Back to top

A Mecsek varázsa

Páros könyvajánlóval jelentkezünk, mégpedig okkal: a szerző két könyve ugyanis kiegészíti egymást. Egy érzékeny és a pillanatban rejtőző lényeget, állandóságot megmutatni képes természetfotós, valamint a gyerekkorától szenvedélyes túrázó különálló, ám összetartozó két kötetét ajánljunk.

Müller Nándor könyvei személyességükkel nemcsak a Mecsek elbűvölő tájaival ismertetnek meg, hanem arra is ösztönöznek, hogy saját élményeket szerezzünk, lássuk-érezzük mindazt, amit déli középhegységünk nyújt.

A Négy évszak a Mecsekben klasszikus fotóalbum, de valójában óda, amelynek képeiben a Mecsek teljessége mutatkozik meg: a tájat egyetlen pillantásba sűrítő panorámában, a vadregényes szurdokvölgyekben és a bennük kanyargó, szemkápráztató vízesésekkel tarkított patakokban, az évmilliók szülte barlangokban és a bennük feltartóztathatatlanul, mégis törékenyen épülő cseppkövekben, a hegyoldalak és lankák fáiban, a vadon élő állatokban, és nem utolsósorban az erdő és az ember elszakíthatatlan kapcsolatát megörökítő kulturális emlékekben.

A könyvet lapozva nemcsak a természet szépsége ragad meg, de arra is ösztönzést kapunk, hogy kiránduláskor, erdőjáráskor jobban kinyíljon a szemünk, ne sajnáljuk az időt a részletekre sem – hiszen az erdő nem titkolózik, mindent megmutat, csak észre kell venni.

A Barangolások a Mecsekben című kötet a gyakorlati felfedezést szolgálja: vérbeli, tapasztalt túrázó által közreadott, nagyon jól használható túrakalauzt tarthatunk a kezünkben. A könyv első fejezetében ajánlott 18 séta legfeljebb 6 kilométer hosszú, és 2-3 óra alatt gyermekekkel, idősebb családtagokkal egyaránt bejárható. A kirándulások címszó alatt 10-15 kilométeres, egész napos túrajavaslatokat találunk, amelyek a mélyebb erdőrészekbe kalauzolják a turistát.

Szurdokvölgyek, vadregényes patakok, zúgók, lenyűgöző vízesések és páratlan panorámát ígérő csúcsok, kilátók, legendákkal övezett várromok, kulturális emlékek, mesébe illő kis falvak várják az erdőjárókat, akik ebből a műfajból választanak maguknak. A bakancsos túráknál a legkalandosabb, legnagyobb erőnlétet, fizikai erőkifejtést, mondhatni erőpróbát igénylő útvonalakról olvashatunk. Ahogy a szerző írja:

a Mecsekben három olyan túraútvonal is van, amely keresztül-kasul átszeli a hegységet, de nemcsak ezekről, hanem a kevésbé ismert és látogatott vadregényes helyekről is képet kapunk ebben a fejezetben.

A könyv útvonalleírásai részletesek és pontosak, ezeket követve gyakorlatilag kizárt az eltévedés lehetősége. A kötet ráadásul olyan méretben is készült, amely könnyen elfér egy nagyobb zsebben, így nagyon jó útitárs, segítségével akár térkép nélkül is boldogulhatunk – persze a térképet azért ne hagyjuk otthon, főleg, ha hosszabb kirándulásra, túrára indulunk. A könyveket legegyszerűbben a turakonyvek.hu weboldalon lehet megvásárolni.

Nagy Gábor
Mecsekerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Arborétum az egykori kukoricaföld helyén

Immár 35 éve annak, hogy a Kecskeméti Arborétum telepítési munkái elkezdődtek Bács-Kiskun megye székhelyének északnyugati peremén. Megálmodója, dr. Gőbölös Antal Bedő-díjas erdőmérnök a mai napig őrző szemeivel figyeli az arborétum életét. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által létrehozott és fenntartott 62 hektáros növénygyűjtemény mintegy 900 fa- és cserjefajból áll, megismerésüket számtalan információs tábla segíti.

A kolduló medvéktől, a medvekonzervig…

Bár cuki plüssök ihletője, az állatkerteken kívül élőben kevesen szeretnének medvével találkozni. Egy székely tanács szerint, ha valaki medvével kerül szembe, lassan hajoljon le és vegyen fel a földről egy darab ürüléket, és dobja a medvére. Erre szokott jönni a kérdés, hogy miért lenne az pont ott, akkor a földön? - majd a válasz: mire lehajol, addigra ott lesz…

Ebzárlat várható - indul az őszi rókavakcinázás

A déli és keleti megyékben 2022. október 1-jén kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás. A kampány a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe. Ezek pontos időpontjáról a települések állategészségügyi és önkormányzati szervei tájékoztatják a lakosságot.

Rendkívüli fejlesztés valósult meg az Aggteleki Nemzeti Parkban

Eddig példátlan fejlesztés valósult meg az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén a természeti értékek megőrzésének érdekében – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, kedden, Bódvaszilason.

Már csak két megyére vonatkozik a tűzgyújtási tilalom

A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően két megye kivételével megszűnik a tűzgyújtási tilalom 2022. szeptember 20-tól. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Fakitermelésből látványsport

Amerikában 1985-ben a STIHL USA az ESPN sportcsatornával karöltve életre hívta a STIHL TIMBERSPORTS Series-t; Európában pedig az ezredforduló óta rendeznek versenyeket. Több mint 20 ország rendez nemzeti bajnokságokat, emellett világbajnokságok és Champions Trophy versenyek is vannak. A Bábolnai Gazdanapok programjában Timbersports versenyt ugyan nem, de bemutatót láthatott a közönség.

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Pilisi Pálos tematikus út kialakítása egy szakrális kötődésű, és mint neve is mutatja, pálos szellemiségű és értéket hordozó, a pálos rendhez szorosan kapcsolódó kezdeményezés. Célja, hogy mindazok számára teremtsen lehetőséget a természetjárásra, akik vallási, lelki, spirituális indíttatásból vagy kulturális érdeklődéssel járják az utat, tegyék azt egyénileg vagy csoportosan.

Elindul a hatósági áras tűzifa program

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

Földrajz az egész világ

A Magyar Földrajzi Társaság idén lett 150 éves, mely az egyik legnagyobb múltú földrajzi társaság egész Európában. Tudósai az elmúlt évszázadokban megszámlálhatatlan fehér foltot tüntettek el térképről, vagyis nagyon is sokat tettek a nagy közösbe.

A Csatai-völgy mondája

Győr és a környékbeli települések lakóinak kedvelt kirándulóhelye a Nyúl és Győrújbarát községek határán álló Lila-hegyi kilátó. A messzebbről érkezők közül kevesen, a helyiek többsége azonban ismeri azt a kedves és megmosolyogtató történetet, mely a szomszédos hegyesmagasi csúcs és a Lila-hegy között húzódó Csatai-völgyről szól.