokszorosukra duzzadnak, ezeket a beduzzasztott golyókat a földbe keverve jól kiegyenlíthetjük cserepes növényeink vízellátását, hiszen e golyók 20-24 óra alatt duzzadnak fel teljesen, és a vizet 1-2 hétig adják le magukból. Egyes kertészetek vállalnak növény-teleltetést, ami egy jó szolgáltatás, lévén sokan nem tudják megfelelően alacsony hőmérsékleten, és ezzel együtt mégis jó fényviszonyok között teleltetni növényeiket, ami a mediterrán eredetűeknél alapja a jó kondíció megőrzésének télen is.

E kertészetek vállalhatnak növénymegőrzést nyáron is, bár ez inkább akkor előnyös, ha valaki hónapokra van távol. Szintén erre nyújt megoldást egyes cégek által biztosított növénygondozási szolgáltatás: hiszen irodaházakban, bevásárlóközpontokban is erre szakosodott cégek járnak ki néhány naponta ellátni a növényeket.

Ez is akkor lehet rentábilis megoldás, ha hosszú időre utazunk el, és lehetőleg valami irodaház van a közelben, ahonnan a növénygondozóknak nem kell messzire jönniük.

Látható, hogy a készséges szomszédtól kezdve az egyszerű árnyékba helyezéses praktikán át a technikai megoldások sokaságával biztosíthatjuk, hogy növényeink hosszabb-rövidebb időre nélkülözni tudjanak bennünket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.