0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Eddig jól teljesítettek a vadonba visszatért Spix arák

Nagyjából egy hónappal ezelőtt engedtek szabadon nyolc Spix arát – három évtizede ők fajuk első példányai, akik szabadon szárnyalhatnak eredeti élőhelyükön.

A faj visszavadítását koordináló civil szervezet, az ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots – Egyesület a Veszélyeztetett Papagájok Védelmére) az Instagramon tett közzé két fotót a szabadon engedett példányokról. A fényképeket a szervezet brazíliai igazgatója, Cromwell Purchase készítette. Mint írják,

ritka pillanat ez, hogy az egész csapatot egyben sikerült lencsevégre kapni. A madarak általában vagy röptükben kerülnek szem elé, vagy a sűrű növényzet takarásában pihennek.

Egyelőre mindegyik példány jó egészségnek örvend. Biztonságuk érdekében jeladós nyakörvet viselnek, illetve a szabadon engedés helyén etetik is őket, ezzel is segítve a beilleszkedésüket. Azonban arra is van bizonyíték, hogy a Spix arák a velük együtt szabadon engedett vöröshátú arák segítségével már kezdik felfedezni a környék táplálékforrásait, és nem csak az emberek biztosította élelmet fogyasztják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu