0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Öntözés nélkül nem megy

A kerti növényeink az aszályos időszakban híján vannak a víznek, ezért a hiányzó csapadékmennyiséget öntözéssel kell pótolni. A szobanövények a kertiekkel ellenben teljesen az emberre utaltak, hiszen bent nem esik az eső, így nem csak pótolni kell a csapadékot, hanem a teljes szükséges vízmennyiséget biztosítani számukra

Vízadagolás

Nem jó megoldás a naponta kis vízadagokkal történő öntözés, helyette ideálisabb a ritkábban, de nagyobb vízadagok kijuttatása. A túlöntözés is káros, erre a növények többsége érzékeny, mivel az átázott földben a létfontosságú levegő nem jut el a gyökerekhez, viszont elszaporodhatnak a gyökér rothadását előidéző betegségek.

A növények vízigénye viszont változó, ezért igyekezzünk azt „személyre szabottan” biztosítani.

Igény szerint…

A sivatagok lakói a kaktuszok és más szárazságtűrő fajok bár tűrik a szárazságot, ám tavasztól őszig az aktív növekedési időszakukban akkor növekednek jól, ha vízhez jutnak. Víz híján is életben maradnak, csak fejlődésük lesz gátolt. Télen, amikor nem szabad növekedésbe kezdjenek –a fény hiánya miatt úgy sem hoznának egészséges hajtásokat – ilyenkor hagyjuk szinte teljesen kiszáradni a földjüket.

 

Néha száradjon ki a talaj

A legtöbb szobai levéldísznövény abba a csoportba tartozik, melyek kedvelik tavasztól őszig a bőséges és gyakori öntözést, télen viszont két öntözés között hagyjuk kiszáradni a talajuk felső 1 cm-ét. Az öntözések között kiszáradó földfelszín különösen fontos a késő ősztől kora tavaszig tartó pihenési időszakukban.
És vannak az igazán vízigényes fajok, ezeknek jó, ha mindig nedves a talajuk, de az nem jelenti azt, hogy álljon vízben a növény. Ha a felszín kiszárad, öntözzünk.

Nagyon kevés növény tartozik a mindig vizes talajt igénylő növények közé. Ezek azonban gyakori és alapos öntözést igényelnek, hogy földjük ne csupán nedves, de vizes legyen – ilyen például a vízipálma.

Nincs öntözési menetrend

Az öntözés ideális gyakorisága nehezen határozható meg, ez függ a növény és a cserép méretétől, annak fajtájától, a környezettől és nem utolsó sorban az évszaktól. Minél nagyobb növény van egy kis cserépbe ültetve annál gyakoribb öntözést kíván. Növekedési időszakban is nagyobb a növények vízigénye, mint a pihenő időszakukban. És a fajtól is függ a vízigény, hiszen nem mindegy, hogy egy eredetileg száraz helyről származik a növény, vagy nedves vízparti vegetáció tagja.

Minél nagyobb a levélfelület és minél gyorsabb a növény növekedése, annál gyakoribb öntözésre van szükség. A hőmérséklet és a fényerősség növekedésével a növények vízigény is nő.

Az agyagcserepes növényeket ajánlatos gyakrabban öntözni, mint a műanyag edényeseket, mert előbbi pórusain jellemző a párolgási veszteség. Ajánlatos közel olyan hőmérsékletű vízzel öntözni, amilyen a levegő hőmérséklete.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu