0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Félelmetesen kevés ember fogyaszt elegendő zöldséget

A zöldségek egyfajta "tápanyag-erőművek", mivel tele vannak élelmi rostokkal és antioxidánsokkal, valamint rengeteg egészséges vitaminnal és ásványi anyaggal. De bármennyire is egészségesek az olyan zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli és a sárgarépa, az amerikaiak még mindig nem esznek belőlük eleget.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ 2015-ös tanulmánya megerősítette azt a tényt, hogy roppant alacsony a zöldséget fogyasztók száma, valamint azt is megállapította, hogy az amerikaiak nem esznek elég gyümölcsöt.

A tanulmány szerint a lakosság mindössze 12,2%-a fogyasztotta el az ajánlott mennyiségű gyümölcsöt, és még ennél is kevesebben, 9,3%-uk evett elegendő zöldséget.

A Tasting Table az amerikai étrend naprakész portréját keresve nemrégiben megkérdezte olvasóit, hogy melyik élelmiszercsoportot fogyasztják a legkevésbé, és igen… a zöldségek még mindig a lista élén állnak. Az általuk megkérdezett 515 ember 26,02%-a (azaz 134 válaszadó) megerősítette, hogy a zöldségek egy olyan élelmiszercsoport, amelyet a legkevésbé fogyasztanak. Természetesen vannak okai annak, hogy az amerikaiak többsége még mindig nem eszik elég zöldséget, többek között a friss termékek növekvő ára. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy nem a gyümölcs volt a második legkevésbé fogyasztott élelmiszercsoport a felmérésben.

Az amerikaiak által legjobban és legkevésbé kedvelt élelmiszercsoportok

A második legkevésbé kedvelt élelmiszerek a tejtermékek voltak, a válaszadók 22,52%-a nyilatkozott úgy, hogy ezt a csoportot fogyasztja a legkevésbé. Ez nem meglepő, ugyanis a statisztikai trendek azt mutatják, hogy az olyan növényi alapú italok, mint a zab- és mandulaital egyre nagyobb teret hódítanak, míg a hagyományos, állati eredetű tej népszerűsége folyamatosan csökken.

Az Investment Monitor szerint a tejtermékek elérhetősége 2010 és 2017 között évente körülbelül 2,5%-kal csökkent.

Eközben a gyümölcsök és a gabonafélék holtversenyben a harmadik legkevésbé fogyasztott élelmiszercsoportok. Mindkettő 107 szavazatot, azaz a válaszok 20,78%-át kapta. A legkevesebb válasz a „legkevésbé fogyasztott” kategóriában a fehérjékre érkezett. Mindössze 9,90% (51 válaszadó) állította, hogy olyan fehérjéket fogyaszt, mint a csirke, a marha- és a sertéshús, ami a legalacsonyabb érték az összes élelmiszercsoport közül. Mivel a The Conversation szerint az amerikai felnőttek 10%-a vallja magát vegetáriánusnak vagy vegánnak, ezek a számok szinte tökéletesen illeszkednek egymáshoz.

Forrás: tastingtable.com