Back to top

Elkerülhető a köszvény a magas purin tartalmú élelmiszerek korlátozásával

A köszvény az ízületi gyulladás fájdalmas formája, és az abban szenvedők mindent megtesznek, hogy elkerüljék a fellángolásokat. A köszvény súlyosságának csökkentésére az egyik legjobb módszer a szervezet húgysavszintjének csökkentése. Ez gyógyszeres kezeléssel, valamint az étrend és az életmód megváltoztatásával érhető el, különösen a magas purin tartalmú élelmiszerek kerülésével.

Mi a húgysav és hogyan vezet köszvényhez?

A húgysav a vérben található salakanyag, amely akkor keletkezik, amikor a szervezet az emésztés során lebontja a purinokat. A purinok vagy természetes módon találhatók meg a szervezetben, vagy bizonyos élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe. Általában ártalmatlanok, kivéve, ha nem megfelelően bomlanak le. A húgysavszint túl magas lehet, ha a szervezet túlságosan sok purint termel (vagy nem tudja elég gyorsan kiválasztani őket), és ha magas purintartalmú ételeket fogyasztunk.

A húgysav nagy része feloldódik a vérben, áthalad a vesén, és a vizelettel ürül ki. Bizonyos esetekben túl sok húgysav halmozódhat fel a szervezetben, és ez a hiperurikémia nevű állapothoz vezethet, ami gyakran kristályok képződését váltja ki.

Ezek a kristályok megtelepedhetnek az ízületekben és köszvényt okozhatnak. Ha nem kezelik, a magas húgysavszint végül maradandó csont-, ízületi és szövetkárosodáshoz, vesebetegséghez és szívbetegséghez vezethet. A kutatások összefüggést mutattak ki a magas húgysavszint, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség között is.

A húgysav a purinban gazdag élelmiszerekből keletkezik, és a szervezetben különböző védelmi célokra termelődik. A húgysav például neuroprotektív hatást fejthet ki az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex ellen.

Köszvény kockázati tényezők

A köszvény, egy gyakori állapot, amelyet a hiperurikémia okoz, számos kockázati tényezőre vezethető vissza, többek között:

Genetika: ha a családban előfordult köszvény, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki.

Elhízás: kutatások kimutatták, hogy a köszvényt az elhízással összefüggő anyagcsere-rendellenességek okozhatják.

Kórelőzmény: a vesebetegség, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma vagy a magas vérnyomás szintén növelheti a kockázatot.

Életkor és nem: a 30 és 50 év közötti férfiaknál nagyobb a köszvény kialakulásának kockázata.

Bizonyos gyógyszerek: a vízhajtók szedése befolyásolhatja, hogy a vesék mennyire képesek a húgysavat eltávolítani.

Alkoholfogyasztás: a túlzott alkoholfogyasztás (férfiaknál napi két italnál, nőknél napi egy italnál több) növelheti a köszvényes roham kockázatát.

Purinban gazdag élelmiszerek

A húgysavkristályok a magas purinszintből vagy a húgysav kiválasztásának zavaraiból származnak.

Ha a hiperurikémiára vagy a kapcsolódó egészségügyi kockázatokra van hajlamunk, érdemes lehet szabályozni, hogy milyen gyakran fogyasztunk purinban gazdag ételeket.

A magas purintartalmú élelmiszerek közé tartoznak a feldolgozott élelmiszerek, bizonyos állati eredetű termékek és a tenger gyümölcsei, mint például:

  • Alkohol
  • Vörös hús
  • Sertéshús
  • Belsőségek, például máj
  • Cukorral édesített italok, például üdítőitalok
  • Egyes halak, tenger gyümölcsei és kagylók, beleértve a szardellát, szardíniát, kagylót, tőkehalat, fésűkagylót, pisztrángot és foltos tőkehalat.

Alacsony purin tartalmú élelmiszerek

A magas purin tartalmú élelmiszerek helyettesítése ezekkel az élelmiszerekkel segíthet a purinszint csökkentésében, ami alacsonyabb húgysavszintet eredményez.

  • Diófélék és hüvelyesek
  • Gyümölcsök (különösen a narancs és a cseresznye csökkenthetik a húgysav okozta gyulladást).
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék
  • Zöldségek (kivéve a spárgát, a karfiolt, a spenótot, a gombát és a zöldborsót)
  • Baromfi
  • Tojás
  • Halak, mint például az ördöghal és a japán angolna. (A lepényhal, a ponty és a japán tengeri sügér, a szuzuki mértékkel fogyasztható.)

A köszvény, a húgysav és a purinok alapvonala

A véráramban lévő túl sok húgysav elkerülése számos előnyös hatással van az egészségre. Ez különösen igaz mindazokra, akiknél nagy a kockázata a fájdalmas köszvény kialakulásának. A magas húgysavszint visszafordításának egyik legegyszerűbb és legegészségesebb módja a magas purintartalmú élelmiszerek kerülése, és több purinszegény élelmiszer beiktatása az étrendbe.

Forrás: 
nutritiouslife.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Nem csak itták a sört, a képekhez is felhasználták a dán festők

Az istenek komlós itala kulcsszerepet játszott Dánia kulináris történetében, de az aranykori festészet fejlődésére is hatással volt.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.