Back to top

Biztosított az ország búzaellátása

Az Aratási Koordinációs Bizottság július 8-án tartott ülésének eredményét Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke ismertette az Agrárminisztérium sajtótájékoztatóján.

Javában zajlanak az aratási munkák: az őszi árpa betakarítása befejeződött, míg az őszi búza és a repce teljes vetésterületének az egyharmadát takarították be a gazdák.  

Az államtitkár elmondta, az aszályok óriási károkat okoztak a növénykultúrákban, különösképp igaz ez a Dunától keletre eső területekre. Ennek eredményeként az előző évekhez képest jóval gyengébb termésmennyiség várható.

Összességében a jelenlegi időszakban 1,6 millió hektáron zajlanak a betakarítási munkák, amelyből a búza 932 ezer hektárt, az árpa 313 ezer hektárt, a repce pedig 205 ezer hektárt tesz ki.

Az államtitkár kiemelte, a gazdálkodók eddig 322 ezer hektárra kiterjedő aszálykárt jelentettek be, ennek jelentős része az őszi búzát, térség szintjén főként az alföldi régiót érinti. Feldman Zsolt azonban további kárbejelentéseket prognosztizált – a termelők a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket november 30-áig nyújthatják be.

Az eddigi betakarítási eredményeket összesítve elmondta, őszi árpa esetében 1,4 millió tonnás össztermés várható, 4,5 tonna/hektár átlaghozammal, de a hozamadatokban jelentős eltérés mutatkozik a keleti és a nyugati országrész között.

A repce egyharmados betakarításánál az látható, hogy idén jó, ha összességében a 400 ezer tonnás termésmennyiség elérhető. Jelenlegi betakarítás 1,9 tonna/hektár átlaghozamnál tart. Ez az eredmény, az előző évhez képest, lényegében egy 40-50 százalékkal alacsonyabb terméseredményt feltételez a betakarítás végére.

Az őszi búza betakarítása jelenleg a vetésterület egyharmadánál tart. Eddig a betakarítási eredmények 3,6 tonna/hektár termésátlagot produkáltak. A Dunántúlon még nem kezdődtek meg az aratási munkálatok, de várhatóan az ott végzett betakarítással együtt 4 millió tonna alatti össztermésmennyiség várható – mindez az elmúlt öt év átlagával számolva egyharmaddal alacsonyabb.

Fotó: Vermes Tibor

Feldman Zsolt kihangsúlyozta, a jelenlegi eredmények ismeretében ez a búzamennyiség a hazai felhasználást (2,5 millió tonna) kielégíti, ugyanakkor várhatóan mindössze 1 millió tonna alatti exportárualap képződik az idén, ami egy rendkívül feszített piacot eredményez.

Az Agrárminisztérium folyamatosan monitorozza a gabonakivitelt, ami a haza ellátás érdekében elengedhetetlen.

Petőházi Tamás kiemelte, az elmúlt években is érezhető volt már a klímaváltozás kedvezőtlen hatása. Idén a májusi esők hiánya és a nyári kánikulák miatt az ország keleti része felperzselődött, és várhatóan az elkövetkező években is hasonló időjárási körülmények között kell a gazdáknak helytállnia. „Emiatt a jövőben át kell gondolni a szántóföldi növénytermesztés stratégiáját” – véli a szövetség elnöke.

A magas gabonaárakra kitérve ismertette, a jelenlegi árak egy 3 éves, többlépcsős folyamat eredményei. Első ilyen lépés Kínában az afrikai sertéspestis felszámolása utáni mintegy 3000 sertéstelep visszatelepítése volt, ami jelentős mértékű árufelvásárlást eredményezett, kiszipolyozva ezzel a piacot. A második tényező a koronavírus-járvány időszakában megélénkülő nyersanyag-felvásárlás a nemzetállamok részéről, mindezt pedig közel 60 százalékos árelemelkedéssel tetézi a februárban kirobbant háború.

Ehhez hozzáfűzve Petőházi Tamás kiemelte, az aszály nem befolyásolt eddig az árakon, ugyanakkor az idei év eddigi terméseredményeit figyelembe véve, megközelítőleg majdnem 200 ezer forint veszteséget könyvelhetnek el a gazdák hektáronként – főként az ország keleti részében gazdálkodók.

Ez akár azt is sejtetheti, hogy ez a vesztség a későbbiekben begyűrűzik az eddig is magas gabonaárakba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Üres konténerekkel teli raktárak

A legfrissebb hírek szerint újabb globális szállítási gond kezd kibontakozni a túl sok üres konténer miatt.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.