Back to top

Érdemes követni a molyok rajzását - Növényorvos a közterületen

A levéltetvekkel még mindig küzdünk, de már megjelentek azok a károsítók is, amelyek mindig gondot okoznak. Most nem pihenhetnek a növényvédősök, kötelező beindítani a permetezőgépeket.

A vadgesztenyelevél-aknázómolynak már az első nemzedéke ilyen kárt okozott. A két fotón ugyanannak a fának a levele látható május 11-én és május 24-én
A vadgesztenyelevél-aknázómolynak már az első nemzedéke ilyen kárt okozott. A két fotón ugyanannak a fának a levele látható május 11-én és május 24-én
Csillognak a virágzó hársfák levelei a levéltetvek váladékától. A virágzó fákon, dísznövényeken és akkor is, ha virágzó gyomok találhatók a fasorok alatt vagy az ágyásokban, csak a méhekre nem jelölésköteles vagy a méhekre mérsékelten veszélyes kategóriába tartozó rovarölő szereket használhatunk. Ez utóbbi esetben legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni a permetezést a méhek védelmében. Ezeket a szabályokat kell alkalmazni akkor is, ha már nincsenek a növényeken a tetvek és az amerikai lepkekabócák, de a cukros váladékuktól, a mézharmattól még szennyezettek a levelek. A méhek ugyanis ezt is nyalogatják, erre is repülnek.

A rovarölő szerek kiválasztását bízzuk a növényorvosra.

Megindult a vadgesztenyelevél-aknázómoly második nemzedékének rajzása. A védekezés indítását és a permetlé- kombináció összeállítását bízzuk a növényorvosokra. A rovarölő(k) mellé már érdemes lisztharmat elleni gombaölőket, esetleg lombtrágyákat is adagolni a permetlébe. A Kertészet és Szőlészet 21. számában szereplő, május 11-én fotózott, védetlen fa levele május 24-én már így nézett ki, ahogy a fotón látszik.

A platánlisztharmat tünete fiatal levélen június 20-án
A platánlisztharmat tünete fiatal levélen június 20-án

A második nemzedék hernyói itt már éhezni fognak.

Az országos csapdahálózatunk mérési adataival hetente frissítjük a rajzási táblázatunkat, érdemes követni a molyok rajzását.

Időben és térben is szélsőséges az időjárásunk. Hol vannak már a népi megfigyelések a májusi esőről vagy a Medárd- napi csapadékról? Valószínűleg ennek a hatását látjuk idén a platán-csipkéspoloska országos elterjedtségében is. Budapesten nem látom súlyosnak a fertőzést, míg Cigány Zoltán kollégám Kecskeméten már június 10-én kb. 250 lárvát és imágót számolt meg egyetlen levél fonákán. A lisztharmat mindenhol nagy erővel indította az évet, foltos és torz platánlevelek jelzik az útját.

Június 15-én már bimbós arankát fényképeztem egy országút szélén
Június 15-én már bimbós arankát fényképeztem egy országút szélén

Tehát elérkezett a platánok kötelező permetezésének az ideje a lisztharmat és egyben a csipkéspoloska ellen.

A tölgyeknek „saját” lisztharmatuk és csipkéspoloskájuk van. A védekezés elve, sőt még az alkalmazandó növényvédő szerek is megegyeznek azonban a platánoknál ajánlottakkal (olajos lemosás és nyári permetezés).

Az esővel és a meleggel felgyorsult a gyomok fejlődése is. A lakosság és a hatóság érdeklődésének a középpontjában továbbra is a parlagfű áll. Néhány éve módosult a 2008. évi XLVI. törvény. A 17. § 4. pontja szerint a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Tehát – eltérően a korábbi előírással – már június 30. előtt sem engedik meg a bimbós parlagfű jelenlétét a közterületeken sem.

A mulcsréteget áttörte és a kaszálást is túlélte a parlagfű (június 17-i fotó)
A mulcsréteget áttörte és a kaszálást is túlélte a parlagfű (június 17-i fotó)

A törvény egyik végrehajtási rendelete, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 2. §-a szerint a földhasználó és a termelő köteles védekezni, különösen a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) vagy az arankafajok (Cuscuta spp.) ellen.

Az arankafajok elleni további kötelezettségekről a 3. § még részletesebben fogalmaz. A hatóság szankcionálási eljárása hasonlít a parlagfű esetében alkalmazottal. Kitolódott a gyom életciklusa, június elejétől október végéig figyelni és irtani kell. A folyamatosan virágzó és a magját folyamatosan hullató arankát csak rendszeres ellenőrzéssel és a fertőzés esetén azonnali vegyszeres gyomirtással, kapálással, égetéssel stb. lehet eredményesen gyéríteni.

Zsigó György

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

A denevér rejtheti a megoldást az öregedés ellen

A denevérek segítenek a kártevők elleni védekezésben, a növények beporzásában és a magvak terjesztésében. Egy új kutatás szerint azonban a denevérek lehetnek a kulcsa a további gyulladások és az időskori betegségek terápiájának.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

Világrekord született

Csúcsot döntött a BAUHAUS barkácsáruház-lánc Németországban. A világ leghosszabb virágládasorát ültették be, amely a mannheimi BUGA2023 kertészeti kiállítást díszítette. A nem mindennapi ötletet „világrekord az éghajlatért” mottóval valósították meg.