Back to top

Pótnagyiszolgálat

Egy tanácskozáson európai és tengerentúli szakértők az ágazatot sújtó nehézségekről beszéltek: égbe szökött takarmány- és alacsony felvásárlási árak, állategészségügyi, illetve emissziós szigorítások, a világkereskedelmi ellátási láncok szakadozása.

Az első borjútól a sajtműhely-engedélyig - Kistermelők Lapja | MMG

 

Szokták mondani, hogy ezek a hazánkban pár évente jelentkező válságok majd az ágazat „öntisztulását” segítik, ám sertéshúsfogyasztóként azt gondolom, hogy ez azért végtelenül arrogáns álláspont. Nem gondolom, hogy nekünk idehaza annak kellene örülnünk, hogy a közös piacnak hála, mindig lesz sertéshús, még ha az spanyol vagy német előállításból is származik. Igenis legyünk már lokálpatrióták!

Nem tudom, a magyar fogyasztót vissza lehet-e még terelni a külföldi élelmiszerláncok áruházaiból a hazai boltokba (gyanítom nem), mert sajnos azt hiszem, csak akkor működhetne igazán a hazai védjegyrendszer is.

A Lidl, amely hazánkban az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom legnagyobb hányadát bonyolítja, „hazájában”, Németországban bevezeti az 5xD elvet, vagyis az áruházaikban 100 százalékban német húst lehet kapni – a sertés születése, nevelése, hizlalása, vágása és feldolgozása is Németországban történt. Vajon mi eljutunk-e, vagy visszajutunk-e valaha ide?

Miközben szerkesztőtársammal efféle dolgokról beszélgettünk a Péter-Pál-napi hőségben, óhatatlanul szóba kerültek a gyerekkori nyarak is, amikor még júniusban a 28 fok számított kánikulának, és legfeljebb július végén, augusztusban volt rekkenő, 35 fokos forróság. Persze, ahogy mindig, most is előkerült a háztáji, amit ugyan sokszor és sokan visszasírunk, de az is igaz, hogy nincs jogunk elvárni senkitől, hogy munka után baromfit pucoljon, kertet műveljen csak azért, mert falun lakik. Inkább azt mondom,

tiszteletet érdemelnek mindazok, akik munkaidő előtt és után élelmiszert termelnek – legyen akár hatalmas kertjük, állataik, vagy 2 cserép paradicsomuk a balkonon.

Szerzőnk és lánya Tiszakécskén egy őstermelői családi gazdaság tehenészetében
Szerzőnk és lánya Tiszakécskén egy őstermelői családi gazdaság tehenészetében
Fotó: Bokor Ádám

A „mikrokertet” művelők közé tartozom én is a kislányommal, és mióta nyári szünet van, a napi feladatai közé tartozik a locsolás is. Ő is amolyan városi kulcsos gyerek, aki a nagymamájához már a szomszéd utcába megy át, nem pedig két hónapra falura költözik hozzá.

Én azért magammal szoktam vinni, amikor egy-egy termelőt meglátogatok, így van fogalma arról, honnan származik az étel, legyen az akár kenyér, akár kolbász. Tudja, hogy vannak állatok, amelyeket szeretgetünk, és vannak, amelyeket megfejünk vagy levágunk és megeszünk.

Sőt, látta élőben, hogyan vágjuk el a csirke nyakát, vagy szúrjuk meg a disznót. Őt tehát nem lehet olyan könnyen befolyásolni, mint azokat az osztálytársait, akik még az egeret vagy a patkányt is mint társállatot ismerik.

Ezért kellenének a pótnagyik. Olyan vidéki asszonyok, családok, akik nyaranta három-négy-öt hétre is magukhoz vennének 3-4 gyereket – ha vannak, testvéreket –, és megmutatnák nekik a vidéki életet. Az öcsémmel mi a nagymamánál az udvaron pancsoltunk, a kapuból néztük a sármelléki állomáson tolató mozdonyokat, kivettük a részünket a házimunkából, a kertben a fáról ettük a mosatlan barackot és az éretlen körtét... Ez volt a napi „program”. Hát ehhez kellene a pótnagyiszolgálat!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

Méhegészségügyi települési zárlat Algyőn

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt méhegészségügyi települési zárlatot rendelt el Algyőn a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.