Back to top

Aratás Európában: nem túl biztató a helyzet

Kevesebb búzát takarítanak be idén az európai gazdák, a minőséget pedig egyelőre nehéz megjósolni. Az aszály és magas hőmérséklet sok kulcsfontosságú területen okoz gondot. A háború árnyékában a kisebb terméshozam aggodalomra adhat okot.

Az Európai Unióban az előrejelzések idén kisebb búzatermés prognosztizálnak, az aszály és a rendkívüli hőség egyes régiókban komoly károkat okozott. Ezt némileg ellensúlyozza, hogy a máshol a kellő időben lehullott eső után kedvezőek a kilátások - derült ki a Reuters összeállításából.

Az EU területén 125,7 millió tonna búzatermést várnak az elemzők, mely 3,4 százalékkal kevesebb mint 2021-ben.

Nem egységes a kép

Franciaország az unió legnagyobb búzatermesztője, de az ország déli és északi területein nagyon eltérő aratási szezont várnak.

Fotó: MTI: Sóki Tamás

A korai jelentések szerint délen 20-30%-kal az átlag alatti terméshozamot várnak, ezzel szemben északon kifejezetten kedvező betakarításra számítanak, ahol a növénytermesztés szempontjából kedvezőbb a talaj és a késő tavaszi záporok mérsékelték az aszályt.

A helyzet Spanyolországban és Olaszországban rosszabbnak tűnik.

A súlyos aszály és a hosszan tartó forróság kiszárította a termőterületeket, Olaszország pedig szükségállapotot hirdetett a Pó folyó mentén, amely a mezőgazdasági termelés mintegy harmadát adja.

Magyarországon az aszályok óriási károkat okoztak a növénykultúrákban, különösképp igaz ez a Dunától keletre eső területekre. Ennek eredményeként az előző évekhez képest jóval gyengébb termésmennyiség várható. Ám az ország búzaellátása biztosított.

Romániában és Bulgáriában még mindig nagy termés várható, bár a tavalyi rekordszint alatt marad.

A kedvező esőzések északabbra is segíthetnek, és egyes kereskedők és elemzők felfelé módosították a Németországra, Lengyelországra és a volt EU-tag Nagy-Britanniára vonatkozó becsléseiket.

A gabona minősége

A gabona minőségét, amely meghatározza a búza malomipari alkalmasságát, nehéz megjósolni.

A korai franciaországi eredmények és az általában meleg, száraz körülmények azonban arra utalnak, hogy a minőség, többek között a sikértartalom tekintetében kielégítő lehet.

A nagy mennyiségű, jó minőségű termés Németországban az EU második legnagyobb búzatermesztőjét erős exportpozícióba hozhatja, mivel a fekete-tengeri kereskedelmet továbbra is korlátozza Oroszország ukrajnai inváziója.

"A magas sikértartalmú német búza meghatározhatja a piacot" - mondta Peter Collier, a CRM Agri tanácsadó cég képviselője.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

Európa minden idők legnagyobb madárinfluenza-járványával néz szembe

A magas patogenitású madárinfluenza terjedése Európában eddig a legnagyobb mértékű. A 2021–2022-es szezonban 2467 fertőzés tört ki a baromfik között és az érintett állományokban 48 millió madarat számoltak fel. Ezt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) írja sajtóközleményében.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.