Back to top

Tápanyag-utánpótlás és talajzárás: válasz a kihívásokra a Bábolnai Gazdanapokon

Nagy hangsúlyt fektet a gazdák aktuális kihívásaira és az ezekhez kapcsolódó fejlesztésekre a Fliegl Abda Kft. az idei Bábolnai Gazdanapokon, ahol a fókuszt a termőföldek tápanyag-utánpótlására, azon beül is a hígtrágya-kijuttatására helyezik, amely az emelkedő műtrágyaárak miatt értékelődött fel.

A tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is
A tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is
Fotó: FLIEGL ABDA
Egyebek mellett kiállítanak egy PFW 27.500 típusú tartálykocsit, amely excentercsigás szivattyúval rendelkezik, ezáltal kiemelkedően hatékony kijuttatást tesz lehetővé.

A Fliegl Csoportot 1975-ben alapította a Fliegl család. A magyarországi üzem 1993 májusában kezdte meg működését Abdán, az egykori Mezőgép (REKARD) gyártól vásárolt területen. A rendszerváltás után a német tulajdonos, ifj. Josef Fliegl nagy jövőt és egyben kihívást is látott egy új gyár létrehozásában nem messze a magyar-osztrák határtól.

A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek.

A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek
A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek
Fotó: FLIEGL ABDA
A telephely Kelet-Közép Európa regionális kereskedelmi központja is, a magyar mellet innen történik a szlovák, román, horvát, török, bolgár és ukrán piaci tevékenység koordinálása. Emellett a gyár szervizháttere is kiváló, a gyors és szakszerű problémamegoldást elsőrangú alkatrészüzletág is garantálja.

A Fliegl Abda Kft. fő tevékenysége a közúti és mezőgazdasági pótkocsik gyártása és értékesítése.

Széles választékkal rendelkezik mezőgazdasági szállítójárművekből, amelyek felszereltségtől függően optimalizálhatók az elvégzendő munkákhoz.

A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók. Az eladási számok évről évre nőnek a letolórendszerű pótkocsik tekintetében is, amelyek terményszállítóként, átrakókocsiként és trágyaszóróként egyaránt használhatók.

A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók
A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók
Fotó: FLIEGL ABDA
Fentiek mellett fontos megemlíteni a Fliegl Agro-Center adaptereit is, amelyek közül kiemelkednek a mulcsozók, ágvágók, ágdarálók, hótolók, seprőgépek, munkaállványok és betonkeverők.

A Fliegl Abda Kft. hosszú évek óta rendszeresen részt vesz az Észak-Dunántúl legnagyobb agrárkiállításán, a Bábolnai Gazdanapokon, ahol a vállalat munkatársai személyesen is találkozhatnak jelenlegi és jövőbeni partnereikkel.

Idén szeptemberben szélesebb spektrumban szeretnék bemutatni a Fliegl Agro-Center termékeit, amelyek közül kiemelkedik a tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona. A Magyarországon még mindig újdonságnak számító eszköz a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is. Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágy-előkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas. A jelenlegi aszályos időszakban pedig további fontos szempont, hogy vízmegtartó talajzárásra is hatékonyan és gazdaságosan hasznosítható eszköz.

Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágyelőkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas
Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágyelőkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas
Fotó: FLIEGL ABDA

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lábunk alatt a kincs

A talaj létfontosságú a világ táplálásában – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a Talajok a Táplálkozásért Világszimpózium megnyitóján. – A talaj egészsége jelentősen hozzájárul az éhezés megszüntetéséhez és a bolygó egészségének helyreállításához – feltéve, hogy kezeljük a talajt fenyegető globális veszélyeket, beleértve a tápanyaghiányát is.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.