Miért egyre kevésbé népszerű ez a fehérjeforrás az egészségtudatos emberek körében? Tényleg teljesen ki kellene hagynunk a vörös húst az étrendünkből? Nem lehetséges, hogy a marhahús fogyasztásának vannak egészségügyi előnyei? A The American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint a vörös hús nem feltétlenül egészségtelen, ha betartunk egy egyszerű szabályt.
2021-ben a Penn State kutatói azt akarták kideríteni, hogy a vörös húsnak van-e bármilyen egészségügyi előnye, amiről beszélni lehetne. Ezért randomizált, kontroll vizsgálatot végeztek, hogy megvizsgálják, milyen hatással van a sovány marhahús beillesztése a mediterrán étrendbe. A vizsgálatban 59 résztvevő vett részt, akik négy különböző mediterrán étrendet teszteltek, és egy-egy étkezési tervet próbáltak ki egy-egy hónapig, a két étkezés között egy hét szünettel. A résztvevők állapotának méréséhez a kutatók vérmintát vettek, és speciális technológiát használtak, amely a vérben lévő lipoprotein részecskék számát és méretét mérte. Ez a technológia rendkívül pontosan megjósolja, hogy ki van kitéve a szívbetegség kockázatának. Ezeket a vérmintákat a vizsgálat kezdetén, majd a diéta minden egyes hónapja után tesztelték. És azt találták, hogy bizonyos fajta vörös húsok kis adagokban valóban egészségesek lehetnek.
Így zajlottak a diéták
- Az elsőben a résztvevők a tipikus mediterrán étkezési tervben ajánlott húsmennyiséget fogyaszthatták – napi 142 gramm marhahúst.
- A második diéta az amerikaiak által fogyasztott átlagos húsmennyiséget tette lehetővé – napi 708 gramm húst.
- A harmadik diéta lehetővé tette a résztvevők számára, hogy napi 1560 gramm vörös húst fogyasszanak.
- A negyedik diéta amerikai típusú ételeket tartalmazott, és egyáltalán nem követte a mediterrán étrendet.
A vörös húst tartalmazó egészséges étrend kulcsa
A mediterrán étrendet követő három hónap alatt a résztvevők napi menüje olívaolajjal való főzést, három-hat adag gyümölcsöt és hat vagy több adag zöldséget tartalmazott. Az általuk fogyasztott marhahús sovány vagy extra sovány volt.
Valamint azt is észrevették, hogy az úgynevezett „rossz koleszterin” legnagyobb mértékű csökkenése akkor következett be, amikor a résztvevők napi 141 és 708 gramm közötti sovány marhahúst ettek.
„Ha gyümölcsökre, zöldségekre és más növényi alapú élelmiszerekre épülő egészséges étrendet alakítunk ki, akkor ez helyet hagy más élelmiszerek, például a sovány marhahús mérsékelt mennyiségének” – magyarázta Jennifer Fleming, a tanulmány szerzője. „A marhahúsban olyan fontos tápanyagok vannak, amelyeknek hasznát vehetjük, ha sovány darabokat fogyasztunk, mint például a karaj, vagy a 93%-ban sovány darált marhahús.”
Mindaddig, amíg ragaszkodunk a sovány vagy extra sovány húsdarabokhoz, és kis adagokat fogyasztunk, a vörös hús az egészséges kiegyensúlyozott étrend része lehet.