Back to top

„Gárdonyi 100” Egri Csillag és Egri Bikavér

Eger város és a borvidék 2022. évének egyik kiemelkedő eseménye a Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójáról való megemlékezés. Ehhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára Egri Csillag superior és Egri Bikavér superior közösségi borok megalkotására hívta meg az egri borászatokat.

A magas minőségű szőlőkből készült borok házasításából limitált mennyiség, összesen 1552 palack lesz elérhető a nagyközönség számára. A házasítást, a kiszerelést és a borok házasítás előtti érzékszervi minősítését az Egri Bikavér Borlovagrend szervezte meg és végezte el.

Ezen kiemelkedően magas minőségű terroirborok megalkotásával kíván az egri bortermelő közösség ünnepelni és tisztelegni Gárdonyi Géza emléke előtt.

Az Egri Csillag 2010 óta létező közösségi bormárkája az Egri borvidéknek. Legalább négy szőlőfajta borát kell tartalmaznia, és fontos, hogy a Kárpát-medencei fajták aránya meghaladja az 50%-ot, míg az illatos borok aránya nem lehet több 30%-nál e sajátos, egri száraz fehérbornál.

A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 válogatott alapborokból született gazdag ízű, izgalmas, nagy egri fehérbor. Az 5 hektoliter összmennyiség házasításához használt borok fajtái: Furmint 25%, Olaszrizling 17%, Chardonnay 16%, Hárslevelű 16%, Rajnai rizling 15% Királyleányka 10% és Sauvignon blanc 1%. A közösségi bortételből 621 palack készült, amit május 19-én palackoztak.

Az Egri Bikavér az Egri borvidék emblematikus vörösbora.

Évszázados múltra visszatekintő legendás magyar bor, melynek egyik 2017-es évjáratú képviselője 2021-ben bekerült a Decanter World Wine Awards 50 legjobb bora közé. Napjainkban az egri termelők kitüntetett figyelemmel és gondoskodással fejlesztik a bikavért, hogy a korszak kihívásai mellett méltó magyar eredetvédett „borüzenetté” váljon. Az egri bikavér összetételében az első számú fajta a Kékfrankos, melyet 30–65%-ban kell használni a házasításban, és ennek a Kárpát-medencei fajtának kell a legnagyobb arányban szerepelnie a bor összeállításában.

A Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021 egy izgalmas és szép évjárat kiemelkedő vörösbora. Mély, összetett és gazdag ízek jellemzik. A házasításhoz használt borok fajtái: Kékfrankos 40%, Merlot 30%, Cabernet franc 15%, Pinot noir 7,5%, Syrah 5% és Turán 2,5%. A bort 30 tételből válogatták össze.

Az összeállított Egri Bikavér bor a Kádár Hungary által gyártott 5 és 3 hektoliteres magyar hordókban érlelődik.

A Gárdonyi Összefogás Borokat az Eger 1552-es palackba töltve kerülnek forgalomba.

A borok címkéi és díszdobozuk Ipacs Géza tervezőgrafikus művész alkotásai, és az egri Varga Nyomda és a debreceni Sz. Variáns cégek támogatásának köszönhetően valósulhattak meg.

A Gárdonyi Összefogás Borok közösségi megvalósításához az egri borvidéki bortermelőkön és szőlőtermelőkön túl eddig számos magánszemély, cég és borvidéki önkormányzat is csatlakozott már.

A borok értékesítéséből származó bevétel 50%-át a Gárdonyi Géza Emlékház kapja meg, míg a másik 50%-át az Egri borvidék marketingjére fordítják.

A jótékony cél támogatására a felajánlásokat az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa számlájára (Erste Bank 11994507-03402944) tehetik meg. Kérjük, a közleményben jelezzék: „Gárdonyi-bor támogatása”!

A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 bort először a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gálán lehet megkóstolni, 2022. augusztus 13-án. Az eseményhez a csodálatos helyszínt, az egri Líceum dísztermét az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem biztosítja.

A kóstoló gálán hét, 2021-2022. évben aranyérmes egri bor társaságában mutatják be a Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 Összefogás Bort.

A Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021 tervezett bemutatását 2023 tavaszán, a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gála keretében tervezik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Wineglass Communication

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Amibe a fűszerpaprika belepirul

A megmérettetést másnapján a Szatymazi Gazdakör, a Szatymaz Község Önkormányzata, a MATE KERTI ZKK Szegedi Kutató Állomás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, a MTA Kertészeti Albizottság, valamint a SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság nevével fémjelzett előadásokat Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

Agrárakadémia a falusi és vidéki turizmusról

Az agroturizmus kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának ötödik állomásán. Az előadók a vidéki turizmus előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

Mikor árt a legkevésbé az alkohol? Érdekes felfedezés a tudósoktól

Az orvosok és kutatók évek óta állítják, hogy a hosszú távú túlzott alkoholfogyasztás hihetetlenül káros hatással lehet az egészségünkre. Most árnyalták a képet.

Boldog születésnapot HNT!

„Negyed évszázad nagy idő egy szervezet életében. Van mire emlékezni, ezért is hívtuk találkozóra a szakma kiválóságait, segítőinket, a velünk szimpatizálókat”- köszöntötte a vendégeket Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke. A 25 éves évfordulót ünneplő esemény hátteréül impozáns háttérül szolgált a felújított Budavári Palota Magyar Királyi Lovardája.

Várva-várt jótékonyság újborral

Itthon hagyományosan Márton-napkor mutatkoznak be az újborok, ez idén is így van. A Soproni borvidéken dolgozó, fertőbozi Vincellér Borbirtok idén 3 különböző újbort készített, palackok nemes ügyet támogatnak, a Várva Várt Alapítvány munkáját segítik.

Hogyan lettek biotermesztők?

A csehországi bioszőlő-termesztés fejlődéséről hallhattak előadást a Biocont Klub első, Bodrogkeresztúron tartott rendezvényén részt vevők, és két neves szőlész-borász is elmondta, miért választotta ezt a módszert.