A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ 2015-ös tanulmánya megerősítette azt a tényt, hogy roppant alacsony a zöldséget fogyasztók száma, valamint azt is megállapította, hogy az amerikaiak nem esznek elég gyümölcsöt.
A Tasting Table az amerikai étrend naprakész portréját keresve nemrégiben megkérdezte olvasóit, hogy melyik élelmiszercsoportot fogyasztják a legkevésbé, és igen… a zöldségek még mindig a lista élén állnak. Az általuk megkérdezett 515 ember 26,02%-a (azaz 134 válaszadó) megerősítette, hogy a zöldségek egy olyan élelmiszercsoport, amelyet a legkevésbé fogyasztanak. Természetesen vannak okai annak, hogy az amerikaiak többsége még mindig nem eszik elég zöldséget, többek között a friss termékek növekvő ára. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy nem a gyümölcs volt a második legkevésbé fogyasztott élelmiszercsoport a felmérésben.
Az amerikaiak által legjobban és legkevésbé kedvelt élelmiszercsoportok
A második legkevésbé kedvelt élelmiszerek a tejtermékek voltak, a válaszadók 22,52%-a nyilatkozott úgy, hogy ezt a csoportot fogyasztja a legkevésbé. Ez nem meglepő, ugyanis a statisztikai trendek azt mutatják, hogy az olyan növényi alapú italok, mint a zab- és mandulaital egyre nagyobb teret hódítanak, míg a hagyományos, állati eredetű tej népszerűsége folyamatosan csökken.
Eközben a gyümölcsök és a gabonafélék holtversenyben a harmadik legkevésbé fogyasztott élelmiszercsoportok. Mindkettő 107 szavazatot, azaz a válaszok 20,78%-át kapta. A legkevesebb válasz a „legkevésbé fogyasztott” kategóriában a fehérjékre érkezett. Mindössze 9,90% (51 válaszadó) állította, hogy olyan fehérjéket fogyaszt, mint a csirke, a marha- és a sertéshús, ami a legalacsonyabb érték az összes élelmiszercsoport közül. Mivel a The Conversation szerint az amerikai felnőttek 10%-a vallja magát vegetáriánusnak vagy vegánnak, ezek a számok szinte tökéletesen illeszkednek egymáshoz.