Back to top

Tápanyag-utánpótlás és talajzárás: válasz a kihívásokra a Bábolnai Gazdanapokon

Nagy hangsúlyt fektet a gazdák aktuális kihívásaira és az ezekhez kapcsolódó fejlesztésekre a Fliegl Abda Kft. az idei Bábolnai Gazdanapokon, ahol a fókuszt a termőföldek tápanyag-utánpótlására, azon beül is a hígtrágya-kijuttatására helyezik, amely az emelkedő műtrágyaárak miatt értékelődött fel.

A tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is
A tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is
Fotó: FLIEGL ABDA
Egyebek mellett kiállítanak egy PFW 27.500 típusú tartálykocsit, amely excentercsigás szivattyúval rendelkezik, ezáltal kiemelkedően hatékony kijuttatást tesz lehetővé.

A Fliegl Csoportot 1975-ben alapította a Fliegl család. A magyarországi üzem 1993 májusában kezdte meg működését Abdán, az egykori Mezőgép (REKARD) gyártól vásárolt területen. A rendszerváltás után a német tulajdonos, ifj. Josef Fliegl nagy jövőt és egyben kihívást is látott egy új gyár létrehozásában nem messze a magyar-osztrák határtól.

A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek.

A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek
A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek
Fotó: FLIEGL ABDA
A telephely Kelet-Közép Európa regionális kereskedelmi központja is, a magyar mellet innen történik a szlovák, román, horvát, török, bolgár és ukrán piaci tevékenység koordinálása. Emellett a gyár szervizháttere is kiváló, a gyors és szakszerű problémamegoldást elsőrangú alkatrészüzletág is garantálja.

A Fliegl Abda Kft. fő tevékenysége a közúti és mezőgazdasági pótkocsik gyártása és értékesítése.

Széles választékkal rendelkezik mezőgazdasági szállítójárművekből, amelyek felszereltségtől függően optimalizálhatók az elvégzendő munkákhoz.

A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók. Az eladási számok évről évre nőnek a letolórendszerű pótkocsik tekintetében is, amelyek terményszállítóként, átrakókocsiként és trágyaszóróként egyaránt használhatók.

A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók
A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók
Fotó: FLIEGL ABDA
Fentiek mellett fontos megemlíteni a Fliegl Agro-Center adaptereit is, amelyek közül kiemelkednek a mulcsozók, ágvágók, ágdarálók, hótolók, seprőgépek, munkaállványok és betonkeverők.

A Fliegl Abda Kft. hosszú évek óta rendszeresen részt vesz az Észak-Dunántúl legnagyobb agrárkiállításán, a Bábolnai Gazdanapokon, ahol a vállalat munkatársai személyesen is találkozhatnak jelenlegi és jövőbeni partnereikkel.

Idén szeptemberben szélesebb spektrumban szeretnék bemutatni a Fliegl Agro-Center termékeit, amelyek közül kiemelkedik a tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona. A Magyarországon még mindig újdonságnak számító eszköz a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is. Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágy-előkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas. A jelenlegi aszályos időszakban pedig további fontos szempont, hogy vízmegtartó talajzárásra is hatékonyan és gazdaságosan hasznosítható eszköz.

Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágyelőkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas
Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágyelőkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas
Fotó: FLIEGL ABDA

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

Talajvizsgálat másképpen

A talaj termőképessége annak fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságain alapszik, és közrejátszik benne a szennyezőanyagok jelenléte is. A fizikai jellemzők határozzák meg a talaj szerkezetét, porózusságát, vízmegtartó képességét, ami a talajélet szempontjából is fontos.

Élelmiszer tiszta forrásból

Mindenkinek szüksége van egy menedékre, és nemcsak nekünk, embereknek, hanem a minket körülvevő élőlényeknek is, különösen manapság, amikor egyre kevesebb élőhely marad nekik. A mi menedékünket másokkal is szeretnénk megosztani, azáltal, hogy tiszta forrásból származó valódi élelmiszereket készítünk – mondta tudósítónknak Farkas Richárd Márk, megfogalmazva a Menedék Ökokert mottóját.

Marad a záporokkal tarkított kora nyári idő

A május közepét jellemző esős időjárás után az elmúlt egy hétben már kevesebb helyen öntözte záporokból, zivatarokból származó csapadék a földeket. Az előzőleg átnedvesedett talajon a meleg idő hatására gyors fejlődésnek indultak szántóföldi növényeink, de az időjárás most a gyomok növekedéséhez és a kórokozók elszaporodásához is kedvező körülményeket teremtett.

Minél érettebb, annál zamatosabb! Itt az idei év első igazi hazai gyümölcse

A szamóca az év első igazi hazai gyümölcse, amely a fogyasztók körében óriási népszerűségnek örvend édes íze és élettani szempontból is kiváló beltartalmi értékei miatt. Ráadásul sokféleképpen elkészíthető és kiválóan beilleszthető a különböző étkezésekbe, étrendekbe. Az Európai Friss Csapat sajtóworkshopján utánajártunk, mit érdemes tudni a friss hazai szamócáról.

10 költséghatékony szuperélelmiszer, mellyel az egészségünk és pénztárcánk is jól jár

Dr. Will Li, orvos bemutatta a legköltséghatékonyabb szuperélelmiszereket, amelyeket akár a közeli kisboltban is könnyedén beszerezhetünk, valamint ezeknek az előnyeit.