Back to top

Magyar rezisztens burgonyafajták

Napjainkban az élelmiszer-biztonság egyre fontosabb kérdés, éppen ezért egy-egy fajta sikerét ma az is eldöntheti, hogy rezisztens-e vagy sem. Hiszen, ha igen, akkor kevesebb vegyszer felhasználásával, olcsóbban termeszthető.

Polgár Zsolt: A hazai piac kicsi a fejlődéshez
Polgár Zsolt: A hazai piac kicsi a fejlődéshez
Fotó: viniczai
Ráadásnak ott van a politikai döntés, az önfenntartás, hogy meddig marad meg, vagy mikor vesztjük el az önellátó képességünket egy olyan fontos alapélelmiszerből, mint a burgonya. Ha az országunk vezetése komolyan gondolja azt, hogy az alapvető élelmiszerek területén független kell maradjon, akkor meg kell őrizni a gazdák versenyképességét.

„Mindez pedig azon is múlik, hogy ma már öntözés nélkül se vető-, se étkezési burgonyát nem lehet hazánkban gazdaságosan termeszteni. Tehát minél nagyobb arányban kell a termőterületeket öntözhetővé tenni és ehhez vizet is kell biztosítani.

Nem jó gyakorlat, hogy évtizedek alatt elhasználjuk az altalajból a talajvizet, majd utána elsivatagosodik az adott terület, pl. a Duna-Tisza köze. Tehát vissza kellene tartani az országon átfolyó vizek egy részét.

Ez lenne az egyik feladat. A másik, valamilyen szinten csak muszáj lenne korlátozni az országban tapasztalható »nepperséget«”, pl. a hatósági ellenőrzések számának növelésével - fogalmazta meg véleményét Polgár Zsolt, a június utolsó napján, Keszthelyen tartott Burgonya Növényvédelmi és Fajtabemutató Nap keretén belül. A MATE Burgonyakutató Állomás vezetője elmondta, a külföldről nagy mennyiségben behozott étkezési burgonya egy jelentős részét átcímkézik, és magyarként, az út szélén kínálva, alacsony áron hozzák forgalomba. Sok esetben olyan alacsony áron, hogy az szakmailag nem indokolható. Időnként találkozni olyan tételekkel is, melyek ára alig több, mint a Nyugat-Európából Magyarországig tartó fuvarköltség. Felmerül a kérdés, akkor hol van benne a termék ára, a forgalmazó haszna? Kinek és miért éri ez így meg?

Fotó: viniczai

A szakember szerint csökkenteni kellene a burgonya áfáját, legalább 5 százalékra, hogy ne érje meg a kereskedőknek trükközni.

Ugyanakkor szemléletváltásra is szükség lenne a hazai termelők részéről is, mert sokan mind a mai napig, évtizedes megszokások alapján dolgoznak. Az idézőjelbe tett, „jól bevált technikákon”, a fajtaválasztáson, a műtrágyázás, a növényvédelem gyakorlatán nem igazán akarnak változtatni. „Olyan 60 éves rezisztencia nemesítési program van mögöttünk, ami lehetővé teszi, hogy a mi fajtáinkat a gazdák akár négy-öt éven át is visszaültethessék.

Tőlünk egyszer kell megvenni a minőségi fémzárolt vetőgumót, és ha szakmailag odafigyelnek, akkor egy rezisztens fajtát több éven át fel tudnak használni”

- jegyezte meg a szakember. Így az éves vetőgumóköltség, ami hektáronként akár az egymillió forintot is elérheti jelentősen, akár negyedére is csökkenthető. Az utóbbi két-három évtizedben átalakult a termelői kör, egyre több a kis és közepes termelő. Ők gyakran, ha egyáltalán fémzárolt vetőburgonyát használnak, akkor is a legalacsonyabb minőségű vetőgumót vásárolják meg spórolás címén, és azt még többször fel is használják. Ha ezt vírusfogékony fajtával teszik, az dupla öngól, hiszen ettől nem várható rendes termés. Ám ha valaki úgy gondolkodik, hogy egy ellenálló, vírusrezisztens fajtát - amilyenek a keszthelyiek - vásárol, azt több éven át tudja használni jelentősebb terméscsökkenés nélkül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a kutyák a kártevőt

Egy mexikói paprikatermesztő új technikát próbál alkalmazni az ottani növényházakban gyakran gondot okozó paprikaormányos (An­thonomus eugenii) ellen.

Leégett a nagybani egyik épülete

Tűz ütött ki a Párizs melletti Rungis nagybani piacán, a világ legnagyobb élelmiszer-nagykereskedelmi központjában.

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Jó szomszédság a medvével - a kerítésen múlik

Jó kerítés, jó szomszédság – tartja a mondás, ami különösen igaz, ha nagyragadozók élnek a közelben, mint a farkasok vagy medvék.

A talajmegújító mezőgazdálkodás meghonosítására indított programot a Nestlé a Nyugat-Dunántúlon

A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállást ösztönözné a Nestlé Hungária azzal a programmal, amelyet a nyugat-dunántúli régióban kezdeményezett. A természeti értékek megóvása mellett beszállítói és a régió ökoszisztéma-szolgáltatásai hosszú távú biztonságát is szeretné segíteni a térségben, ahol a Büki állateledelgyár az egyik legnagyobb foglalkoztató.

Törzses málna

Új málnafajtát kezdett forgalmazni a Heinje német faiskola. A fajta szokatlan növekedésű, aminek köszönhetően kistermetű, fácska alakú bokor lesz belőle.

Közel kétszáz új hallgató a MATE külhoni magyar nyelvű képzésein

A 2022/2023. tanévben 171 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) külhoni magyar nyelvű képzéseire. A beregszászi, csíkszeredai, révkomáromi, székelyudvarhelyi és zentai képzések legfőbb célja, hogy az adott térség aktuális gazdasági és munkaerőpiaci igényeihez illeszkedően támogassa a magyarság szülőföldön való boldogulását, valamint elősegítse a tudás- és technológiatranszfert.

A magyar vetőmag felveszi a versenyt a külföldivel

A Marton Genetics a magyar vetőmagtermelés egyik vezető vállalata. A 35. Bábolnai Gazdanapokon idén is kiállítottak, ráadásul nem is akárhogyan: a világ legnagyobb jurtáját állították fel Bábolnán. A különleges építményben további különlegességekkel várták a látogatókat, többek közt egy Szaharában talált Hold-meteorittal.

Vadöröm a KÁN Egyetemi Napokon

„Van, ami állandó: a bőszénfai szarvas és a Robi szaftja” – nyilatkozta Szalay Zsigmond egyetemi docens, a MATE Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézetének tanszékvezetője a KÁN Egyetemi Napokon rendezett főzőbajnokságon.

Melyek lettek Magyarország Legszebb Szőlőbirtokai 2022-ben?

A Bor és Piac szaklap a MATE Budai Campusán megtartott eredményhirdetésen ismertette a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2022. évi győzteseit és helyezettjeit. Az impozáns helyszínt a MATE Budai Campusa biztosította a „K Épület” Tanácstermében.