Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a nyári grillpartiknak szentelték. Szakemberek a grillmester és a dietetikus is elmondja, miért is érdemes minőség magyar sertéshúst fogysztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.
A kampány részeként „gerillagrillezéseket” tartanak budapesti éttermekben, amelyek háziasszonya Gáspár Bea, a Konyhafőnök VIP 2019-es győztese, aki maga is nagyon szereti főzni és enni is a sertéshúst. A legutóbbi ilyen alkalommal mesélt arról is, kisgyerekként mennyire szerette a disznóvágásokat és az ott készülő friss ételeket is.
Ehhez csatlakozott Kovács Judit dietetikus is, akinek ma is az egyik kedvence a hagymás sült vér. De
A grillpartikat pedig azért tartja jónak, mert ott a hús mellé mindig kerül zöldség is. „Ne feledjük, a savanyúság is zöldség” – hívta fel a figyelmet a szakember, amikor a kóstolásra készített ételről beszélgettek.
A kampányra az ismert etyeki grillmester, Stoller Márton két sertéshúsos receptet is alkotott, az almás-zöldfűszeres sertésburgert, sajttal és rukkolával házi buciban tálalta, a BBQ pulled pork vagyis tépett sertéstarja és BBQ sertés hasaalja (császárhús) kovászolt zöldségekkel pedig lepényben került az asztalra.
Stoller Márton a kampány során hangsúlyozta, a grillezés és a BBQ két teljesen különböző konyhatechnikai módszer. Grillezés során 150 °C feletti hőmérsékleten, gyorsan sütjük meg a húst, a BBQ lényege pedig az alacsony 120 °C körüli sütési hőfok, amelyben órák kellenek ahhoz, hogy a hús szinte leolvadjon a csontjáról.
A sertéshús grillezéséről még a szakemberek azt is kiemelték, hogy azt – ellentétben a marhával – át kell sütni!