Back to top

Árnyékoljunk növényekkel, gyorsan, irányítottan

Egy fa árnyékában akár 7 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet, mint a napon, és egy füves terület is sokkal hűvösebb, mint az aszfalt… A klímaváltozással a növények adta árnyéknak egyre inkább felértékelődik majd a szerepe…

A nyárfák nagyra nőnek, az óriási lombtömeg pedig sokat párologtat, és árnyékol
A nyárfák nagyra nőnek, az óriási lombtömeg pedig sokat párologtat, és árnyékol
Fotó: wikipedia
A pergolák, lugasok, futórácsok egyik célja, hogy kúszónövényeink számára támasztékul szolgáljanak, így egy kellemes, árnyas rész alakuljon ki alattuk. E növények többségének a szára (ellentétben például a fákkal) nem képes arra, hogy önállóan megtartsa a növényt, ezért van szükségük támrendszerre. Cserében pedig hűsítő árnyékkal hálálják meg a gondoskodást.

Többféle lehetőség

Míg egy fa árnyéka annak szimmetriája és a Nap járása miatt egy napon belül is folyamatosan változik, addig a jól tájolt lugasokkal kialakított terek folyamatosan árnyékolva vannak. Egy fa, még ha gyors növésű is, legalább 6-10 év alatt nő akkorára, hogy megfelelő árnyékoló-hatására számíthassunk, egy pergola vagy lugas ennek a töredéke alatt gondoskodik a hűs árnyékról maga alatt. A különféle futtatórácsok kialakításánál lényeges, hogy úgy tájoljuk ezeket, hogy a lehető legtöbb ideig szolgáltassanak árnyékot a nap folyamán. Ehhez kertünk tájolását, és a már meglévő növények, tereptárgyak árnyékolását is ismernünk kell.

Míg a futtatórácsok egyik oldala az árnyékos, addig a lugasok esetén teljesen zárt teret tudunk kialakítani növények felfuttatásával, ami így tájolástól függetlenül egész nap kellemes hűsölőhelye lehet a családnak.

Sok növény képes akár a síma falon is megkapaszkodni, mások más módszerrel kapaszkodnak
Sok növény képes akár a síma falon is megkapaszkodni, mások más módszerrel kapaszkodnak
Fotó: wikipedia
Növénytámaszok anyagai

Növények támasztékául legegyszerűbb esetben a fakaró szolgál. Barkács áruházakban is kaphatunk, de házilag is készíthetünk olyan növénytámaszt, amelynél a karót mohával, vagy kókuszrosttal vonjuk be, ezt vékony dróttal erősítve föl rá. Ez a növények kapaszkodását is segítik, de nedvességet is felszívnak, így kellemesebb, párás mikroklímát biztosítanak maguk körül.
A fából készült növénytámasztékok természetes hatásúak, könnyen szerelhetőek, de nem túl tartósak. Eleinte még gondoskodhatunk a felületkezelésükről, de miután a növényekkel befuttattuk, már nem nagyon lesz lehetőség rá.

A vasból, alumíniumból készült növénytámaszok sokkal tartósabbak, stabilabbak, ám drágábbak, nehezebben állíthatjuk össze, és a napsütéstől felforrósodva helyenként akár égési sérüléseket okozhatnak a rajtuk levő növényeknek. A betonoszlop-, huzaldrót-, vagy drótháló kombináció minden szempontból megfelel, egyedül esztétikailag nem az igazi látványnak, ám idővel befuttatva, a növények jótékonyan, teljesen eltakarják a számukra készített, kissé tájidegen támasztékot.

