Back to top

Megszólalt a szalmonellafertőzött szójalecitin gyártója

A belga csokoládégyárban észlelt szalmonellafertőzés a Vandamme cég komáromi gyárából származó szójalecitin teherautóra rakodásakor következhetett be - közölte a gyártó az MTI-vel.

Azt írták, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 4-én arról tájékoztatta a céget, hogy fennáll annak lehetősége, hogy egy, a Barry Callebaut belga csokoládégyárában történt szalmonellafertőzés összefüggésbe hozható a cég komáromi gyárából származó szójalecitin szállítmányokkal.

"Mivel az élelmiszerbiztonság rendkívül fontos számunkra, azonnal megtettünk minden lehetséges lépést, és vizsgálatot indítottunk, hogy felderítsük az esetleges fertőzés nyomát"

- írták, hozzátéve, hogy a gyár 23 különböző pontján vett minta mindegyike negatív lett a szalmonella jelenlétére.

Pozitív lett azonban az a minta, amely az érintett lecitintételek Belgiumba történő szállításáért felelős fuvarozó teherautójából származik. Ebből arra következtettek, hogy a szennyeződés feltehetően a szójalecitin üzemből való kikerülése és a tartálykocsiban elhelyezése között következhetett be. Megjegyezték azt is, a fuvarozó összes többi teherautójából származó minta ugyancsak negatív lett.

Ismertették, a lecitint szójababból vonják ki, ezt az élelmiszer-adalékot a csokoládé emulgeálószereként használják, hogy a terméknek megfelelő viszkozitást, sűrűséget adjanak.

A szójalecitin gyártásának minden egyes lépése rendkívül szigorú higiéniai körülmények között, zárt rendszerben történik, ami szinte teljesen kiküszöböli a lehetséges szennyeződések kockázatát.

A szennyeződés okának felderítése érdekében továbbra is konstruktívan együttműködnek a Nébihhel - írták. Hozzátették, várják, hogy a hatóság mintagyűjtése is megerősítse a vizsgálatuk eredményét.

"Amint értesültünk a lehetséges szennyezésről, a lecitingyártást leállítottuk, a folyamatban lévő vizsgálat lezárultáig annak előállítása szünetel. A már meglévő lecitinkészletet zároltuk"

- ismertették.

A belga csokoládégyár, a Barry Callebaut és ügyfelei időközben megtették a szükséges lépéseket, hogy ne szállítsák ki a fogyasztókhoz a termékeket, amelyekben az adott lecitin tételeket használták - írták.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.