0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Milliárdos beruházási pályázatok segítik az agráriumot

Az utóbbi másfél évben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több, mint 1500 milliárd forrás jutott el az agráriumba – fogalmazott a Szigeti Farm első alkalommal megrendezett partnertalálkozóján az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt a Kalocsától mintegy 10 kilométerre fekvő Bács Kiskun megyei Szakmáron hangsúlyozta: a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozással megtoldott uniós pénzek mintegy hetven százaléka beruházások létrejöttét segíti a tavalyi és az idei évben kiírt agrárpályázatok keretei között.

Nagy érdeklődés övezte például a precíziós gazdálkodás megvalósítását célzó, a terményszárító és –tároló vagy éppen az állattenyésztés körülményeit javító pályázatokat.

Az államtitkár említést tett az egy év óta emelkedő építőanyagárakról, ezzel kapcsolatban megjegyezte: ezen beruházásoknál lehetővé tették a pályázat keretei között az építési költségek növekedésének elismerését, amely azok megvalósítását teszi könnyebbé.

Az aszály, a mezőgazdasági termelés során felhasznált inputanyagok árának növekedése, valamint az orosz-ukrán háború okozta gazdasági helyzet ellenére a kormány célja, hogy a lehető legtöbb beruházás megvalósulhasson és álljon a termelés szolgálatába. Feldman Zsolt fontosnak tartotta jelezni:

a vízgazdálkodással, az öntözéssel kapcsolatos pályázatok folyamatosan nyitva vannak, épp úgy, mint az erdősítés támogatását szolgáló, de még elérhető a lovas létesítmények fejlesztésére kiírt pályázat is.

A partnertalálkozónak otthont adó Szigeti család – generációk óta mezőgazdasággal foglalkozik. Az állattenyésztés, növénytermesztés, hazai és nemzetközi áruszállítás mellett agrár-szaktanácsadással és pályázatírással segítik a hozzájuk forduló gazdákat. Közreműködésükkel a környék gazdálkodói eddig 2,1 milliárd forint pályázati pénz elnyerésével összesen 4,2 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg.

Forrás: AM Sajtóiroda