0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A legjobb és legrosszabb ételek a fogak számára

A cukortartalmú élelmiszerek a fogakra nézve a legrosszabb választások közé tartoznak, mivel megteremtik a fogszuvasodás feltételeit. Ehelyett összpontosítsunk a tápanyagdúsabb élelmiszerek fogyasztására, amelyek erősítik a fogakat és védelmet nyújtanak a szuvasodás ellen.

Ha ragyogóbb mosolyt szeretnénk, az első számú dolog, amit tehetünk, a rendszeres fogmosás. Az Amerikai Fogászati Szövetség azt javasolja, hogy naponta kétszer két percig mossunk fogat. Nézze meg a legjobb elektromos fogkefékről szóló útmutatónkat, hogy a fogmosási rutinját a következő szintre emelje.

A legrosszabb ételek a fogak számára

Magas cukortartalmú élelmiszerek

A cukorkák, sütemények és torták nemcsak a derékbőségnek ártanak, hanem a fogakra nézve is a legrosszabb élelmiszerek közé tartoznak.

„Amikor a szájban lévő baktériumok cukorral táplálkoznak, savas mellékterméket termelnek, amely lecsupaszítja a fogzománcot a fogakról” – mondja Dr. Victoria Veytsman, kozmetikai fogorvos.

Amikor a cukor érintkezik a fogakon lévő lepedékkel, serkenti a savtermelést. A sav pedig megtámadja a fogak külső zománcrétegét, és kiszolgáltatottá tesz a szuvasodásnak.

A cukros ételek fogyasztásának kockázatai jól dokumentáltak. Az Acta Medica Academica című folyóiratban 2013-ban megjelent áttekintés szerint a fokozott cukorfogyasztás összefügg a fogszuvasodás magasabb szintjével.

Édesszájúaknak érdemes megpróbálni cukormentes rágógumival helyettesíteni a cukros nassolnivalókat. „A xilitet tartalmazó cukormentes rágógumi segíthet csökkenteni a szájban lévő baktériumokat és fokozhatja a nyáltermelést” – mondja Veytsman.

Citrusfélék

Az olyan citrusfélék, mint a citrom, a narancs és a grapefruit nagy mennyiségű savat és cukrot tartalmaznak. Az eredmény?

Az Amerikai Fogászati Szövetség szerint ez a kettős savas hatás a védő zománc eróziójához vezet.

Bár a citrusfélék fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár, jobb, ha mértékkel és étkezés részeként fogyasztjuk őket, hogy minimalizáljuk a savtermelődést.

Egyszerű szénhidrátok

Az egyszerű szénhidrátok, mint például a burgonyachips és a fehér kenyér a fogak számára a legrosszabb élelmiszerek közé tartoznak. A Pediatric Dentistry Journal című szakfolyóiratban 2011-ben megjelent kutatás szerint a feldolgozott szénhidrátok fogyasztása összefüggésbe hozható a fogszuvasodás magasabb szintjével. A burgonyachipsek hajlamosak beszorulni a fogak közé, így a lepedék felhalmozódását okozzák, ami a fogszuvasodás kockázatához vezethet.

Hasonló a helyzet a kenyérrel is, amely egyfajta pépet képez, így bevonja a fogakat, és növelheti a lepedékszintet.

Alternatívaként megpróbálhatjuk az egyszerű szénhidrátokat összetett, teljes kiőrlésű szénhidrátokra cserélni, mint például a 100% teljes kiőrlésű kenyerek, a quinoa, és a zabpehely.

Jég és kemény ételek

A jég rágása a fogak pusztításához vezethet, és akár a fogak letörését is eredményezheti.

„A jég rágása azért rossz, mert mikrorepedések keletkeznek a zománcban, ami érzékenységet és a fogak letörését okozhatja. Sok páciensem jön be hozzám repedt fogakkal, amelyeket a popcorn evése miatt fogászati implantátumokkal kell pótolni” – mondja Dr. Sanda Moldovan, a Beverly Hills Dental Health and Wellness parodontológus és táplálkozási szakértője.

A legjobb ételek a fogak számára

Ropogós gyümölcs és zöldség

Az olyan gyümölcsök és zöldségek, mint a sárgarépa, zeller, és az alma remek választás a fogak számára, mivel egyfajta természetes fogkefeként működhetnek, és még a lepedéket is eltávolítják. Bizonyított, hogy a sok zöldség fogyasztása jót tesz a fogaknak és az általános egészségnek is.

Mi több, az olyan zöldségek, mint a zeller elrágcsálása serkenti a nyáltermelést, ami segít eltávolítani az ételmaradékokat.

Bónuszként a nyál nyomokban kalciumot és foszfátokat tartalmaz, amelyek keményítik a fogzománcot.

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban 2021-ben megjelent áttekintés szerint az alacsony zöldségfogyasztás összefüggésbe hozható a fogszuvasodás magasabb szintjével.

Kalciumban gazdag élelmiszerek

A kalcium alapvető szerepet játszik a fogzománc megerősítésében, valamint a kalciumszükséglet kielégítésének számos előnye van. A Clinical Oral Investigations című szaklapban 2017-ben megjelent tanulmány szerint az alacsonyabb kalciumbevitellel rendelkező fiatal nőknél megnőtt a szájüregi betegségek kockázata.

Az olyan élelmiszerek, mint a tej, a sajt és a joghurt beépítése az étrendjébe növeli a kalciumbevitelt.

Vegán étrend esetében is erre számtalan növényi alapú alternatíva létezik, például a leveles zöldségek, a tofu és a bab, amelyek kalciumban gazdag élelmiszerek.

Fehérje

Az olyan fehérjék, mint a csirke, a hal és a tojás mind gazdag foszforforrások is. Az Amerikai Fogászati Szövetség szerint ez az ásványi anyag létfontosságú a zománc újjáépítéséhez, és védelmet nyújthat a szuvasodás ellen. Ráadásul ezek a fehérjeforrás alacsony cukortartalmúak is, ami jótékony hatással van a fogakra.

Diófélék

A diófélék fantasztikus választások a fogbarát nassolnivalók között. Tápláló hatásúak és olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a kalcium.

Forrás: livescience.com