0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Keleten már visszafordíthatatlanok a károk

Időjárási frontok jönnek-mennek, de jelentős csapadékot oda, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, alig hoznak. A keleti országrészben a növények tovább szenvednek az aszálytól, öntözés nélkül sok nyári kultúra már visszafordíthatatlan károkat szenvedett. Kellő nedvesség a talajban azonban csak az ország kisebb részén fordul elő.

A folytatásban északnyugatias áramlás várható, a kánikula egyelőre nem tér vissza, de országos csapadék sem valószínű, csak kisebb tájegységekben eshet jelentősebb csapadék. A száraz idő viszont az aratásra kedvező.

A múlt héten forró, többnyire száraz időjárás volt jellemző hazánkban. A péntek este érkezett hidegfront sokfelé erős vagy viharos szelet hozott, csapadékot viszont alig. A Dunántúl nyugati tájain kívül ezúttal az Északi-középhegység térségében és néhol a Tiszántúlon is kialakultak számottevő záporok. Kedden újabb front érkezett, ez is főleg a nyugati országrészbe hozott nagyobb esőket.

Az elmúlt tíz nap csapadékösszege csak az ország kisebb részén haladja meg a 10 mm-t. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az Alföldön helyenként még az 5 mm-t sem éri el, míg a nyugati országrészben 150 mm is előfordul.

A talajok felszín közeli része az elmúlt napok kiadósabb záporai által érintett területek kivételével a legtöbb helyen csontszáraz. A felső egy méteres talajréteg is egyre nagyobb területen kritikusan száraz, a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza, a vízhiány a telítettséghez képest 130-150 mm. A Tiszántúlon nagy területen súlyos, a keleti országrész többi részén és a Dunántúl északkeleti tájain sokfelé nagyfokú aszály jelei figyelhetők meg.

Az őszi vetések érése jelentősen felgyorsult június második felében a meleg, száraz időben, így a betakarítási munkákat is hamarabb kezdték a szokásosnál.

Az őszi árpa és a legtöbb helyen a repce aratása befejeződött, a búza aratása javában zajlik, melyre a száraz idő kedvező. A keleti országrészben erősen megviselte az őszi vetésű növények állományait a virágzás és szemfejlődés időszakában bekövetkezett aszály. Ez a termés minőségében és mennyiségében is megmutatkozik. A Dunántúlon ebben a két kritikus fenológiai fázisban kaptak esőt az állományok, arrafelé kedvezőbb a kép.

A kukorica a címerhányás fázisában jár, a napraforgó pedig virágzik, az állapot nagyon vegyes képet mutat: a Dunántúlon, főleg délnyugaton szépen fejlődnek az állományok, a talajban van elegendő nedvesség. Keleten azonban szenvednek, alig fejlődnek az állományok az aszály miatt.

A következő egy hét során a kánikula nem tér vissza, északnyugat felől mérsékelten meleg léghullámok érkeznek fölénk. Több időjárási front is átvonul fölöttünk, de csak kis számban várhatók (főleg pénteken és vasárnap) záporok, zivatarok, országos csapadékra nem lehet számítani. A jelenlegi számítások szerint délnyugaton és északkeleten van esély számottevő csapadékra jövő hét közepéig. A talajok nedvességtartalma csak kisebb körzetekben növekedhet, a jövő hét közepétől viszont a legtöbb helyen ismét csökkenni fog. A száradást erősíti a gyakran élénk, helyenként erős északnyugati szél is. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 22 és 28 fok között várható, majd a jövő hét közepétől melegszik az idő és újra 30 fok körüli maximumok várhatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu