0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampány indult

Tíz év alatt közel 10 kilóval növekedett hazánkban az egy főre jutó éves sertéshúsfogyasztás. A 33 kilóval körülbelül ugyanannyit eszünk belőle, mint az USA lakói „Amerika kedvenc ételéből”. A növekedésben szerepe van azoknak a fogyasztásösztönző kampányoknak is, amelyeket az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) évről évre szervez.

Az idei nyarat a minőségi húsoknak és a baráti összejöveteleknek szentelik.

A koronavírusos nyarak után a grillezés jól egyesíti az evés élettani és társadalmi jelentőségét, hiszen egy nyári barátokkal, családdal való grillezés nagyszerű lehetőség a társas kapcsolatok ápolására is. A grillezés egyszerre a hús elkészítésének egyik legősibb módja is: változatosságot jelenthet az ételkészítésben a már megszokott főzés, sütés, párolás mellett.

Nem csak a nyár, a jó idő hívogató a grillezéshez, hanem a frissen beérő és könnyebben elérhető kerti zöldségek is, amik remek kísérői és alapanyagai is a grillezésnek.

Stoller Márton grillmester almás-zöldfűszeres sertésburgert készített, de a kampány nyitó sajtótájékoztatóján a közönség kolbászos hotdog-ot és bacon-ös lángost is kóstolhatott, megismerkedhetett Gáspár Bea, a Konyhafőnök VIP 2019-es győztesének grill-praktikáival mialatt a hazai sertéságazat helyzetéről tudott meg részleteket.

Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, Magyarország 96 százalékban önellátó sertéshúsból. Az ellátásbiztonság fenntartásában pedig a kormányzatnak és a magyar fogyasztóknak együtt kell a magyar sertéshús mellett „letenniük a voksukat”. A háborús infláció sújtotta helyzetben a hazai kiskereskedelemtől a tárca azt várja, hogy a lehető legnagyobb mértékben magyar termelésből származó sertéshúst kínáljon a fogyasztóknak. Az államtitkár kiemelte, a szaktárca az elmúlt és a következő időszakban is számos intézkedéssel segítette, és segíteni fogja a hazai termelőket annak érdekében, hogy megőrizzük a hazai kocaállományt.

„100 százalékos kamattámogatást adunk a hitelekhez, krízisbiztosítási rendszert vezettünk be, 2020-ban, ’21-ben, sőt még idén is egyszeri válságkezelő támogatást tudtunk és tudunk biztosítani: idén is 20 ezer forintot kaptak kockánként a sertéstartók”

– mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Feldman Zsolt.

Sőt, a kocaállomány megtartása érdekében uniós pénzből újabb válságintézkedéseket tervez a szaktárca, mert ha csökkenne a kocaszám, azzal meggyengülne a hazai ellátási lánc, és akár évekig lehetnénk szűkében a jó minőségű hazai sertéshúsnak.

Miért válasszunk sertéshúst?

Elsősorban azért, mert fehérje és es – szenciális, vagyis olyan aminosavak forrása, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani – egy szelet fedezi egy ember napi teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20 százalékát.

A sertéshús kiemelkedő vastartalma segít a vörösvértestek felépítésében, vagyis a szervezet oxigénellátásában kiemelkedő a szerepe. A vasat sem képes a szervezetünk előállítani – és mennyivel jobb a beviteléről táplálkozással gondoskodni, mint vastablettákat szedni. Különösen a hölgyeknek magas a vasigénye, sőt terhesség, szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik.

A sertéshús jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat (B1, B2, niacin, B6, B12). A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert, serkentik az agyműködést, az egészséges vérképzés és a jól működő idegrendszer támaszai. A B-vitaminok jelentős része a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben, húsokban, tejben, tejtermékekben, tojásban található meg, hiányuk pedig komoly működési zavart okozhat a szervezetben.

Megfelelő arányban található a sertéshúsban nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.

A húsok, így a sertéshús is, segít az angolkór megelőzésében, hisz sok benne a csontjainkat alkotó, azt védő kalcium és az immunrendszert erősítő cink.

Kovács Judit szerint még a zsíros hús fogyasztása sem ördögtől való. „A változatos étkezésbe minden belefér. Nyugodtan ehetünk zsíros húst, csak ne minden nap. Ha havonta egyszer-kétszer grillezünk, akár a családdal vagy barátokkal, és ott egy zsírosabb húst fogyasztunk, az úgy kalóriában és tápértékben is abszolút belefér a változatos étrendbe, és semmiféleképpen nem kell félni, hogy másnapra, több dekával vagy kilóval többet mutat a mérleg. Ahhoz, hogy pár kiló súlygyarapodást elérjünk, hosszú távon kell tenni…”

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, az utóbbi évek hatalmas megpróbáltatások elé állították a hazai sertéshús ágazatot. Alkalmazkodniuk kellett a folyamatosanhullámzó árakhoz, most pedig a takarmány- és energiahordozó árak drasztikus emelkedése növeli a termékek előállításának önköltségét. Épp ezért a fogyasztóknak is további áremelkedésre kell számítaniuk. Arra kérte a fogyasztókat, hogy a patrióta szolidaritás jegyében segítsék a több tízezer hazai sertéstenyésztőt és húsipari munkavállalót azzal, hogy kiváló minőségű, magyar sertéshúst és húskészítményt vásárolnak.

Az elnök elmondta azt is, hogy az utóbbi években – egyebek mellett annak köszönhetően, hogy ezekben a kampányokban megismertették az embereket a sertéshúsfogyasztás előnyeivel – egyre többen tudatosan választották a sertést.

Reméli, hogy ők továbbra is kitartanak a hazai mellett: „Az a nagy feladat áll itt mindannyiunk előtt, hogy azt a drasztikus önköltségnövekedést, ami az elmúlt időszakban végbement, az állattenyésztésben és a vágásban, feldolgozásban, amelynek előidézője a takarmánytól kezdve az energiahordozókon keresztül a munkabérig sok minden, beépítsük a fogyasztói árakba – mondja Éder Tamás. Nyilván a fogyasztó nem szívesen látja azt az áremelkedést, amit szinte nap, mint nap tapasztal, de ez egy kényszerűség, és a folyamatnak még nincs vége. Az elmúlt fél- háromnegyed évben lezajlott önköltségnövekedés még távolról sem épült be a tőkehúsok árába, a húskészítményekébe pedig még kevésbé.”

Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese kiemelte, hogy a növekvő húsárak mellett változnak a fogyasztói szokások, és ebben a helyzetben arra kell törekednünk, hogy az elmúlt tíz év eredményeit megőrizzük. Idén a mennyiségi fogyasztásról a minőségi felé, illetve a fogyasztói tudatosság felé tolódik a kampány fókusza.

Az idei évben a kampányt három részre osztották. Farsang idején a mangalica kapta a főszerepet, most a nyári grillételekre fókuszálnak, az utolsó pedig a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik majd.

„2013-ban kezdtük ezt a kampányt, akkor 24 kg/fő/év volt a fogyasztási szint Magyarországon – emelte ki Giczi Gergely. Ez most már 33 kilogramm, tehát az elmúlt 10 évben szinte évente egy kilogrammal léptünk előre, és ezáltal az egyébként tradicionálisan fogyasztott és tartott sertést, illetve a sertéshúst sikerült visszahelyezni a családok asztalára, illetve a boltok megfelelő, méltó polcaira. Ezt az eredmény próbáljuk most a háborús infláció közepette is megőrizni. Mi ebben a kampányban most abban szeretnénk segíteni, hogy a fogyasztók még az ilyen nehéz körülmények között is egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzanak. Szeretnénk megőrizni ezt a fogyasztási értéket, hiszen a hazai fogyasztói bázis nagyon nagy támasza a magyar sertésszektornak, és erre nagyon-nagyon szüksége lesz az ágazatnak a következő időszakban is.”

Kovács Judit dietetikus a kampánynyitón azt hangsúlyozta, az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, amelyhez a sertéshús fogyasztása is hozzá tartozik. A grillezés során a tápanyagok jobban megőrződnek, az ilyen módon készített ételek általában kevésbé zsírosak, így a nyári hőségben nem rónak nagy terhet az emésztőrendszerre.

Érdemes odafigyelnünk a felhasznált alapanyagok minőségére és ételkészítés során az élelmiszer-biztonságra, ezért fontos, hogy mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk, a húsokat a lehető legtovább hűtve tároljuk, és ne ugyanazzal a késsel aprítsuk a zöldséget vagy gyümölcsöt, amivel a húst vágtuk.

A szakember kiemelte, a sertéshús nagy mennyiségű vasat, A-, B-, D-vitaminokat tartalmaz, emellett a foszfor-, magnézium-, kálium-, cink- és a húskészítmények nátriumtartalma is említésre méltó. Magas a fehérjetartalma, így akár a sportolói étrend kiváló része is lehet.

Az eseményen Stoller Márton grillmester és Gáspár Bea, a Konyhafőnök VIP 2019- es győztese osztotta meg a saját praktikáit, melyet a nagyközönség fővárosi frekventált helyszíneken július 12-én és 20-án szervezendő „gerillagrillezések” alkalmával és a közösségi médiában ismerhet meg.

Forrás: Agrármarketing Centrum