0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Biztosított az ország búzaellátása

Az Aratási Koordinációs Bizottság július 8-án tartott ülésének eredményét Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke ismertette az Agrárminisztérium sajtótájékoztatóján.

Javában zajlanak az aratási munkák: az őszi árpa betakarítása befejeződött, míg az őszi búza és a repce teljes vetésterületének az egyharmadát takarították be a gazdák.  

Az államtitkár elmondta, az aszályok óriási károkat okoztak a növénykultúrákban, különösképp igaz ez a Dunától keletre eső területekre. Ennek eredményeként az előző évekhez képest jóval gyengébb termésmennyiség várható.

Összességében a jelenlegi időszakban 1,6 millió hektáron zajlanak a betakarítási munkák, amelyből a búza 932 ezer hektárt, az árpa 313 ezer hektárt, a repce pedig 205 ezer hektárt tesz ki.

Az államtitkár kiemelte, a gazdálkodók eddig 322 ezer hektárra kiterjedő aszálykárt jelentettek be, ennek jelentős része az őszi búzát, térség szintjén főként az alföldi régiót érinti. Feldman Zsolt azonban további kárbejelentéseket prognosztizált – a termelők a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket november 30-áig nyújthatják be.

Az eddigi betakarítási eredményeket összesítve elmondta, őszi árpa esetében 1,4 millió tonnás össztermés várható, 4,5 tonna/hektár átlaghozammal, de a hozamadatokban jelentős eltérés mutatkozik a keleti és a nyugati országrész között.

A repce egyharmados betakarításánál az látható, hogy idén jó, ha összességében a 400 ezer tonnás termésmennyiség elérhető. Jelenlegi betakarítás 1,9 tonna/hektár átlaghozamnál tart. Ez az eredmény, az előző évhez képest, lényegében egy 40-50 százalékkal alacsonyabb terméseredményt feltételez a betakarítás végére.

Az őszi búza betakarítása jelenleg a vetésterület egyharmadánál tart. Eddig a betakarítási eredmények 3,6 tonna/hektár termésátlagot produkáltak. A Dunántúlon még nem kezdődtek meg az aratási munkálatok, de várhatóan az ott végzett betakarítással együtt 4 millió tonna alatti össztermésmennyiség várható – mindez az elmúlt öt év átlagával számolva egyharmaddal alacsonyabb.

Feldman Zsolt kihangsúlyozta, a jelenlegi eredmények ismeretében ez a búzamennyiség a hazai felhasználást (2,5 millió tonna) kielégíti, ugyanakkor várhatóan mindössze 1 millió tonna alatti exportárualap képződik az idén, ami egy rendkívül feszített piacot eredményez.

Az Agrárminisztérium folyamatosan monitorozza a gabonakivitelt, ami a haza ellátás érdekében elengedhetetlen.

Petőházi Tamás kiemelte, az elmúlt években is érezhető volt már a klímaváltozás kedvezőtlen hatása. Idén a májusi esők hiánya és a nyári kánikulák miatt az ország keleti része felperzselődött, és várhatóan az elkövetkező években is hasonló időjárási körülmények között kell a gazdáknak helytállnia. „Emiatt a jövőben át kell gondolni a szántóföldi növénytermesztés stratégiáját” – véli a szövetség elnöke.

A magas gabonaárakra kitérve ismertette, a jelenlegi árak egy 3 éves, többlépcsős folyamat eredményei. Első ilyen lépés Kínában az afrikai sertéspestis felszámolása utáni mintegy 3000 sertéstelep visszatelepítése volt, ami jelentős mértékű árufelvásárlást eredményezett, kiszipolyozva ezzel a piacot. A második tényező a koronavírus-járvány időszakában megélénkülő nyersanyag-felvásárlás a nemzetállamok részéről, mindezt pedig közel 60 százalékos árelemelkedéssel tetézi a februárban kirobbant háború.

Ehhez hozzáfűzve Petőházi Tamás kiemelte, az aszály nem befolyásolt eddig az árakon, ugyanakkor az idei év eddigi terméseredményeit figyelembe véve, megközelítőleg majdnem 200 ezer forint veszteséget könyvelhetnek el a gazdák hektáronként – főként az ország keleti részében gazdálkodók.

Ez akár azt is sejtetheti, hogy ez a vesztség a későbbiekben begyűrűzik az eddig is magas gabonaárakba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu