Back to top

Érdemes követni a molyok rajzását - Növényorvos a közterületen

A levéltetvekkel még mindig küzdünk, de már megjelentek azok a károsítók is, amelyek mindig gondot okoznak. Most nem pihenhetnek a növényvédősök, kötelező beindítani a permetezőgépeket.

A vadgesztenyelevél-aknázómolynak már az első nemzedéke ilyen kárt okozott. A két fotón ugyanannak a fának a levele látható május 11-én és május 24-én
A vadgesztenyelevél-aknázómolynak már az első nemzedéke ilyen kárt okozott. A két fotón ugyanannak a fának a levele látható május 11-én és május 24-én
Csillognak a virágzó hársfák levelei a levéltetvek váladékától. A virágzó fákon, dísznövényeken és akkor is, ha virágzó gyomok találhatók a fasorok alatt vagy az ágyásokban, csak a méhekre nem jelölésköteles vagy a méhekre mérsékelten veszélyes kategóriába tartozó rovarölő szereket használhatunk. Ez utóbbi esetben legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni a permetezést a méhek védelmében. Ezeket a szabályokat kell alkalmazni akkor is, ha már nincsenek a növényeken a tetvek és az amerikai lepkekabócák, de a cukros váladékuktól, a mézharmattól még szennyezettek a levelek. A méhek ugyanis ezt is nyalogatják, erre is repülnek.

A rovarölő szerek kiválasztását bízzuk a növényorvosra.

Megindult a vadgesztenyelevél-aknázómoly második nemzedékének rajzása. A védekezés indítását és a permetlé- kombináció összeállítását bízzuk a növényorvosokra. A rovarölő(k) mellé már érdemes lisztharmat elleni gombaölőket, esetleg lombtrágyákat is adagolni a permetlébe. A Kertészet és Szőlészet 21. számában szereplő, május 11-én fotózott, védetlen fa levele május 24-én már így nézett ki, ahogy a fotón látszik.

A platánlisztharmat tünete fiatal levélen június 20-án
A platánlisztharmat tünete fiatal levélen június 20-án

A második nemzedék hernyói itt már éhezni fognak.

Az országos csapdahálózatunk mérési adataival hetente frissítjük a rajzási táblázatunkat, érdemes követni a molyok rajzását.

Időben és térben is szélsőséges az időjárásunk. Hol vannak már a népi megfigyelések a májusi esőről vagy a Medárd- napi csapadékról? Valószínűleg ennek a hatását látjuk idén a platán-csipkéspoloska országos elterjedtségében is. Budapesten nem látom súlyosnak a fertőzést, míg Cigány Zoltán kollégám Kecskeméten már június 10-én kb. 250 lárvát és imágót számolt meg egyetlen levél fonákán. A lisztharmat mindenhol nagy erővel indította az évet, foltos és torz platánlevelek jelzik az útját.

Június 15-én már bimbós arankát fényképeztem egy országút szélén
Június 15-én már bimbós arankát fényképeztem egy országút szélén

Tehát elérkezett a platánok kötelező permetezésének az ideje a lisztharmat és egyben a csipkéspoloska ellen.

A tölgyeknek „saját” lisztharmatuk és csipkéspoloskájuk van. A védekezés elve, sőt még az alkalmazandó növényvédő szerek is megegyeznek azonban a platánoknál ajánlottakkal (olajos lemosás és nyári permetezés).

Az esővel és a meleggel felgyorsult a gyomok fejlődése is. A lakosság és a hatóság érdeklődésének a középpontjában továbbra is a parlagfű áll. Néhány éve módosult a 2008. évi XLVI. törvény. A 17. § 4. pontja szerint a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Tehát – eltérően a korábbi előírással – már június 30. előtt sem engedik meg a bimbós parlagfű jelenlétét a közterületeken sem.

A mulcsréteget áttörte és a kaszálást is túlélte a parlagfű (június 17-i fotó)
A mulcsréteget áttörte és a kaszálást is túlélte a parlagfű (június 17-i fotó)

A törvény egyik végrehajtási rendelete, a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 2. §-a szerint a földhasználó és a termelő köteles védekezni, különösen a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) vagy az arankafajok (Cuscuta spp.) ellen.

Az arankafajok elleni további kötelezettségekről a 3. § még részletesebben fogalmaz. A hatóság szankcionálási eljárása hasonlít a parlagfű esetében alkalmazottal. Kitolódott a gyom életciklusa, június elejétől október végéig figyelni és irtani kell. A folyamatosan virágzó és a magját folyamatosan hullató arankát csak rendszeres ellenőrzéssel és a fertőzés esetén azonnali vegyszeres gyomirtással, kapálással, égetéssel stb. lehet eredményesen gyéríteni.

Zsigó György

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Két faj összesen 65000 milliárd forintnyi kárt okozott

Nemcsak rovarok vagy emlősök okozhatnak jelentős gazdasági kárt az ökoszisztémában, hanem akár hüllők és kétéltűek is. Egy friss felmérés szerint egy sikló- és egy békafaj több milliárd dolláros kártételt okozott világszerte.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.