0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Steril hímeket tenyésztenek

Két új veszélyes gyümölcslégy van a láthatáron, és az Európai Unió nagy erőkkel támogatja, hogy már a betelepedésük se sikerülhessen, hiszen megelőzni mindig könnyebb, mint utólag védekezni. A megoldás kulcsát a terméketlen hímek jelenthetik.

Az invazív mezőgazdasági károsítók toplistás két fajáról van szó, az egyik a Bactrocera dorsalis, a másik a Bactrocera zonata.

Mindkettőt a világ legveszélyesebb gyümölcslegyei között tartják számon, igen komoly „beleszólásuk” van a gyümölcs- és zöldségtermesztés sikerességbe minden olyan országban, ahol jelen vannak.

Ahogy a fruchthandel.de portál cikkében olvastuk, az Európai Unió már igen korai stádiumban meg szeretné akadályozni az itteni meghonosodásukat, ezért összesen 7 millió euróval támogatja a nemzetközi REACT projektet, amelynek keretében a steril egyedek szabadon bocsátásán alapuló populációcsökkentés módszerét dolgozzák ki különféle invazív mezőgazdasági károsítók esetében. A 7 millió euróból 1,5-öt a konzorciumvezető gießeni Justus Liebig Egyetem kap, írja a fruchthandel.de cikke.

Az egyetem növényvédelmi rovar-biotechnológia csoportjának vezetője, prof. dr. Marc Schetelig úgy nyilatkozott a portálnak, hogy a Földközi-tengeri gyümölcslégy szolgál mintául a projektben, azon ugyanis már rég kifejlesztették a steril egyedeken alapuló módszert, és széles körben alkalmazzák is a gyakorlatban. A technika lényege, hogy adott területen

tömegesen bocsájtják szabadon a kérdéses faj terméketlen egyedeit, és amennyiben a nőstény ilyen hímmel párosodik, akkor elmarad a szaporulat,

és idővel a kártételi szint alá csökken a populációméret. Ehhez tömegesen kell tenyészteni a károsítót, majd sterilizálni az egyedeket, és az érintett területen szabadon engedni. Lényegesen hatékonyabb a módszer, ha csak hímeket bocsájtanak szabadon, mint ha mindkét nemhez tartozó egyedeket. A projektben jelenleg nagy erőkkel dolgoznak a nevezett károsítók összehasonlító genomanalízisén; ez lehetővé fogja tenni, hogy kizárólag hím egyedeket tenyésszenek, vagyis lényegesen növeljék a védekezés hatékonyságát, nyilatkozta a vezető kutató.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu