Ha ragyogóbb mosolyt szeretnénk, az első számú dolog, amit tehetünk, a rendszeres fogmosás. Az Amerikai Fogászati Szövetség azt javasolja, hogy naponta kétszer két percig mossunk fogat. Nézze meg a legjobb elektromos fogkefékről szóló útmutatónkat, hogy a fogmosási rutinját a következő szintre emelje.
A legrosszabb ételek a fogak számára
Magas cukortartalmú élelmiszerek
A cukorkák, sütemények és torták nemcsak a derékbőségnek ártanak, hanem a fogakra nézve is a legrosszabb élelmiszerek közé tartoznak.
„Amikor a szájban lévő baktériumok cukorral táplálkoznak, savas mellékterméket termelnek, amely lecsupaszítja a fogzománcot a fogakról” – mondja Dr. Victoria Veytsman, kozmetikai fogorvos.
A cukros ételek fogyasztásának kockázatai jól dokumentáltak. Az Acta Medica Academica című folyóiratban 2013-ban megjelent áttekintés szerint a fokozott cukorfogyasztás összefügg a fogszuvasodás magasabb szintjével.
Édesszájúaknak érdemes megpróbálni cukormentes rágógumival helyettesíteni a cukros nassolnivalókat. „A xilitet tartalmazó cukormentes rágógumi segíthet csökkenteni a szájban lévő baktériumokat és fokozhatja a nyáltermelést” – mondja Veytsman.
Citrusfélék
Az olyan citrusfélék, mint a citrom, a narancs és a grapefruit nagy mennyiségű savat és cukrot tartalmaznak. Az eredmény?
Bár a citrusfélék fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár, jobb, ha mértékkel és étkezés részeként fogyasztjuk őket, hogy minimalizáljuk a savtermelődést.
Egyszerű szénhidrátok
Az egyszerű szénhidrátok, mint például a burgonyachips és a fehér kenyér a fogak számára a legrosszabb élelmiszerek közé tartoznak. A Pediatric Dentistry Journal című szakfolyóiratban 2011-ben megjelent kutatás szerint a feldolgozott szénhidrátok fogyasztása összefüggésbe hozható a fogszuvasodás magasabb szintjével. A burgonyachipsek hajlamosak beszorulni a fogak közé, így a lepedék felhalmozódását okozzák, ami a fogszuvasodás kockázatához vezethet.
Alternatívaként megpróbálhatjuk az egyszerű szénhidrátokat összetett, teljes kiőrlésű szénhidrátokra cserélni, mint például a 100% teljes kiőrlésű kenyerek, a quinoa, és a zabpehely.
Jég és kemény ételek
A jég rágása a fogak pusztításához vezethet, és akár a fogak letörését is eredményezheti.
„A jég rágása azért rossz, mert mikrorepedések keletkeznek a zománcban, ami érzékenységet és a fogak letörését okozhatja. Sok páciensem jön be hozzám repedt fogakkal, amelyeket a popcorn evése miatt fogászati implantátumokkal kell pótolni” – mondja Dr. Sanda Moldovan, a Beverly Hills Dental Health and Wellness parodontológus és táplálkozási szakértője.
A legjobb ételek a fogak számára
Ropogós gyümölcs és zöldség
Az olyan gyümölcsök és zöldségek, mint a sárgarépa, zeller, és az alma remek választás a fogak számára, mivel egyfajta természetes fogkefeként működhetnek, és még a lepedéket is eltávolítják. Bizonyított, hogy a sok zöldség fogyasztása jót tesz a fogaknak és az általános egészségnek is.
Bónuszként a nyál nyomokban kalciumot és foszfátokat tartalmaz, amelyek keményítik a fogzománcot.
A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban 2021-ben megjelent áttekintés szerint az alacsony zöldségfogyasztás összefüggésbe hozható a fogszuvasodás magasabb szintjével.
Kalciumban gazdag élelmiszerek
A kalcium alapvető szerepet játszik a fogzománc megerősítésében, valamint a kalciumszükséglet kielégítésének számos előnye van. A Clinical Oral Investigations című szaklapban 2017-ben megjelent tanulmány szerint az alacsonyabb kalciumbevitellel rendelkező fiatal nőknél megnőtt a szájüregi betegségek kockázata.
Vegán étrend esetében is erre számtalan növényi alapú alternatíva létezik, például a leveles zöldségek, a tofu és a bab, amelyek kalciumban gazdag élelmiszerek.
Fehérje
Az olyan fehérjék, mint a csirke, a hal és a tojás mind gazdag foszforforrások is. Az Amerikai Fogászati Szövetség szerint ez az ásványi anyag létfontosságú a zománc újjáépítéséhez, és védelmet nyújthat a szuvasodás ellen. Ráadásul ezek a fehérjeforrás alacsony cukortartalmúak is, ami jótékony hatással van a fogakra.
Diófélék
A diófélék fantasztikus választások a fogbarát nassolnivalók között. Tápláló hatásúak és olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a kalcium.