Back to top

Rekord búzatermés Brazíliában – a gazdák tartanak a válságtól

Brazília 2022-ben várhatóan rekordmennyiségű, kilencmillió tonnás búzatermést takarít be, ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb vetésterületével vágnak neki a gazdák az idei évnek - derül ki a Conab, az ország élelmiszerellátási és statisztikai hivatalának felméréséből.

A brazil gazdák az idei szezonban a búzának szánt terület mintegy 65%-át már bevetették, a becslések szerint 2,9 millió hektáron terveznek búzát termeszteni. A helyi gazdák 6,6%-kal bővítették a területet, ami alig marad el az 1990-es 3,28 millió hektáros szinttől.

A Conab előrejelzései szerint a terméshozam is 10,3%-kal, hektáronként 3 tonna búzára emelkedik az előző szezonhoz képest. A hivatal adatai szerint 1990-ben a búzatermés hektáronként egy tonna volt.

Globális félelmek

Az előrejelzés szerint a gazdák az orosz-ukrán háború miatt tartanak attól, hogy a globális ellátási gondok tovább súlyosbodnak, ezért növelték a vetésterületüket.

Az Anec gabonaexportőr csoport szerint

a brazil búzaexport az első félévben csaknem ötszörösére, 2,4 millió tonnára nőtt.

Ukrajna mezőgazdasági minisztere a múlt hónapban azt mondta, hogy Oroszország ukrajnai inváziója legkevesebb három szezonra globális búza hiányt fog okozni.

Import/export

A nagyobb hazai búzatermés miatt a Conab 500 ezer tonnával 6 millió tonnára csökkentette a 2021/2022-es betakarítású brazil importra vonatkozó előrejelzését, erre a szezonra Brazília exportja 3,2 millió tonnára becsülik.

A 2022/2023-as évre a brazil búzaexport előrejelzés szerint 2,5 millió tonna lesz, míg a búzaimportot 6,5 millió tonnára becsülik- közölte a Conab.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szója helyett rovarfehérje

Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Morrisons szénsemleges „Planet Friendly” (bolygóbarát) védjegyes tojásokat kezdett forgalmazni. A tojásokat előállító gazdaságok szójafehérje helyett rovarral etetik a tyúkokat, a rovarokat pedig az áruházlánc pékségeinek és zöldség-gyümölcs osztályának hulladékával táplálják.

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

A Magyartarka fajta jövője lehet, ha a gazdaságok automatizálnak

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon szakmai napot szervezett a robotizált fejés témakörében. A gyakorlati megközelítésű bemutatón a fejőrobotok technikájával, a kapcsolódó takarmányozási kérdésekkel és a tenyésztőket érintő változásokkal ismerkedhettek meg a résztvevő gazdálkodók.

Virtuális üzleti találkozók az Interpoma kiállításon

Ismét meglesz a lehetőség arra, hogy aki nem tud személyesen eljutni Bolzanóba az Interpoma kiállításra, virtuális üzleti megbeszéléseket folytasson a kiállítókkal a 2020-ban debütált Interpoma Business Match keretében.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Euróban tervezik az elszámolást

A szántóföldi zöldségtermesztés jövedelmezősége gépesítéssel, a hatékonyság fokozásával javítható. Emellett azonban fel kell készülni a szélsőségekre, legyen az az időjárást érintő vagy a forint árfolyamára vonatkozó. A csapadékhiányt víztározó építésével, az öntözőrendszer bővítésével, az árfolyammozgást euróban történő elszámolással tervezik orvosolni a Dombegyházi EURO Tész Kft.-nél.

Félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a zalai Becsehelyen

Mintegy félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a Zala megyei Becsehelyen, ahol kedden csaknem félszáz fajta bírálatát végezték szakemberek és laikusok; azokat a változatokat keresték, amelyek kereskedelmi forgalomba vagy további feldolgozásra kerülhetnek.