Back to top

Lényeg, hogy elégedetten távozzon a vendég

Először díjazta négy magyar - három budapesti és egy miskolci - étterem borlapját is a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator. A jó borlap összeállítása komplex feladat, nem az a lényege, hogy a legdrágább termékeket tartalmazza – mondta el Bányai Gábor Botond, a BORIGO főszerkesztője.

Nagyon egyszerű mindenből a legjobbat beszerezni – és ha a büdzsé megengedi, még készletezni is -, de nem feltétlenül vendégbarát
Nagyon egyszerű mindenből a legjobbat beszerezni – és ha a büdzsé megengedi, még készletezni is -, de nem feltétlenül vendégbarát
Fotó: pixabay
A számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazin évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben - a Michelin-csillagokhoz hasonlóan - három szinten díjazza a világ legizgalmasabbnak ítélt borlapjait: egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva. A kiadványt nemcsak a fogyasztók, hanem a szakma is előszeretettel forgatja, így fontos igazodási pont.

A budapesti Felix Kitchen & Bar először két évvel ezelőtt nyerte el az egypoharas minősítést, amelyet tavaly is megtartott, most pedig már két pohárral díjazta a Várkert Bazár mellett található étterem borlapját a Wine Spectator.

A miskolctapolcai Avalon Ristorante és Vino Salone először szerepel a Wine Spectator listáján, de rögtön kétpoharas minősítést kiérdemelve.

Borkoncepcióra minden magára adó étteremnek szüksége lenne, de egyelőre nagy a „kuszaság” ezen a területen
Borkoncepcióra minden magára adó étteremnek szüksége lenne, de egyelőre nagy a „kuszaság” ezen a területen
Fotó: pixabay
Első alkalommal díjazza az amerikai szaklap - egy pohárral - a budapesti Arany Kaviár éttermet is.

A tavalyi év után másodszor kapott egypoharas minősítést a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. Bányai Gábor Botond tulajdonos és főszerkesztő elmondta, hogy a borlapjuk a magyar borokra fókuszál, erős kitekintéssel az olasz, spanyol és francia címkékre. A teljes kínálat több mint 400 borból áll, és pincéjében 3000 palack várja a vendégeket.

A Wine Spectator minősítési rendszere jelentkezésen és online bemutatáson alapul.

Mitől jó egy borlap? – kérdeztük a szakértőt. Kiemelte: nagyon egyszerű mindenből a legjobbat beszerezni – és ha a büdzsé megengedi, még készletezni is -, de nem feltétlenül vendégbarát. Nyilván egy manhattani étteremnek máshonnan indulnak az árai, mint egy budapestinek, de nem feltétlenül a drága a jó.

A pozíció és a lokáció legalább ilyen fontos. Milyen hosszú? Milyen részletes? Mire kerül a fókusz? Milyen a konyha? Ezek is lényeges szempontok. Borkoncepcióra minden magára adó étteremnek szüksége lenne, de egyelőre nagy a „kuszaság” ezen a területen.

A Winescape szakmai stábja a húsz éve alapított BORIGO magazinnak köszönhetően évente mintegy ezer tételt kóstol, így tudják, mi a jó, de alapvetően elkötelezettek a magyar borok iránt. Emellett tartanak 26-30 féle import bort, illetve pezsgőt is.

A válogatás során nagyon ügyelnek az ár-érték arányra. A cél az, hogy a vendég érezze úgy: megérte eljönnie az étterembe.

Természetesen fontos, hogy találkozzon a borlapon ismert nevekkel, de az is, hogy a termékek stílusa megegyezzen azzal a felfogással, amit az étterem képvisel. Ugyanez érvényes az import borokra is. „Igaz, itthon nem korlátlan az import borok disztribúciója, de kiválogatjuk a legjobb ár-érték arányúakat, illetve, ami a vendégeinknek ismerős lehet” – mondta Bányai Gábor Botond.

Nem korlátlan az import borok disztribúciója, de kiválogatjuk a legjobb ár-érték arányúakat, illetve, ami a vendégeinknek ismerős lehet
Nem korlátlan az import borok disztribúciója, de kiválogatjuk a legjobb ár-érték arányúakat, illetve, ami a vendégeinknek ismerős lehet
Fotó: pixabay
Alapkövetelmény, hogy a vendégnek egyféle stílusból és árkategóriából több választása is legyen.

Végül, de nem utolsó sorban, a kereskedelmi szempont is érvényesül a jó borlapon: természetesen olyan tételeket igyekszik beilleszteni a vendéglátó, amelyekből minél többet és minél nagyobb haszonnal lehet érvényesíteni.

Alapkövetelmény, hogy a vendégnek egyféle stílusból és árkategóriából több választása is legyen
Alapkövetelmény, hogy a vendégnek egyféle stílusból és árkategóriából több választása is legyen
Fotó: pixabay
Aki nemzetközi megméretésre pályázik, annak arra is érdemes ügyelni, hogy a „nemzetközi magyar sztárok” is feltűnjenek a borlapon, vagyis azok a borok is szerepeljenek, amelyek külföldön már ismertséget szereztek.

Ami a leglényegesebb: már a nyitáskor el kell dönteni, hogy mi a cél, klasszikus fine dinning vagy éppen mindennapi étterem, és ennek a koncepciónak a mentén érdemes folyamatosan előre lépegetni, fejleszteni a kínálatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételeket felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egy bonbonos doboz legendája

Sokunknak lehet gyerekkori emlékképe a ’70-es, ’80-as évekből a nagymama polca, rajta a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás doboz, amely legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett. A Százszorszép bonbon és doboza Monarchia idején keletkezett legendája napjainkig él.

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.