0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kikötőkben rekedtek az üres konténerek

Az ázsiai exportőrök számára létfontosságú üres konténerek vesztegelnek a rotterdami kikötőben, mivel a hajózási társaságok előbb a felhalmozódott, árukkal teli konténereket szállítják el, írja a Bloomberg.

A hajózási szakértők szerint a holland kikötőben több európai hajózási társaság által lerakott, áruval megpakolt és üres konténerek tömkelege várja, hogy elszállítsák, miközben a tengeri szállítmányozók visszafogták a kontinensről Kínába irányuló tengeri utak számát, mert a sanghaji hatóságok márciusban lezárták a várost.

A rotterdami kikötőben a terminálok csak korlátozottan engedélyezik a hajózási társaságoknak, hogy üres konténereket szállítsanak, mondván, összpontosítsanak inkább a megrakott konténerek logisztikájára.

Bár a sanghaji hatóságok már feloldották a korlátozásokat, a kialakult hajóhiány és az európai kikötőkben tapasztalható késések miatt az ellátási láncokban újabb zavar várható. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt a szállítmányozó cégek elkerülik az Ázsiába tartó szárazföldi útvonalakat, amelyek egyébként enyhíthettek volna a zsúfolt európai kikötőkre nehezedő nyomáson.

Forrás: fruchthandel.de/Kertészet és Szőlészet