Back to top

Paradicsom: előtérben a zöld beruházások

Éppen tíz éve alapította meg a Trivega Kft.-t három kertész család. Ők már akkor is viszonylag nagy területen hajtattak paradicsomot intenzív technológiával, sokéves tapasztalattal, ám úgy érezték, együtt gyorsabban fejlődhetnek, még jobb piaci pozíciót vívhatnak ki maguknak.

Az idő igazolta elképzeléseiket, 2014-től termelői csoportként, majd 2019-től elismert termelői értékesítő szervezetként egyre több áruházat látnak el kiváló minőségű friss termékeikkel szinte egész évben. A tész operatív programjához kapott nemzeti és uniós támogatásokkal áruvá készítési, logisztikai beruházásokat valósítottak meg a tagoknál, és elkészült a központi telephely is, ahol csomagolnak. A jövőben pedig a környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő, így továbbra is támogatható zöld fejlesztéseket terveznek a versenyképességük, hatékonyságuk növelése érdekében.

Újrahasznosítható kókuszrost termesztőtáblákon hajtatnak és mindenütt biológiai növényvédelmet alkalmaznak
Újrahasznosítható kókuszrost termesztőtáblákon hajtatnak és mindenütt biológiai növényvédelmet alkalmaznak

Átalakulóban

Az utóbbi évtizedben fokozatosan csökkent a zöldséghajtató felület. A jelenlegi 3450-3500 hektárból 220-250 hektár üvegház – ebből 25-30 hektár palántanevelő berendezés –, 600-700 hektár blokkfólia és 750-850 hektár fóliasátor. A hajtatásból származó zöldség mennyisége azonban nem esett vissza, 480-500 ezer tonna, ami jól jelzi a termesztési színvonal javulását. Ebben nagy szerepe van a technológiaváltásnak: sok, korszerűtlen berendezésben felhagytak a termeléssel, a korszerű, automatizált és gépesített növényházak aránya pedig változó ütemben, a beruházási támogatások elérhetőségéhez igazodva jelentősen bővült. A még tartó 2014–2020-as Vidékfejlesztési Program pályázatainak keretén belül 110-120 hektár korszerű üvegház épül meg, és 90%-ukban paradicsomot hajtatnak, vagy azt fognak hajtatni.

A paradicsomhajtatásban történtek a legnagyobb változások. A bogyós paradicsomot leváltotta a fürtös, és jelentősen növekszik a cherry, a koktél és a snack típusok termesztése. A korszerű nagy légterű üvegházakban alkalmazott műszaki megoldásoknak (CO2-trágyázás; termesztőtálcás technológia, oltott növény stb.) köszönhetően a fajlagos hozamok számottevően nőttek, éves termelés esetén fürtös, bogyós fajtákkal négyzetméterenként 55-65 kilogrammot is szednek. A diffúz üveg használatakor pedig nem lehetetlen elérni a 70 kilogrammot.

A 130-140 ezer tonna hajtatási paradicsom 90-95%-a belföldi piacon értékesül. Április közepe és november vége között önellátók vagyunk paradicsomból. Középtávon (3-5 év) a paradicsom kereskedelmében is nagy változások várhatók, mert a termésmennyiség növekszik, az exportlehetőségek pedig bővülnek.

Árnyékként vetül a termelőkre a beruházások drágulása, a kedvezményes hitellehetőségek beszűkülése, a termelési költségek növekedése, valamint a fokozódó növényvédelmi kihívások és a munkaerőhiány.

Gubacsi Zoltán
FruitVeB alelnök

A tész három megyében található hajtatási felülete 52 hektár, 44 hektár üvegház és 8 hektár nagy légterű, fűtött fóliablokk. Fő termékük a paradicsom (40,5 hektár), abból azonban széles a fajtaválasztékuk, a fürtös hibridek mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző alakú és színű koktélparadicsomok, a snack és cherry típusok is. Bizonyos termékeikre kizárólagos termesztési joguk van, ilyen például a Yoom®, a ritka umami ízű lila koktélparadicsom. A paradicsomok mellett idén két tagjuk összesen 5 hektáron hajtat kígyóuborkát, 5,5 hektáron termesztenek fejes salátát, valamint 1 hektáron pirosra és sárgára érő kaliforniai paprikát, sorolta Nemes-Nagyné Vas Andrea, a tész ügyvezető igazgatója. Ebben az évben a tervek szerint több mint 14 ezer tonna zöldség, ebből körülbelül 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztókhoz a Trivega növényházaiból, az éves forgalom pedig várhatóan felülmúlja a tavalyi nettó közel 6 milliárd forintot.

A paradicsomot minden telepen hosszúkultúrában hajtatják. A palántákat viszont már nemcsak december elejétől január végéig ültetik, hanem egy-egy üvegházban szeptemberben is palántáznak, így a téli napsütéses időjárást kihasználva egész évben tudnak friss, hazai paradicsomot kínálni vásárlóiknak.

A kígyóuborkát általában évente kétszer-háromszor ültetik az üvegházakban, művelési típustól függően (ernyős vagy engedős). Az állományokat a korai időszakban ültetést követően 4-6 hét után kezdik szedni, a nyári ültetéseknél viszont csak 3 hetet kell várni az értékesítésig.

A tész kisteleki logisztikai központjában csomagolnak
A tész kisteleki logisztikai központjában csomagolnak
A nálunk még ritkaságnak számító kaliforniai paprika palántázása január közepén indul az üvegházakban, az első szedésekre április elején kerül sor. Az állományt az őszi fényviszonyoktól függően tartják bent. A fejes salátát talajon termesztik Forráskúton és Sándorfalván.

A tizenöt telephelyről a tész hűtőkamionjaival szállítják a csomagolásra szánt termékeket a kisteleki logisztikai központba. Mindegyik tag sokéves termelői tapasztalattal rendelkezik, a legkorszerűbb technológiát alkalmazza, talaj nélkül hajtat és biológiai növényvédelmet alkalmaz, így az áru minősége egyöntetű, a központban a kiszerelés, és a csomagolt áru vevői igényekre való összekészítése a fő feladat.

A 3000 négyzetméteres logisztikai központ mintegy harmadát foglalják el a hűtőraktárak, egy másik harmadában pedig a válogató és csomagoló gépsorok működnek.

Többszörös elismerés

Több szakmai díjjal is büszkélkedhet a tész. A Nébih vásárlói tesztjében 2018-ban a Cherry nevű termékük lett a közönségkedvenc, a legfinomabb koktélparadicsom. A Trivega Kft. egyik tagja, a Nemeskert Kft. megkapta tavaly a 80. OMÉK kertészeti nagydíját. A Nemes családi vállalkozás és egyben a tész ügyvezetőjét, Nemes-Nagyné Vas Andreát pedig az év női agrárvállalkozójává választották 2021-ben. Szintén elismerés, hogy az idei pizza-világbajnokságon indult magyar csapat a Trivega Kft. paradicsomjaival ízesítette versenyműveit, és a több mint 750 versenyző közül a hetedik helyen végzett. A társadalmi szerepvállalásban is jó példát mutatnak, hiszen több éve csatlakoznak a Tesco Go pink! kampányához, melynek célja a mellrák megelőzését célzó kutatások támogatása.

Az áru többségét közvetlenül szállítják az áruházláncok központi raktáraiba, a Tesco, Lidl, Spar, Penny, Metro üzleteiben is vásárolhatunk friss termékeikből. Ahhoz, hogy mindennap a kijelölt időkapun belül megérkezzenek az áruházakhoz, elengedhetetlen a jól szervezett csapatmunka. Logisztikai központjuk az áruházak saját auditrendszere mellett közel 98%-os IFS audittal is rendelkezik, a tagok pedig megszerezték a GlobalGAP tanúsítást. Termékeik egyedi azonosító száma (LOT-szám) alapján gyorsan visszakereshető, hogy mikor melyik áruháznak készültek, melyik termelőtől származnak, milyen csomagolóanyagot használtak fel.

A termelői szervezet csak akkor erős, ha a tagok is erősek, ezért a beruházások többségét hozzájuk helyezték ki.

Nemes-Nagyné Vas Andrea ügyvezető hisz az együttműködés erejében
Nemes-Nagyné Vas Andrea ügyvezető hisz az együttműködés erejében
Ez segítette a tagokat abban, hogy ne csak hajtatófelületeiket növeljék és a technológiát korszerűsítsék (általában pályázaton elnyert támogatással), hanem a tész operatív programjához kapható forrásokkal az áruvá készítés is fejlődjön náluk. Ezekből futotta például a telepeken belüli gépi árumozgatásra, áru-összekészítő gépsorokra, hűtőcsarnokok építésére, teherautók vásárlására, de több, a termesztést is hatékonyan segítő beruházásra is sor került, mint például a műtrágya-megtakarításra alkalmas vízvisszaforgató rendszerek beszerzésére. Hat telepen épült hűtőcsarnok, ahol korszerű, kényelmes szociális helyiségek is helyet kaptak. A Trivega Kft. foglalkoztatóként is fontos szerepet tölt be a dél-alföldi régióban, hiszen tagjai éves szinten az idénymunkáktól függően akár 400-600 főnek is tudnak munkát adni.

Az előző évek termesztési, értékesítési tapasztalataira építve a tagok szezonindulás előtt egyeztetnek a fajtaválasztékról, ültetési időkről.