Többféle növényt alkalmazva

Egyszerre érdemes többféle kúszónövényt is felfuttatni a kert építményekre, hiszen így a növények jól kiegészítik majd egymást.
Az évelő, fásodó szárú kúszócserjék közül érdemes iszalagokat (Clematis sp.), vadszőlőket (Vitis sp., Parthenocissus sp.), lilaakácot (Wisteria sinensis), trombitafolyondárt (CAmpsis radicans) ültetnünk, mert ezek idővel nagy felületeket képesek befutni, és sokáig élnek. Ám lombhullatók, így télen csak kesze-kusza ágrendszerüket láthatjuk. Ezért érdemes évelő, örökzöld fajokat is ültetnünk, ilyenek például a borostyánok (Hedera sp.). Ezek előnye, hogy télen is lombosak, hátrányuk, hogy lassan nőnek, évek kellenek ahhoz is, hogy egy kisebb felületet befussanak, így mindig lombhullatókkal vegyesen ültessük őket, melyek gyorsabban benövik a felületet.

Kellemest a hasznossal: a szőlő irányítható árnyékot ad és terem is
Kellemest a hasznossal: a szőlő irányítható árnyékot ad és terem is
Fotó: wikipedia
A terasz elé is kerülhet

Egy pergola, lugas, vagy terasz elé szerelt apácarács kialakításakor az első egy-két évben egynyári futónövényeket is érdemes vetni, mivel ezek nagyon gyors növekedésűek, egy-két hónap alatt több négyzetméteres felületet képesek befutni. Ilyenek a díszbabok (Phaseolus sp.), dísztökök (Cucurbita sp.), hajnalkák (Ipomea sp.). Ezek az első fagyokkal azonban elpusztulnak, így csak ideiglenes, de szép és gyors növésű megoldásként jöhetnek szóba. Ahogy telnek az évek, és az évelő növények egyre jobban belakják a részükre készített támrendszert, az egynyári futónövények arányát fokozatosan csökkentsük, végül ezeket már ne is vessünk közéjük.

Az egynyáriaknak csak addig van helyük e lugasokon, amíg az évelők lombja nem záródik annyira a támrendszeren, hogy az elegendő árnyékot biztosítson.

Eltérő kapaszkodási módok

A kúszónövények többféle módszerrel kapaszkodnak, vagy épp nem kapaszkodnak. Ezek ismerete fontos olyan szempontból, hogy tudjuk, megfelelő támrendszert készítettünk-e számukra, elég erősen kapaszkodnak-e lugasunkon, vagy az első adandó alkalommal leviheti őket a szél onnan.
Egyes növények kúszó szárukkal növik körbe a támasztékot, és így kapaszkodnak, nem túl erősen. Mások kacsokkal, tapadókorongokkal, kapaszkodó gyökereikkel rögzítik magukat. Az iszalagok például csak csavarodó szárukkal támasztják magukat, ezért érdemes némi segítségképpen felkötözni őket a támrendszerre. A kacsokkal kapaszkodó növények képesek a legerősebben megtartani magukat. A kacs keresőmozgást végez, ami szabad szemmel nem látható, de ha egy videofelvételen felgyorsítva megnézzük egy növényi kacs 8-10 órányi tevékenységét, akkor láthatjuk, hogy körző mozgást végez, így keres valamit, amibe belekapaszkodhat. Ha talál ilyet, akkor azt körbefonja, hozzárögzül, egyes növényfajokon elfásodik, így a kacs egy nagyon stabil kötést biztosít a növénynek a támrendszerhez. Ha a kacs nem talál semmilyen szilárd támasztékot, akkor pár nap alatt lehullik a növényről. Egyes szőlőfélék tapadókorongokkal kapaszkodnak, ezek a sima falon is képesek megtartani a növényt.

A kacshoz hasonlóan a tapadókorongok is elfásodnak, de így elhalt formájukban is gondoskodnak a növény rögzítéséről.

Néhány fajnak apró léggyökerei fejlődnek ki; ilyenek a már említett borostyánfélék mellett a kúszó kecskerágók (Euonymus sp.) is. E gyökerek rücskös falon 80-120 centiméteres magasságig képesek megtartani a növényt, ám ennél nagyobb magasságra már csak kötözéssel vezethetők fel. Pergolákon, lugasokon e léggyökerek alkalmatlanok arra, hogy megtartsák a növényt, így az ilyen példányokat kötözéssel kell irányítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.