Back to top

Jelentősen nőhet a külföldi kereslet a magyar borokra

Európában idén nem várható kiugróan jó szőlőtermés, ezért várhatóan jelentős kereslet lesz idén a magyar borok iránt - mondta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő- bor- pálinka albizottsága előtt az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.

Tarpataki Tamás kedvező előjelként értékelte, hogy a kivitel már az első 4 hónapban több mint 10 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Ugyanakkor elmondta:

az aszály a szőlőtermelés kilátásait is rontja, a talaj- és légköri szárazság egyaránt súlyos, de őszig talán még enyhülhet.

A termést ma még nem lehet pontosan megbecsülni, de átlagos mennyiség várható, térségenként jelentős eltéréssel.

A helyettes államtitkár szerint a termelők helyzetét a piaci bizonytalanságok is nehezítik, egyedül a magas termelési költség látszik állandónak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a nehézségek az európai versenytársakat szintén érintik, például az aszálytérképek alapján más államok is hasonlóképpen küzdenek a szárazsággal.

Az eddigi hírek szerint talán csak a spanyol bor érhet el átlag feletti mennyiséget, de Olaszországban helyenként 20-30 százalékos lehet a terméskiesés.

Az EU bortermelése tavaly megközelítette a 160 millió hektolitert, a kivitel a 29 millió hektolitert 14 milliárd euró értékben. Franciaország, Olaszország, Spanyolország 80 százalékkal részesedik az uniós bortermelésből.

Magyarországra az utóbbi 10 évben egyre kevesebb bor érkezik külföldről, tavaly 93 ezer hektoliter volt a behozatal, továbbfeldolgozásra gyakorlatilag megszűnt az import. A magyar bor legfontosabb célpiaca Németország, az Egyesült Királyság, Csehország, valamint Szlovákia, amely a szőlőnek is jelentős felvásárlója. Magyarország tavaly is átlagos terméssel, a kivitel viszont jó eredménnyel zárt, meghaladva az 1 millió hektolitert - ismertette Tarpataki Tamás.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára szerint

a készletjelentések is igazolják a jó keresletet, a magyarországi pincékben ugyanis az első összesítés, vagyis 2017 óta nem volt ilyen alacsony a készletek szintje, mint az előző hónapban.

Az európai termésbecsléseket még korainak tartja, de megjegyezte, hogy Olaszországban a szárazság épp azokat a területeket érinti a leginkább, ahonnan korábban a legtöbb bor érkezett Magyarországra.

Brazsil Dávid hozzátette, hogy a magyar termelők számára az ukrajnai háború új helyzetet teremtett, ezért új megállapodásokat kell kötni a felvásárlókkal. A beszállítói árak messze nem nőttek annyira, mint amennyire az áruházláncok emelik a fogyasztói árakat. A drágulásból a szőlőtermelők még kevésbé részesülnek, mint a borászatok, tehát az ő érdekeiket is figyelembe kell venni az egyeztetéseken - tette hozzá.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) képviseletében Boros Sándor alezredes a jövedéki termékek ellenőrzésére tavaly bevezetett rendészeti koncepcióról elmondta: az egységes eljárás, a korszerű technikai eszközök, az informatikai támogatás lényegesen javította az ellenőrzések eredményességet.

A felderítési arány jelentősen nőtt, a lefoglalt dohány- és alkoholtermékek, valamint az előállításukra használt eszközök értéke tavaly az előző évhez képest csaknem a nyolcszorosára, több mint 16 milliárd forintra nőtt, az idei érték pedig már most meghaladja a 2021-est - közölte.

Font Sándor bizottsági elnök megjegyezte, hogy

a szabályos otthoni pálinkafőzésnek sok kárt okoznak azok, akik ennek ürügyén illegális, ráadásul nehezen felderíthető lepárlást folytatnak.

Boros Sándor szerint a szabályok szigorítása a jogkövetőknek okozna nehézséget. A leleplezésben sokat segíthetnek a közérdekű bejelentések, ezek mellett a hatóságok a saját elemzéseik alapján találják meg az elkövetőket - tette hozzá.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Virtuális üzleti találkozók az Interpoma kiállításon

Ismét meglesz a lehetőség arra, hogy aki nem tud személyesen eljutni Bolzanóba az Interpoma kiállításra, virtuális üzleti megbeszéléseket folytasson a kiállítókkal a 2020-ban debütált Interpoma Business Match keretében.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.