0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A fűszegélynyíró használata

A damilos fűkasza kistestvére, ami jó szolgálatot tesz, hiszen a szegélyek nyírása enélkül nem egyszerű, de ha ott nem vágjuk méretre a füvet akkor elég igénytelen látványt képes nyújtani…

Az emberek többsége rosszul használja a szegélynyírót, mert először lenyírják a füvet, és utána veszik elő ezt a praktikus gépet. Ez azért kellene pont fordított sorrendben csinálni, mert a fűnyíró össze is gyűjti a levágott füvet, a szegélynyíró viszont nem.

Ezért először menjünk végig a szegélynyíróval mindazokon a helyeken – járdák mentén, ágyások szegélyén, fal mellett, lépőkövek között – amihez csak a szegélynyíróval férünk hozzá, majd utána indulhat a fűnyíró, ami összegyűjti mindkét eszköz levágott füvét.

A damil hosszának a beállítása

A szegélynyírók többsége damil vágószállal működik, amelynek a vége a használat alatt, amikor kővel, kemény fás szárú növényekkel találkozik, hamar kirojtosodik. Ekkor a vágóteljesítmény leromlik, mert a hatékony vágáshoz a megfelelő hosszúságú és élesre vágott végű damil szükséges. Ezért fontos, hogy az egyes géptípusokon a damil szál hosszabbítása hogyan van megoldva. A legegyszerűbb szegélynyíróknál a vágószál meghosszabbítása, után állítása kézzel történik. A munkát megszakítjuk erre az időre és a gépet áramtalanítva a damilt kiemeljük az aktuális pozíciójából, és utánaengedünk. A damil hosszát mindig egy kevéssel méretezzük túl, mert a kővédő lemez burkolatába épített kés vágja majd le a szükséges hosszra.

Praktikusabb damil adagolást biztosít a TIP automatika, amelynél a lerövidült vágószálat munka közben is hosszabbítani tudjuk. A működő gép orsódobja alján lévő gombot enyhén lekoppantjuk a talajra, ezzel egy rugó ellenében működő kuplungszerkezetet oldunk, és a centrifugális erő húzza ki a vágószálat az orsóból. Ezt azután a vágókés rögtön méretre is vágja. A lekoppantást addig kell folytatni, amíg halljuk hogy a damil eléri a vágókést, ,és vág belőle.

A legkényelmesebb száladagolást a teljesen automatikus szerkezetek biztosítják, ezek minden egyes bekapcsoláskor egy kicsit után-adagolják a damilt – ez kényelmes de kissé pazarló megoldás.

A vágószál vastagsága

A vágószál vastagsága a teljesítmények arányában kb. 1,2 és 1,6 mm között változik. Igyekezzünk a használati utasításban megadott vastagságú damilt használni gépünkhöz. A vékonyabb nem adja majd a megfelelő vágóteljesítményt és nem működik rendesen a száladagolás sem, az ideálisnál vastagabb vastagabb pedig túlterheli a gépet, a csapágyat.
Egyes, kisebb teljesítményű típusoknak egy fogantyúja van a tartórúd végén, a komolyabb gépeknek viszont már van egy első fogantyúja is, így két kézzel, kényelmesebben tarthatók. A legsmodernebb szegélynyírókon ez a második fogantyú igény szerint a legkényelmesebb helyzetbe állítható, és gumírozva van, hogy könnyen és a kéz elfáradása nélkül lehessen tartani. Ugyancsak kényelmünket fokozza a teleszkóposan állítható tartórúd, amelynek segítségével még a magas embereknek sem kell görnyedve dolgoznia a géppel.

Némely típusokat orrkerékkel látnak el. Az orrkereket nekitolhatjuk a betonnak, a vágószál pontosan addig fog vágni, de nem fogja elérni a betont. Az újabb típusokon az egész fej egység függőlegesre állítható a tartórúd körül elforgatva. Ez segít abban, hogy a gyep szélét például az ágyások, járdák mentén egyenesre tudjuk vágni.
 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu