Back to top

Sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampány indult

Tíz év alatt közel 10 kilóval növekedett hazánkban az egy főre jutó éves sertéshúsfogyasztás. A 33 kilóval körülbelül ugyanannyit eszünk belőle, mint az USA lakói „Amerika kedvenc ételéből”. A növekedésben szerepe van azoknak a fogyasztásösztönző kampányoknak is, amelyeket az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) évről évre szervez.

Az idei nyarat a minőségi húsoknak és a baráti összejöveteleknek szentelik.

A koronavírusos nyarak után a grillezés jól egyesíti az evés élettani és társadalmi jelentőségét, hiszen egy nyári barátokkal, családdal való grillezés nagyszerű lehetőség a társas kapcsolatok ápolására is. A grillezés egyszerre a hús elkészítésének egyik legősibb módja is: változatosságot jelenthet az ételkészítésben a már megszokott főzés, sütés, párolás mellett.

Nem csak a nyár, a jó idő hívogató a grillezéshez, hanem a frissen beérő és könnyebben elérhető kerti zöldségek is, amik remek kísérői és alapanyagai is a grillezésnek.

Stoller Márton grillmester almás-zöldfűszeres sertésburgert készített, de a kampány nyitó sajtótájékoztatóján a közönség kolbászos hotdog-ot és bacon-ös lángost is kóstolhatott, megismerkedhetett Gáspár Bea, a Konyhafőnök VIP 2019-es győztesének grill-praktikáival mialatt a hazai sertéságazat helyzetéről tudott meg részleteket.

Feldman Zsolt, Giczi Gergely, Éder Tamás és Kovács Judit a „Micsoda malacunk van!” kampánynyitón
Feldman Zsolt, Giczi Gergely, Éder Tamás és Kovács Judit a „Micsoda malacunk van!” kampánynyitón
Fotó: Agrármarketing Centrum

Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, Magyarország 96 százalékban önellátó sertéshúsból. Az ellátásbiztonság fenntartásában pedig a kormányzatnak és a magyar fogyasztóknak együtt kell a magyar sertéshús mellett „letenniük a voksukat”. A háborús infláció sújtotta helyzetben a hazai kiskereskedelemtől a tárca azt várja, hogy a lehető legnagyobb mértékben magyar termelésből származó sertéshúst kínáljon a fogyasztóknak. Az államtitkár kiemelte, a szaktárca az elmúlt és a következő időszakban is számos intézkedéssel segítette, és segíteni fogja a hazai termelőket annak érdekében, hogy megőrizzük a hazai kocaállományt.

„100 százalékos kamattámogatást adunk a hitelekhez, krízisbiztosítási rendszert vezettünk be, 2020-ban, ’21-ben, sőt még idén is egyszeri válságkezelő támogatást tudtunk és tudunk biztosítani: idén is 20 ezer forintot kaptak kockánként a sertéstartók”

– mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Feldman Zsolt.

Sőt, a kocaállomány megtartása érdekében uniós pénzből újabb válságintézkedéseket tervez a szaktárca, mert ha csökkenne a kocaszám, azzal meggyengülne a hazai ellátási lánc, és akár évekig lehetnénk szűkében a jó minőségű hazai sertéshúsnak.

Miért válasszunk sertéshúst?

Elsősorban azért, mert fehérje és es - szenciális, vagyis olyan aminosavak forrása, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani – egy szelet fedezi egy ember napi teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20 százalékát.

A sertéshús kiemelkedő vastartalma segít a vörösvértestek felépítésében, vagyis a szervezet oxigénellátásában kiemelkedő a szerepe. A vasat sem képes a szervezetünk előállítani – és mennyivel jobb a beviteléről táplálkozással gondoskodni, mint vastablettákat szedni. Különösen a hölgyeknek magas a vasigénye, sőt terhesség, szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik.

A sertéshús jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat (B1, B2, niacin, B6, B12). A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert, serkentik az agyműködést, az egészséges vérképzés és a jól működő idegrendszer támaszai. A B-vitaminok jelentős része a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben, húsokban, tejben, tejtermékekben, tojásban található meg, hiányuk pedig komoly működési zavart okozhat a szervezetben.

Megfelelő arányban található a sertéshúsban nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.

A húsok, így a sertéshús is, segít az angolkór megelőzésében, hisz sok benne a csontjainkat alkotó, azt védő kalcium és az immunrendszert erősítő cink.

Kovács Judit szerint még a zsíros hús fogyasztása sem ördögtől való. „A változatos étkezésbe minden belefér. Nyugodtan ehetünk zsíros húst, csak ne minden nap. Ha havonta egyszer-kétszer grillezünk, akár a családdal vagy barátokkal, és ott egy zsírosabb húst fogyasztunk, az úgy kalóriában és tápértékben is abszolút belefér a változatos étrendbe, és semmiféleképpen nem kell félni, hogy másnapra, több dekával vagy kilóval többet mutat a mérleg. Ahhoz, hogy pár kiló súlygyarapodást elérjünk, hosszú távon kell tenni...”

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, az utóbbi évek hatalmas megpróbáltatások elé állították a hazai sertéshús ágazatot. Alkalmazkodniuk kellett a folyamatosanhullámzó árakhoz, most pedig a takarmány- és energiahordozó árak drasztikus emelkedése növeli a termékek előállításának önköltségét. Épp ezért a fogyasztóknak is további áremelkedésre kell számítaniuk. Arra kérte a fogyasztókat, hogy a patrióta szolidaritás jegyében segítsék a több tízezer hazai sertéstenyésztőt és húsipari munkavállalót azzal, hogy kiváló minőségű, magyar sertéshúst és húskészítményt vásárolnak.

Az elnök elmondta azt is, hogy az utóbbi években – egyebek mellett annak köszönhetően, hogy ezekben a kampányokban megismertették az embereket a sertéshúsfogyasztás előnyeivel – egyre többen tudatosan választották a sertést.

Reméli, hogy ők továbbra is kitartanak a hazai mellett: „Az a nagy feladat áll itt mindannyiunk előtt, hogy azt a drasztikus önköltségnövekedést, ami az elmúlt időszakban végbement, az állattenyésztésben és a vágásban, feldolgozásban, amelynek előidézője a takarmánytól kezdve az energiahordozókon keresztül a munkabérig sok minden, beépítsük a fogyasztói árakba – mondja Éder Tamás. Nyilván a fogyasztó nem szívesen látja azt az áremelkedést, amit szinte nap, mint nap tapasztal, de ez egy kényszerűség, és a folyamatnak még nincs vége. Az elmúlt fél- háromnegyed évben lezajlott önköltségnövekedés még távolról sem épült be a tőkehúsok árába, a húskészítményekébe pedig még kevésbé.”

Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese kiemelte, hogy a növekvő húsárak mellett változnak a fogyasztói szokások, és ebben a helyzetben arra kell törekednünk, hogy az elmúlt tíz év eredményeit megőrizzük. Idén a mennyiségi fogyasztásról a minőségi felé, illetve a fogyasztói tudatosság felé tolódik a kampány fókusza.

Az idei évben a kampányt három részre osztották. Farsang idején a mangalica kapta a főszerepet, most a nyári grillételekre fókuszálnak, az utolsó pedig a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik majd.

„2013-ban kezdtük ezt a kampányt, akkor 24 kg/fő/év volt a fogyasztási szint Magyarországon – emelte ki Giczi Gergely. Ez most már 33 kilogramm, tehát az elmúlt 10 évben szinte évente egy kilogrammal léptünk előre, és ezáltal az egyébként tradicionálisan fogyasztott és tartott sertést, illetve a sertéshúst sikerült visszahelyezni a családok asztalára, illetve a boltok megfelelő, méltó polcaira. Ezt az eredmény próbáljuk most a háborús infláció közepette is megőrizni. Mi ebben a kampányban most abban szeretnénk segíteni, hogy a fogyasztók még az ilyen nehéz körülmények között is egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzanak. Szeretnénk megőrizni ezt a fogyasztási értéket, hiszen a hazai fogyasztói bázis nagyon nagy támasza a magyar sertésszektornak, és erre nagyon-nagyon szüksége lesz az ágazatnak a következő időszakban is.”

Nyáron grillezzük a sertéshúst, karácsonykor pedig tepsiben sütjük vagy káposztába töltjük
Nyáron grillezzük a sertéshúst, karácsonykor pedig tepsiben sütjük vagy káposztába töltjük
Fotó: Agrármarketing Centrum

Kovács Judit dietetikus a kampánynyitón azt hangsúlyozta, az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, amelyhez a sertéshús fogyasztása is hozzá tartozik. A grillezés során a tápanyagok jobban megőrződnek, az ilyen módon készített ételek általában kevésbé zsírosak, így a nyári hőségben nem rónak nagy terhet az emésztőrendszerre.

Érdemes odafigyelnünk a felhasznált alapanyagok minőségére és ételkészítés során az élelmiszer-biztonságra, ezért fontos, hogy mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk, a húsokat a lehető legtovább hűtve tároljuk, és ne ugyanazzal a késsel aprítsuk a zöldséget vagy gyümölcsöt, amivel a húst vágtuk.

A szakember kiemelte, a sertéshús nagy mennyiségű vasat, A-, B-, D-vitaminokat tartalmaz, emellett a foszfor-, magnézium-, kálium-, cink- és a húskészítmények nátriumtartalma is említésre méltó. Magas a fehérjetartalma, így akár a sportolói étrend kiváló része is lehet.

Tarja, lapocka és hasaalja, alma és fő fűszerként zsálya került a sertésburgerbe
Tarja, lapocka és hasaalja, alma és fő fűszerként zsálya került a sertésburgerbe
Fotó: Agrármarketing Centrum

Az eseményen Stoller Márton grillmester és Gáspár Bea, a Konyhafőnök VIP 2019- es győztese osztotta meg a saját praktikáit, melyet a nagyközönség fővárosi frekventált helyszíneken július 12-én és 20-án szervezendő „gerillagrillezések” alkalmával és a közösségi médiában ismerhet meg.

Forrás: 
Agrármarketing Centrum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Kovács Henri Ígéretes fiatal lovai

A megszokottnál majd egy hónappal hamarabb, közvetlenül a Szil­vásvá­radon megrendezett országos bajnokság utáni hétvégén, szeptember első felében tartották a XXXIX. Tenyészversenyt a budapesti Nemzeti Lovardában.

Testvérek közt

A nyár utolsó előtti hétvégéjén Kisbér-Ászár adott otthont az FEI gyermek, junior, U25-ös hajtók Európa-bajnokságának, mely fantasztikus eredménnyel zárult, két egyéni aranyat és csapatbronzérmet hozott hazánknak.

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők

A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a vidéki településeken élők életminőségének javítására, a vidék népességmegtartó képességének erősítésére. Ennek érdekében a tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.