0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Mecsek varázsa

Páros könyvajánlóval jelentkezünk, mégpedig okkal: a szerző két könyve ugyanis kiegészíti egymást. Egy érzékeny és a pillanatban rejtőző lényeget, állandóságot megmutatni képes természetfotós, valamint a gyerekkorától szenvedélyes túrázó különálló, ám összetartozó két kötetét ajánljunk.

Müller Nándor könyvei személyességükkel nemcsak a Mecsek elbűvölő tájaival ismertetnek meg, hanem arra is ösztönöznek, hogy saját élményeket szerezzünk, lássuk-érezzük mindazt, amit déli középhegységünk nyújt.

A Négy évszak a Mecsekben klasszikus fotóalbum, de valójában óda, amelynek képeiben a Mecsek teljessége mutatkozik meg: a tájat egyetlen pillantásba sűrítő panorámában, a vadregényes szurdokvölgyekben és a bennük kanyargó, szemkápráztató vízesésekkel tarkított patakokban, az évmilliók szülte barlangokban és a bennük feltartóztathatatlanul, mégis törékenyen épülő cseppkövekben, a hegyoldalak és lankák fáiban, a vadon élő állatokban, és nem utolsósorban az erdő és az ember elszakíthatatlan kapcsolatát megörökítő kulturális emlékekben.

A könyvet lapozva nemcsak a természet szépsége ragad meg, de arra is ösztönzést kapunk, hogy kiránduláskor, erdőjáráskor jobban kinyíljon a szemünk, ne sajnáljuk az időt a részletekre sem – hiszen az erdő nem titkolózik, mindent megmutat, csak észre kell venni.

A Barangolások a Mecsekben című kötet a gyakorlati felfedezést szolgálja: vérbeli, tapasztalt túrázó által közreadott, nagyon jól használható túrakalauzt tarthatunk a kezünkben. A könyv első fejezetében ajánlott 18 séta legfeljebb 6 kilométer hosszú, és 2-3 óra alatt gyermekekkel, idősebb családtagokkal egyaránt bejárható. A kirándulások címszó alatt 10-15 kilométeres, egész napos túrajavaslatokat találunk, amelyek a mélyebb erdőrészekbe kalauzolják a turistát.

Szurdokvölgyek, vadregényes patakok, zúgók, lenyűgöző vízesések és páratlan panorámát ígérő csúcsok, kilátók, legendákkal övezett várromok, kulturális emlékek, mesébe illő kis falvak várják az erdőjárókat, akik ebből a műfajból választanak maguknak. A bakancsos túráknál a legkalandosabb, legnagyobb erőnlétet, fizikai erőkifejtést, mondhatni erőpróbát igénylő útvonalakról olvashatunk. Ahogy a szerző írja:

a Mecsekben három olyan túraútvonal is van, amely keresztül-kasul átszeli a hegységet, de nemcsak ezekről, hanem a kevésbé ismert és látogatott vadregényes helyekről is képet kapunk ebben a fejezetben.

A könyv útvonalleírásai részletesek és pontosak, ezeket követve gyakorlatilag kizárt az eltévedés lehetősége. A kötet ráadásul olyan méretben is készült, amely könnyen elfér egy nagyobb zsebben, így nagyon jó útitárs, segítségével akár térkép nélkül is boldogulhatunk – persze a térképet azért ne hagyjuk otthon, főleg, ha hosszabb kirándulásra, túrára indulunk. A könyveket legegyszerűbben a turakonyvek.hu weboldalon lehet megvásárolni.

Nagy Gábor
Mecsekerdő Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk