Back to top

Nem minden esetben egészségtelen a vörös hús

Manapság az egészséges táplálkozás egyik legnagyobb trendje a növényi alapú élelmiszerek, mint például a Beyond Burger. Ezek mindenhol felbukkannak – a gyorséttermektől kezdve az élelmiszerboltok fagyasztott árupolcáig. Eközben pedig a marhahús népszerűsége az elmúlt évtizedekben komoly csapásokat kapott.

Miért egyre kevésbé népszerű ez a fehérjeforrás az egészségtudatos emberek körében? Tényleg teljesen ki kellene hagynunk a vörös húst az étrendünkből? Nem lehetséges, hogy a marhahús fogyasztásának vannak egészségügyi előnyei? A The American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint a vörös hús nem feltétlenül egészségtelen, ha betartunk egy egyszerű szabályt.

A tudósok évek óta azt mondják, hogy a vörös húsok a szívkoszorúér-betegségtől kezdve a rövidített élettartamon át a vastagbélrákig mindenhez kapcsolódnak, valamint, hogy nem illik a szívbarát étrendbe.

Illusztráció
Illusztráció
2021-ben a Penn State kutatói azt akarták kideríteni, hogy a vörös húsnak van-e bármilyen egészségügyi előnye, amiről beszélni lehetne. Ezért randomizált, kontroll vizsgálatot végeztek, hogy megvizsgálják, milyen hatással van a sovány marhahús beillesztése a mediterrán étrendbe. A vizsgálatban 59 résztvevő vett részt, akik négy különböző mediterrán étrendet teszteltek, és egy-egy étkezési tervet próbáltak ki egy-egy hónapig, a két étkezés között egy hét szünettel. A résztvevők állapotának méréséhez a kutatók vérmintát vettek, és speciális technológiát használtak, amely a vérben lévő lipoprotein részecskék számát és méretét mérte. Ez a technológia rendkívül pontosan megjósolja, hogy ki van kitéve a szívbetegség kockázatának. Ezeket a vérmintákat a vizsgálat kezdetén, majd a diéta minden egyes hónapja után tesztelték. És azt találták, hogy bizonyos fajta vörös húsok kis adagokban valóban egészségesek lehetnek.

Így zajlottak a diéták

  • Az elsőben a résztvevők a tipikus mediterrán étkezési tervben ajánlott húsmennyiséget fogyaszthatták - napi 142 gramm marhahúst.
  • A második diéta az amerikaiak által fogyasztott átlagos húsmennyiséget tette lehetővé - napi 708 gramm húst.
  • A harmadik diéta lehetővé tette a résztvevők számára, hogy napi 1560 gramm vörös húst fogyasszanak.
  • A negyedik diéta amerikai típusú ételeket tartalmazott, és egyáltalán nem követte a mediterrán étrendet.

A vörös húst tartalmazó egészséges étrend kulcsa

Illusztráció
Illusztráció
A mediterrán étrendet követő három hónap alatt a résztvevők napi menüje olívaolajjal való főzést, három-hat adag gyümölcsöt és hat vagy több adag zöldséget tartalmazott. Az általuk fogyasztott marhahús sovány vagy extra sovány volt.

A vizsgálat lezárásakor a kutatók megállapították, hogy a mediterrán étrend önmagában minden résztvevőnek segített az LDL-koleszterinszint csökkentésében.

Valamint azt is észrevették, hogy az úgynevezett "rossz koleszterin" legnagyobb mértékű csökkenése akkor következett be, amikor a résztvevők napi 141 és 708 gramm közötti sovány marhahúst ettek.

"Ha gyümölcsökre, zöldségekre és más növényi alapú élelmiszerekre épülő egészséges étrendet alakítunk ki, akkor ez helyet hagy más élelmiszerek, például a sovány marhahús mérsékelt mennyiségének" - magyarázta Jennifer Fleming, a tanulmány szerzője. "A marhahúsban olyan fontos tápanyagok vannak, amelyeknek hasznát vehetjük, ha sovány darabokat fogyasztunk, mint például a karaj, vagy a 93%-ban sovány darált marhahús."

Mindaddig, amíg ragaszkodunk a sovány vagy extra sovány húsdarabokhoz, és kis adagokat fogyasztunk, a vörös hús az egészséges kiegyensúlyozott étrend része lehet.

Forrás: 
suggest.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.