Back to top

Üdülési szezon: hogy a növényeink is élvezzék (vagy túléljék)...

Nekünk üdülés, a növényeknek nyomorgás (-sá is válhat...). Nyáron sokan pár napra, vagy akár egy-két hétre elutaznak üdülni, hogy kizökkenjenek a hétköznapokból. A növényeinknek (és háziállatainknak), azonban ekkor is szükségük van némi gondozásra a túlélésük érdekében.

Az állatok és növények nyaralás alatti ellátása merőben eltérő problémákat vet fel, ami nem jelenti azt, hogy egyik, vagy másik egyszerűbb dolog lenne, csak más. Állatok esetén sokszor megoldható, hogy kedvencünk is velünk utazzon, egyszerűen csak olyan szállást kell foglalni, ami kisállat barát, kutya-, vagy macskabarát. Ha ez nem megoldás, akkor még szóba jöhetnek az etető automaták vagy a kisállat panziók és a szomszédok.

Egy szépen berendezett növénysarok látványos, és nyugtatóan hat az emberre. De folyamatos gondozást is igényel...
Egy szépen berendezett növénysarok látványos, és nyugtatóan hat az emberre. De folyamatos gondozást is igényel...
Fotó: Nagy Z. Róbert
A növényekkel a probléma az lehet, hogy többen vannak, mint a házi kedvencek, a kertieket lehetetlen, a cserepeseket meg nem túl praktikus magunkkal vinni a nyaralásra. A szomszédokat megkérhetjük növényeink gondozására, csak sokan nem szívesen adnak lakáskulcsot félig-meddig ismerősöknek, a családtagok, barátok meg lehet, hogy nem a közelben laknak, vagy épp ők is nyaralnak – velünk.

Ha cserepes növényeinket magukra hagyjuk, már az is sokat számít, ha erre az időre áthelyezzük őket.

Bevihetjük őket a lakásba, folyosóra, lényeg, hogy alacsonyabb hőmérsékleten legyenek és a tűző naptól is védett helyen, itt hosszabb ideig tűrik a vízhiányt. A vízigényesebb növényeket akár lavórba, vagy fürdőkádba is tehetjük, amibe a növények behelyezése után pár centiméter magasságban vizet engedünk. A fürdőkádas megoldás csak utolsó szükségmegoldásként jöhet szóba, és nem túl hosszú időre, mert a vízhiány a növények fő ellensége, de a fényhiányt sem tolerálják túl hosszú távon. (Bár egy időkapcsolóval ellátott növénylámpa, mely a Nap fényének megfelelő fényt állít elő, még egy amúgy sötét fürdőszobából is „növénykánaánt” csinálhat.)

Sok növény esetén az is jó megoldás, ha jobban árnyékoljuk a balkont, pl. függönyökkel, élő növényekkel tesszük hűvösebbé e területet, és a növényeket az árnyékos szegletbe csoportosítjuk. Ha van kertünk, akkor a cserepes növények a kerti bokrok, fák alá természetes árnyékba is kerülhetnek az utazás idejére.

Vannak, akik nagy túlélők...
Vannak, akik nagy túlélők...
Az örökzöldek (fenyők, tuják) alatt – mivel zárt a lombjuk – egész nap jó hűvös és árnyék van. A sűrű növésű bokrok is jók ilyen célra, de a törzses fákkal az a gond, hogy a Nap járása miatt lehet, hogy a nap egy szakában árnyékolnak adott helyen, ám később oda süt majd a Nap.

Az is segíti a cserepes növények túlélését, ha elutazás előtt tápoldatozzuk és alaposan beáztatjuk őket, vagyis egy nagyobb, vízzel feltöltött edénybe állítjuk a cserepeket, és hagyjuk, hogy jól megszívják magukat. Akár egy héttel korábban is elkezdhetjük ezt a kondicionáló felkészítést. Sokszor szó volt már róla, hogy kerti növényeink, gyepünk öntözésénél jobb, ha ritkábban öntözünk nagy vízadagokkal, mintha gyakran, kis adagokkal. Utóbbi hibás öntözési stratégiából ilyenkor lehet gond, mert a növények hozzászoktak a naponta jövő vízadaghoz, így gyökereiket a talaj felszínének közelében koncentrálták.

Míg ha ritkábban nagy adagokkal öntözünk, akkor a növény megszokja, hogy a talaj felszínén néha kiszárad a talaj, ezért gyökereivel mélyebbre megy a talajban, így ha kimarad néhány öntözés, akkor ezt jobban elviseli.

Nagyobb barkácsáruházakban vásárolható cserepes növényekhez való öntözőeszköz, ami egy befőttes üvegből látja el a növényt lassan, de folyamatosan vízzel. Ha kertünkben van öntözőrendszer, akkor a legegyszerűbb a dolgunk, állítsuk be, hogy naponta, esténként működjön, és a cserepes növényeinket is pakoljuk ki a kertbe, félárnyékos helyre, de úgy, hogy az öntözőrendszer zónájában legyenek.

Cserepes növényeink öntözésére több házilag barkácsolható megoldás is alkalmas az üdülési időszakok átvészelésére. Egy tisztára mosott PET palackot töltsünk meg vízzel. A kupakját egy szög és kalapács segítségével lyukasszuk ki. Csavarjuk vissza a kupakot, fogjuk be a lyukat, és ügyesen fordítsuk fejtetőre a palackot, majd óvatosan nyomjuk a virágföldbe. Folyamatosan fogja adagolni az öntözővizet, akár egy automata.

Másik lehetőség, hogy egy mélyebb tálcára szórjunk a vízkultúrás növények tartásához használt agyag granulátumot.

Állítsuk bele a nyers cserepeket, majd öntsünk annyi vizet a tálcába, hogy jól ellepje a golyócskákat. Ez a módszer csak nem festett, natúr agyagcserepeknél használható, műanyagoknál nem, hiszen elve, hogy az agyagcserép felveszi a vizet, így hűvösebben tartja a gyökereket a földben, illetve azzal, hogy a cserépről párolog a víz, ami alulról utánpótlást kap, megszűnik az a probléma, hogy a cserépben lévő föld nedvességtartalma szökjön ki a cserép pórusain keresztül.

Ha csak egy vagy két növényünk igényel törődést az üdülés időszaka alatt, akkor az előbbi módszer másik változata, hogy a máztalan cserepet tegyük egy nejlonzacskóba, szórjunk köréje előzőleg vízbe áztatott agyag granulátumot, ezután a növény száránál kössük össze a nejlonzacskót. Ezzel megakadályozzuk, hogy a felszívott víz könnyedén elpárologjon.

Újabb lehetőség, hogy helyezzünk egy nagyobb fazekat vagy lavórt fejjel lefelé az asztal közepére. Tegyük köré a növényeket, majd a magasításként szolgáló lavór tetejére tegyünk egy vízzel teli edényt, és innen egy vastag gyapjúfonalat vezessünk a szobanövények földjéig. Így a közlekedőedények és a gravitáció elvén a magasabban lévő vizes tálból folyamatosan szivárog majd a víz fonálon keresztül.

Sokat számít a cserép, az alátét és a virágföld minősége is...
Sokat számít a cserép, az alátét és a virágföld minősége is...
De vannak már virágboltban, barkács áruházak kertészeti részlegein, vagy interneten kapható önöntözős virágtartók is. Ezek aljában külön víztároló edény van, a talaj állandó nedvességszintjét pedig beépített kanóc biztosítja.

Vásárolhatunk olyan bio-gél néven kapható zselés golyókat, melyek vízben sokszorosukra duzzadnak, ezeket a beduzzasztott golyókat a földbe keverve jól kiegyenlíthetjük cserepes növényeink vízellátását, hiszen e golyók 20-24 óra alatt duzzadnak fel teljesen, és a vizet 1-2 hétig adják le magukból. Egyes kertészetek vállalnak növény-teleltetést, ami egy jó szolgáltatás, lévén sokan nem tudják megfelelően alacsony hőmérsékleten, és ezzel együtt mégis jó fényviszonyok között teleltetni növényeiket, ami a mediterrán eredetűeknél alapja a jó kondíció megőrzésének télen is.

E kertészetek vállalhatnak növénymegőrzést nyáron is, bár ez inkább akkor előnyös, ha valaki hónapokra van távol. Szintén erre nyújt megoldást egyes cégek által biztosított növénygondozási szolgáltatás: hiszen irodaházakban, bevásárlóközpontokban is erre szakosodott cégek járnak ki néhány naponta ellátni a növényeket.

Ez is akkor lehet rentábilis megoldás, ha hosszú időre utazunk el, és lehetőleg valami irodaház van a közelben, ahonnan a növénygondozóknak nem kell messzire jönniük.

Látható, hogy a készséges szomszédtól kezdve az egyszerű árnyékba helyezéses praktikán át a technikai megoldások sokaságával biztosíthatjuk, hogy növényeink hosszabb-rövidebb időre nélkülözni tudjanak bennünket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.