Back to top

Tápanyag-utánpótlás és talajzárás: válasz a kihívásokra a Bábolnai Gazdanapokon

Nagy hangsúlyt fektet a gazdák aktuális kihívásaira és az ezekhez kapcsolódó fejlesztésekre a Fliegl Abda Kft. az idei Bábolnai Gazdanapokon, ahol a fókuszt a termőföldek tápanyag-utánpótlására, azon beül is a hígtrágya-kijuttatására helyezik, amely az emelkedő műtrágyaárak miatt értékelődött fel.

A tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is
A tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is
Fotó: FLIEGL ABDA
Egyebek mellett kiállítanak egy PFW 27.500 típusú tartálykocsit, amely excentercsigás szivattyúval rendelkezik, ezáltal kiemelkedően hatékony kijuttatást tesz lehetővé.

A Fliegl Csoportot 1975-ben alapította a Fliegl család. A magyarországi üzem 1993 májusában kezdte meg működését Abdán, az egykori Mezőgép (REKARD) gyártól vásárolt területen. A rendszerváltás után a német tulajdonos, ifj. Josef Fliegl nagy jövőt és egyben kihívást is látott egy új gyár létrehozásában nem messze a magyar-osztrák határtól.

A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek.

A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek
A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek
Fotó: FLIEGL ABDA
A telephely Kelet-Közép Európa regionális kereskedelmi központja is, a magyar mellet innen történik a szlovák, román, horvát, török, bolgár és ukrán piaci tevékenység koordinálása. Emellett a gyár szervizháttere is kiváló, a gyors és szakszerű problémamegoldást elsőrangú alkatrészüzletág is garantálja.

A Fliegl Abda Kft. fő tevékenysége a közúti és mezőgazdasági pótkocsik gyártása és értékesítése.

Széles választékkal rendelkezik mezőgazdasági szállítójárművekből, amelyek felszereltségtől függően optimalizálhatók az elvégzendő munkákhoz.

A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók. Az eladási számok évről évre nőnek a letolórendszerű pótkocsik tekintetében is, amelyek terményszállítóként, átrakókocsiként és trágyaszóróként egyaránt használhatók.

A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók
A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók
Fotó: FLIEGL ABDA
Fentiek mellett fontos megemlíteni a Fliegl Agro-Center adaptereit is, amelyek közül kiemelkednek a mulcsozók, ágvágók, ágdarálók, hótolók, seprőgépek, munkaállványok és betonkeverők.

A Fliegl Abda Kft. hosszú évek óta rendszeresen részt vesz az Észak-Dunántúl legnagyobb agrárkiállításán, a Bábolnai Gazdanapokon, ahol a vállalat munkatársai személyesen is találkozhatnak jelenlegi és jövőbeni partnereikkel.

Idén szeptemberben szélesebb spektrumban szeretnék bemutatni a Fliegl Agro-Center termékeit, amelyek közül kiemelkedik a tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona. A Magyarországon még mindig újdonságnak számító eszköz a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is. Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágy-előkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas. A jelenlegi aszályos időszakban pedig további fontos szempont, hogy vízmegtartó talajzárásra is hatékonyan és gazdaságosan hasznosítható eszköz.

Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágyelőkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas
Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágyelőkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas
Fotó: FLIEGL ABDA

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

Beszakadt a műtrágya értékesítés a második negyedévben

A második negyedévben 44 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, miközben az értékesítési árak 2,2-3,8-szeresére emelkedtek - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett negyedéves jelentésben. A növényvédő szereknél hasonló mértékű áremelkedést mértek a második negyedévben, miközben az értékesítés ötödével esett vissza.

A jövő héten nőhetnek a csapadékesélyek

Csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, azóta ismét visszatért a száraz, meleg idő. Az aszály a hétvégén többfelé mérséklődött kismértékben, azóta ismét száradnak a talajok. Változást egy szombaton érkező hullámzó frontrendszer hozhat, melyhez kötődően a hétvégén csak néhol, a jövő hét első felében viszont már többfelé lehetnek záporok, zivatarok.

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.

Csemegekukorica: aszálymérséklés biostimulátorral

A biostimulátor nehéz időszakban átsegíti a fejlődésben lévő növényzetet, miközben a vegetatív részek növekedését erősíti úgy, hogy nagyobbá válik az asszimilációs felület. Használata nem a termés növelésére irányítja a figyelmet, hanem a termésbiztonságot lehet vele erősíteni.

Vaderstad: a talajművelés okos eszközei

Országjáró körúton szakemberek előtt mutatta be gépeit a Vaderstad Kft. A hat helyszínen tartott bemutatón eltérő talajtípusokon, ám az aszály miatt szinte azonos körülmények között igyekeztek az eszközök a legjobb formájukat megmutatni. Dunaegyházán 90 hektáros búzatarlón vizsgáztak, ahol gyomirtás helyett tavasszal gyomfésűt alkalmaztak, s öntözés nélkül 8 tonnás átlagtermést értek el.