Back to top

Meglepően sok kutyapiszkot esznek a rókák

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan képesek a nyusztok és a rókák egyazon területen megélni, hiszen étrendjük átfedésben van egymással. A Skót Felföldön végzett kutatás meglepő eredménnyel zárult: a rókák étrendjének jelentős részét tette ki a kutyák ürüléke.

A tudósok megállapították, hogy a kutyák fekáliájának kalóriatartalma hasonló a rókák zsákmányállataiéhoz. Azonban könnyebben hozzájutnak, mivel természetes táplálékforrásaik egyre szűkösebben állnak rendelkezésre - írja a BBC.

Az összegyűjtött ürülékek vizsgálata során a vizsgált végtermékek meglepően nagy hányada, 40 százaléka tartalmazott kutya DNS-t. Felmerült persze a lehetőség, hogy egyszerűen összekeverték a rókák és a kutyák DNS-ét, mivel közeli rokon fajokról van szó, ám a tudósok ezt kizárták.

Feltételezhetően azért szoktak rá a rókák erre a szokatlan élelemforrásra, mert így előnyre tettek szert konkurenseikkel, a nyusztokkal szemben.

Azonban ez a viselkedés problémákat is felvet: a betegségek és a paraziták könnyen terjedhetnek a vad- és a háziállatok között, ami növeli az új betegségek megjelenésének esélyét.

Arra is rámutat a tanulmány, hogy mennyire fontos, hogy a kutyasétáltatók ne csak összegyűjtsék az állataik ürülékét, de megfelelő módon helyezzék azt el – ezzel megakadályozva, hogy a rókák hozzáférjenek.

Nyuszt
Nyuszt
A tanulmány az Aberdeeni Egyetem, a Grenoble Alpok Egyetem, a skót erdészeti és tájkezelési ügynökség és a Cairngorms Connect (az Egyesült Királyság egyik legnagyobb élőhelyrekonstrukciós projektje) kutatóinak együttműködésével készült, és az Ecology and Evolution folyóiratban jelent meg.

„Az a tény, hogy a rókák olyan mennyiségben fogyasztanak kutyaürüléket, amilyen mennyiségben kimutattuk, példa nélküli.”

– mondta Cristian Navarro, az Aberdeeni Egyetem PhD-hallgatója, a jelentés egyik társszerzője.

„A nyulak és más rokon fajaik köztudottan elfogyasztják saját ürüléküket, de egy másik faj ürülékének fogyasztását ritkán dokumentálták, és valószínűleg ez egy figyelmen kívül hagyott kölcsönhatást jelent a vadon élő állatok között. Ez a jelenség a hagyományos táplálkozásvizsgálati módszerekkel nem lenne kimutatható, de a DNS-alapú technológiák alkalmazásával a mi tanulmányunk most először tárt fel ilyen a kölcsönhatást. Ez fontos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az emberi tevékenység miként befolyásolja a vadon élő állatvilágot."

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

Ön is segítheti a halak védelmét

A lakosság segítségét kérik a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..