Bár a végső döntést mindenki maga hozza meg a saját adottságainak figyelembevételével, jól tudják, hogy össze kell hangolniuk a termesztést, hogy minél jobban kiszolgálhassák a vásárlói igényeket. A közös tervezést, együtt gondolkodást nem a függetlenségük csorbításának fogják fel, hiszen a tésztagságnak igen sok előnyét élvezhetik, magyarázta Nemes-Nagy János termelő, kereskedelmi vezető. Ahogyan fogalmazott: nem égették fel a régebben önállóan épített kereskedelmi hidakat, utakat, de amikor elhatározták, hogy együtt, egy irányban haladnak, új sztrádákat hoztak létre, és most már azokra alapozzák a fejlesztéseket. Ezek mozgatórugója a modernizáció, az automatizáció, a digitalizáció és a nyomon követhetőség a hatékonyság, versenyképesség növelése érdekében.

További napelemparkok létesítését tervezik a tagoknál is
További napelemparkok létesítését tervezik a tagoknál is

Az áruházi értékesítés aránya 70-75%, és eljutottak odáig, hogy a külföld kapcsán már nemcsak az importra gondolnak, hanem piacot is látnak benne.

Főként a szlovák, cseh és osztrák fogyasztókat célozzák meg. Ebben vitathatatlanul közrejátszik a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiadrágulás éppúgy, mint a közeli háború és a paradicsomhajtatók réme, a paradicsom barna termésráncosodás vírus felbukkanása mind több európai kertészetben.

A vírus miatt kieső holland termelés újabb lehetőséget nyitott a Trivega előtt is, amit a hosszú évek munkájának, befektetéseinek köszönhetően úgy tűnik, sikerül kihasználniuk. Képesek vagyunk rá, és ezt látva a jövőben már velünk is számolni fognak a külpiacokon is, mondta Nemes-Nagy János. Megállni azonban nem lehet, a fejlesztéseket folytatni kell.

A Trivega Kft. összes telepén termálvízzel fűtenek, ez a feltétele, hogy egész évben hajtathassanak. A jelenlegi gazdasági helyzetben még az eddigieknél is nagyobb kincs a megújuló, geotermikus energia használata, és tovább javíthatja a versenyképességet. Az üvegházak energiaszükségletét napkollektorok is kiegészítik. Pótmegvilágításon éppen a drága energia miatt most még nem gondolkodnak.

Környezetvédelmi szempont is közrejátszott abban, hogy az összes telepen kókuszrost termesztőtáblákon hajtatnak.

Ez a közeg tökéletes vízellátást és levegőzést biztosít a gyökereknek, ráadásul maradéktalanul újrahasznosítható. A hosszúkultúra letermesztése után még további egy vagy két évben használható termesztőközegként. Ehhez a forgalmazó visszavásárolja, ledarálja, rostálja és virágföldekhez keveri, vagy használható füvesítés alá, kiemelt termesztőágyásba, gyümölcs- és szőlőültetvények talajának javításához. A kókuszrost lassan, sok év alatt bomlik le, ezért hosszan kifejti szerkezetjavító és nedvességmegtartó hatását.

Hűtőkamionokkal szállítják a termést a telephelyekről a logisztikai központba
Hűtőkamionokkal szállítják a termést a telephelyekről a logisztikai központba

A hajtatásban elterjedt csepegtető öntözés eleve víz- és tápanyag-takarékos megoldás, a drén visszaforgatásával pedig tovább csökkenthető a víz- és műtrágya-felhasználás. A Trivega telephelyein már a drén 70%-át visszagyűjtik, és ezzel nagyban mérséklik a tápoldatozás költségét, ami amúgy is tetemes kiadás. Így kevésbé fájó egyes műtrágyák árának három-négyszeresére növekedése, mondta Nemes-Nagyné Vas Andrea.

Mintegy harmincféle paradicsomot termesztenek a tagok
Mintegy harmincféle paradicsomot termesztenek a tagok

A papír csomagolások alapanyagai fenntartható erdőgazdaságokból származnak, az üzemekben, telephelyeken pedig szelektíven gyűjtik a hulladékot.

A következő években az operatív programoknak már lesznek a környezetvédelmet, az ökológiai lábnyom csökkentését szolgáló kötelező elemei is, sőt, ennek mértékét is meghatározták már rendeletben, hangsúlyozta az ügyvezető. Ezért a további fejlesztéseik közt szerepel újabb napelemparkok létesítése a termelő tagoknál – akár a csarnokok tetőzetén is –, ezzel elősegítve a telepek jövőbeni működtetését. Emellett az öntözőgépek, a vezérlések és a fűtéscsövek korszerűsítése is napirenden van a tésznél.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.